ΤΟΠΙΚΑ

Φεύγουν τα τραπεζάκια από πεζοδρόμους ~ Αποκλειστικά στις προσόψεις των καταστημάτων

φεύγουν-τα-τραπεζάκια-από-πεζοδρόμου-22722

Πράσινο φως για την Κανονιστική στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής – Εισάγεται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο

Απελευθερώνονται πεζόδρομοι του Βόλου από κατασκευές για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων εστίασης. Εκτός από την Αντωνοπούλου και την Τοπάλη, τα τραπεζοκαθίσματά τους στις προσόψεις των καταστημάτων τους καλούνται να τραβήξουν και οι καταστηματάρχες γύρω από τον Αγιο Νικόλαο. Η Κανονιστική του δήμου Βόλου για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, που τροποποιείται για τρίτη φορά, προβλέπει τραπεζοκαθίσματα αποκλειστικά στις προσόψεις των καταστημάτων, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχόμενος διάδρομος πλάτους 3,5 μέτρων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η Κανονιστική εισήχθη χθες προς συζήτηση στην επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Βόλου, στην οποία παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας.

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου που επρόκειτο να καταθέσουν προτάσεις τους επί της κανονιστικής πήραν… κόκκινη κάρτα από τον εκτελούντα χρέη δημάρχου Θάνο Θεοδώρου. «Οι προτάσεις σας δεν θα συζητηθούν. Σας δώσαμε προθεσμία μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα για να καταθέσετε τις προτάσεις σας. Δεν το κάνατε. Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια διαλόγου. Θα τις πάρουμε τις προτάσεις και ίσως σε μια νέα τροποποίηση της Κανονιστικής να τις περάσουμε. Ωστόσο η νέα Κανονιστική έρχεται να καλύψει πολλά ζητήματα και να βάλει τάξη στην πόλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδώρου.

Σύμφωνα με τη νέα τροποποιημένη κανονιστική, που θα εισαχθεί προς έγκριση και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, την ερχόμενη Πέμπτη, τα τραπεζοκαθίσματα μετακινούνται από τη μέση των πεζοδρόμων στις προσόψεις των καταστημάτων, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχόμενο πλάτος διαδρόμου 3,5 μέτρων. Η αλλαγή δεν αφορά μόνο την Αντωνοπούλου και την Τοπάλη, αλλά και τους πεζοδρόμους γύρω από το προαύλιο του Αγίου Νικολάου, που καλούνται να μεταφέρουν τα τραπεζοκαθίσματα από την «πλάτη» του περιβόλου του Ιερού Ναού στις προσόψεις των καταστημάτων. Σταθερές κατασκευές απαγορεύονται ρητώς.

Στην Κονταράτου και την Τάκη Οικονομάκη, θα επιτρέπονται αναλόγως μία ή δύο σειρές τραπεζοκαθισμάτων, στην Κουμουνδούρου, μετά την πεζοδρόμησή της, προβλέπεται και δεύτερη σειρά, ενώ στην οδό Αργοναυτών, τραπεζοκαθίσματα θα αναπτύσσονται μετά την οικοδομική γραμμή και εφόσον διασφαλίζεται πλάτος διαδρόμου μεταξύ καταστήματος και τραπεζοκαθισμάτων, πλάτους 2,5 μέτρων.

Απαγορεύεται επίσης η χρήση φυσικού αερίου για τη θέρμανση εξωτερικών χώρων. Στην Πλατεία Ελευθερίας θα επιτρέπεται στο βόρειο πεζοδρόμιο ανάπτυξης μιας σειράς τραπεζοκαθισμάτων, ενώ μία σειρά θα επιτρέπεται και στη Λεωφόρο Ειρήνης στη Ν. Ιωνία. Απαγορεύονται τραπεζοκαθίσματα στις οδούς Αθηνών, Λαρίσης, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καρτάλη, Δημητριάδος, Ιάσονος, Πολυμέρη, Παγασών, Αναλήψεως και Αγίου Δημητρίου, ενώ στην Ελ. Βενιζέλου – Ιωλκού θα επιτρέπεται μία σειρά μόνο πάνω από την Ανθ. Γαζή και μόνο εφόσον το πλάτος του πεζοδρομίου είναι πάνω από 2 μέτρα. Η κανονιστική θα τεθεί σε ισχύ με την έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του Αγίου Νικολάου, όπου όπως διευκρινίστηκε χθες, οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων θα ισχύσουν έως 31/12/2016 και από 1/1/2017 θα ισχύσει το νέο καθεστώς.

Καταγγελία

Στο παραπάνω, για την περιοχή του Αγίου Νικολάου, αντέδρασε καταστηματάρχης που δραστηριοποιείται στο σημείο. Ο κ. Γιώργος Λεμονής, κατήγγειλε στη χθεσινή συνεδρίαση ότι όλες οι άδειες είναι παράνομες και θα πρέπει να ανακληθούν. Οπως εξήγησε για να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα απέναντι από τις βιτρίνες καταστημάτων -πέραν των ορίων των ίδιων των καταστημάτων εστίασης- θα πρέπει να υπάρχουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ότι το επιτρέπουν. «Στον Αγ. Νικόλαοδεν υπάρχει καμία υπεύθυνη δήλωση και θα πρέπει να ανακληθούν όλες οι άδειες γιατί είναι όλες παράνομες», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου