ΤΟΠΙΚΑ

Το παζλ με την «καραβιά» …

το-παζλ-με-την-καραβιά-22081

Εξακριβώθηκε η δράση υποομάδας μετά τη σύλληψη 35 μεταναστών στον Άγιο Ιωάννη και τον εντοπισμό δύο πτωμάτων στη θάλασσα…

Μια «καραβιά» μεταναστών, 35 εξαντλημένοι υπήκοοι Συρίας θύματα αδίστακτου κυκλώματος, σύλληψη δύο διακινητών που ανέμεναν στη στεριά να τα στοιβάξουν σε φορτηγά άντρες και γυναικόπαιδα που πέρασαν παράνομα και έναντι αδράς αμοιβής τα σύνορα της χώρας… ήταν τα πρώτα στοιχεία της υπόθεσης που άνοιξε για την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου στις 10 Νοεμβρίου 2012, όταν οι λαθρομετανάστες βρέθηκαν εξαντλημένοι στη στεριά στον Άγιο Ιωάννη Κεραμιδίου.

Μια υπόθεση που εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίλερ, καθώς μία περίπου εβδομάδα αργότερα, ξεβράστηκαν διαδοχικά στις ακτές της Λύρης Προμυρίου και στο Χορευτό δύο πτώματα αντρών. 52 ετών ο ένας, 53 ο δεύτερος. Οι έρευνες έδειξαν ότι επρόκειτο για αδέρφια… Για την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας το κουβάρι μιας δύσκολης υπόθεσης μόλις άρχιζε να ξετυλίγεται.

Χθες, μετά από τρεις μήνες εντατικών ερευνών, ανακοινώθηκε η εξακρίβωση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου της συμμετοχής πέντε μελών πολυμελούς διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράνομων μεταναστών.

Τρεις Έλληνες, ένας Σύριος και ένας Ρουμάνος αποκαλύφθηκε ότι κινούσαν τα νήματα για την παράνομη μεταφορά στη χώρα μεταναστών, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Ο ρόλος και η δράση τους διασαφηνίστηκαν πλήρως. Αποτελούν μόλις μια υποομάδα ενός τεράστιου και καλά οργανωμένου κυκλώματος, που είχε απλώσει γερά τα πλοκάμια του και το οποίο εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία τον περασμένο Ιανουάριο, με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου να συμβάλει στις έρευνες.

Υποομάδα πέντε μελών

Η συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα της Ασφάλειας Βόλου σε συνεργασία με το Γραφείο Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας οδήγησε στην εξακρίβωση της συμμετοχής πέντε μελών πολυμελούς διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράνομων μεταναστών, η οποία εξαρθρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου, από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για τρεις ημεδαπούς (δύο άνδρες και μία γυναίκα) και δύο αλλοδαπούς (έναν υπήκοο Συρίας και έναν υπήκοο Ρουμανίας), οι οποίοι όπως από την αστυνομική έρευνα προέκυψε αποτελούν μέλη υποομάδας της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης. Στις 10 Νοεμβρίου 2012 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου προχωρούσαν στη σύλληψη των δύο ημεδαπών, οι οποίοι ανέμεναν στην παραλία του Αγίου Ιωάννη, στη Μαγνησία, με δύο ΙΧ αυτοκίνητα που θα κινούνταν ως προπομποί και ένα φορτηγό που θα στοίβαζαν τους 35 Σύριους μετανάστες -μεταξύ τους μικρά παιδιά και μία ετοιμόγεννη- για να συνεχίσουν οδικά, μετά το θαλάσσιο ταξίδι με σκάφος από τα παράλια της Τουρκίας, τη διαδρομή της εκμετάλλευσής τους.

Δρομολόγιο… για φυλακή

Οι δύο ημεδαποί διακινητές είχαν μάλιστα και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ώστε να παρακολουθούν την Αστυνομία και το Λιμενικό. Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί δύο ραδιοασύρματοι, οι οποίοι ήταν συντονισμένοι στις συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Τα δύο πρώτα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράνομων μεταναστών, ακολούθησαν τότε το δικό τους δρομολόγιο… για τη φυλακή. Τους 35 Σύριους μετανάστες είχαν εντοπίσει και συλλάβει, για παράνομη είσοδο στη χώρα, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βελεστίνου.

Οι μετανάστες είχαν φιλοξενηθεί στο Κέντρο Υποδοχής της Μαγνησίας. Τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας έδειξαν ότι οι παράνομοι μετανάστες είχαν μεταφερθεί από τα παράλια της Τουρκίας στα παράλια του νομού Λάρισας, με πλωτό σκάφος ιδιοκτησίας του υπηκόου Ρουμανίας.

Χειριστές του σκάφους ήταν δύο ημεδαποί, αδέρφια, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν στις 15 και 17 Νοεμβρίου, σε ακτές της Μαγνησίας. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατός τους παραμένουν άγνωστες, σύμφωνα με την Αστυνομία και ενώ υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για ανθρωποκτονία, προς το παρόν ο φάκελός τους αναγράφει πνιγμό.

Σύριος ο εγκέφαλος

Οι δύο διακινητές, που είχαν συλληφθεί, ήταν εκείνοι που συντόνισαν την επιχείρηση από την ξηρά, στα παράλια του νομού Λάρισας. Τις εντολές λάμβαναν τηλεφωνικά από τον Σύριο, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο αρχηγός της οργάνωσης και συνελήφθη στις 16 Ιανουαρίου από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Όπως εξακριβώθηκε οι δύο συλληφθέντες ημεδαποί διακινητές είχαν το ρόλο της επίβλεψης της επιχείρησης, καθώς και της λήψης και διαβίβασης πληροφοριών στην οργάνωση, αναφορικά με τις κινήσεις των αστυνομικών και λιμενικών Αρχών.

Η γυναίκα της «παρέας», ήταν ιδιοκτήτρια του φορτηγού, με το οποίο θα γινόταν η μεταφορά των παράνομων μεταναστών, ενώ εμπλέκεται και άλλος ένας Σύριος αλλοδαπός, ο οποίος είχε το ρόλο του οδηγού του ενός εκ των οχημάτων, με τα οποία θα μεταφέρονταν οι λαθρομετανάστες. Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών κατασχέθηκαν τα τρία οχήματα (δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα κι ένα Ι.Χ. φορτηγό) που προορίζονταν για τη μεταφορά των αλλοδαπών και πέντε κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών.

Τεράστια πλοκάμια

Η «καραβιά» των 35 Σύριων μεταναστών, που «αδειάστηκε» στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ιωάννη, ήταν μία από τις δέκα συνολικά για τις οποίες εξακριβώθηκε η εμπλοκή της εγκληματικής οργάνωσης. Η συμμορία δραστηριοποιούνταν στην Τουρκία και στην Ελλάδα διακινώντας με πλωτά μέσα μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών, από και προς την Ελλάδα. Αναλάμβαναν έναντι υψηλής χρηματικής αμοιβής την παράνομη είσοδο αλλοδαπών, μέσω Τουρκίας και αντίστοιχα την προώθηση αλλοδαπών στην Ιταλία.

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για την παράνομη έξοδο ή είσοδο, από και προς τη χώρα μας, κυμαίνονταν ανάλογα με τη διαδρομή, τον τελικό προορισμό και την ηλικία των προσώπων, ενώ η καταβολή των χρημάτων γινόταν πάντοτε σε μετρητά. Οι αμοιβές ξεκινούσαν από 1.200 ευρώ το άτομο, όταν προορισμός ήταν κάποιο νησί του Αιγαίου και έφθαναν τα 2.500 ευρώ, όταν προορισμός ήταν η Αθήνα, ενώ για τα παιδιά απαιτούσαν το μισό χρηματικό ποσό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου