ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΥΑΜΒ: Παίζει τα ρέστα της…

δευαμβ-παίζει-τα-ρέστα-της-22088

Καλείται να αντιμετωπίσει τις υπέρογκες απαιτήσεις της εταιρίας ΕΡΓΗΛ που ζητά να της επιδικαστεί το ποσό των 4.000.000 ευρώ

Τα ρέστα της παίζει αύριο Δευτέρα στον Άρειο Πάγο η ΔΕΥΑΜΒ, που πάνοπλη νομικά, αλλά και με τη στήριξη αντιπροσωπείας των εργαζομένων της Επιχείρησης που θα παραστούν στη δίκη, θα επιχειρήσει να αντικρούσει τις παράλογες απαιτήσεις της εταιρίας ΕΡΓΗΛ, που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Βόλου το υπέρογκο ποσό των 4.000.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Ποσό που αν επιδικαστεί σε βάρος της θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην Επιχείρηση, σε μία περίοδο μάλιστα όπου οι ίδιοι πόροι της ΔΕΥΑΜΒ μόλις που επαρκούν για την κάλυψη των αναγκαίων έργων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για τη βελτίωση των δικτύων και των δεξαμενών στις νεοενταχθείσες Δημοτικές Ενότητες των πρώην όμορων ΟΤΑ, οι οποίοι από πρόπερσι το καλοκαίρι έχουν ενταχθεί στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Βόλου.

Η αυριανή εκδίκαση της υπόθεσης της ΕΡΓΗΛ στον Άρειο Πάγο αφορά στην αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Λάρισας που εκδικάστηκε το 2011, η οποία δικαίωσε την εταιρία για μία σειρά από επιπλέον εργασίες που είχε επιμετρήσει και τις οποίες δεν είχε αναγνωρίσει η Δημοτική Επιχείρηση, κόβοντας μία σειρά από ποσότητες εργασιών που ανέρχονταν σε 4.000.000 ευρώ.

Το επίμαχο έργο της ΕΡΓΗΛ ήταν αυτό που αφορούσε στην Ύδρευση Βόλου – Επέκταση και βελτίωση του Δικτύου Ύδρευσης του Βόλου και ήταν συνολικού ύψους 13.000.000 ευρώ. Η σύμβαση υπογραφής του έργου που υλοποιήθηκε ανάμεσα στην ΕΡΓΗΛ και τη ΔΕΥΑΜΒ χρονολογείται από το 2005.

Οι εργαζόμενοι Σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της αυριανής υπόθεσης, είχε συνάντηση με τη Διοίκηση και προσφέρθηκε να παράξει την ηθική υποστήριξη των δύο σωματείων κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο.

Θέλουμε να βοηθήσουμε και εμείς την Επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε και την οποία πονάμε, φέρεται να είπε, εκτός των άλλων, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ κ. Μαρία Καρακώστα, η οποία πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι φέρονται διατεθειμένοι να μεταβούν σύσσωμοι με λεωφορεία αύριο στην Αθήνα ή να κλείσει αύριο η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης σε ένδειξη συμπαράστασης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος της Επιχείρησης Π. Σκοτινιώτης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους, ωστόσο σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει η Επιχείρηση, ούτε να μεταβούν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι.

Τελικά αποφασίστηκε όπως στην αυριανή εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο παρευρεθεί αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων από 3 – 4 άτομα, ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ Δημ. Κουτσιφέλης και όλοι οι νομικοί από το Βόλο και από την Αθήνα οι οποίοι θα υποστηρίξουν τις θέσεις της Δημοτικής Επιχείρησης απέναντι στις υπέρογκες αξιώσεις της εργολήπτριας εταιρίας.

Ο Δήμαρχος Βόλου Θυμίζουμε ότι το θέμα της ΕΡΓΗΛ είχε απασχολήσει πριν ένα χρόνο την τοπική επικαιρότητα, όταν η μειοψηφία είχε δώσει στη δημοσιότητα την απόφαση του Εφετείου Λάρισας που υποχρέωνε τη ΔΕΥΑΜΒ να δώσει στην Εταιρία ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ, έναντι συνολικών απαιτήσεων της ΕΡΓΗΛ το ύψος των οποίων ανέρχονταν σε 6.000.000 ευρώ.

Το θέμα επανήλθε για τελευταία φορά την επικαιρότητα τον περασμένο Μάιο, όταν η Εταιρία αποφάσισε να παραιτηθεί από το δικόγραφο της προσφυγής λίγο πριν από τη συζήτηση της υπόθεσης στο Εφετείο της Λάρισας. Τότε ο κ. Σκοτινιώτης με δηλώσεις που είχε κάνει στους δημοσιογράφους είχε κάνει λόγο για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις που επιχειρεί σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ η ανώνυμη τεχνική εταιρία ΕΡΓ.ΗΛ». «Δεν πρόκειται, είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Βόλου, να παραδώσουμε τη ΔΕΥΑΜΒ στις ορέξεις μιας επιχείρησης η οποία νομίζει ότι βρήκε αγελάδα να αρμέξει».

Ο Δήμαρχος είχε επαναλάβει την κατηγορηματική δήλωση ότι ο Δήμος είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάθε νομικό όπλο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜΒ στη δικαστική διαμάχη με την εταιρία ΕΡΓ.ΗΛ., για έργο που ξεκίνησε το 2004 – 2005 και ολοκληρώθηκε το 2007 – 2008. και σύμφωνα με την οποία υποχρεώνεται να καταβάλει αποζημίωση συνολικού ύψους 6.000.000 ευρώ για υπερσυμβατικές εργασίες τις οποίες ισχυρίζεται ότι έγιναν, κάτι που αμφισβητεί με κατηγορηματικό τρόπο η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου».

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Π. Σκοτινιώτης επιστρέφοντας από το Εφετείο Λάρισας τον περασμένο Μάιο, «σήμερα αποκαλύφθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο η άθλια μεθόδευση που επιχειρεί σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ η εταιρία ΕΡΓ.ΗΛ., η οποία ασκώντας κατά τρόπο προκλητικά καταχρηστικό τις δικονομικές δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της, προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση όπου θα κριθεί η ουσία της επίδικης διαφοράς».

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διαμάχη ΔΕΥΑΜΒ – ΕΡΓ.ΗΛ. αφορά σε δυο βασικές δίκες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Μάιο επρόκειτο να συζητηθεί στο Εφετείο η προσφυγή που άσκησε η εταιρία εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ τον Ιούλιο του 2008 και αφορούσε στην ουσία της επίδικης διαφοράς, δηλαδή στο κατά πόσον υπήρξαν υπερσυμβατικές εργασίες.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε αναβληθεί μια φορά με πρωτοβουλία της εταιρίας, επρόκειτο να συζητηθεί πέρυσι τον Μάρτιο, αλλά ματαιώθηκε, επίσης με πρωτοβουλία της εταιρίας, προκειμένου να προηγηθεί η εκδίκαση της άλλης υπόθεσης. Έτσι η ΔΕΥΑΜΒ αναγκάστηκε, όπως είχε τη δικονομική δυνατότητα, να επαναφέρει με κλήση τη συζήτηση της υπόθεσης τον περασμένο Μάιο.

Οι δικηγόροι της εταιρίας ζήτησαν για μία ακόμη φορά αναβολή της συζήτησης, αίτημα στο οποίο αντέδρασαν έντονα οι δικηγόροι της ΔΕΥΑΜΒ και ο παριστάμενος Δήμαρχος Βόλου και τελικά, μπροστά στην προοπτική να απορριφθεί το αίτημα αναβολής, κατέφυγαν στην παραίτηση από το δικόγραφο.

«Όταν η εταιρία διαπίστωσε ότι ο φάκελός μας είναι πλήρης, τα επιχειρήματά μας συντριπτικά και η έκβαση της υπόθεσης περίπου προδιαγεγραμμένη, ζήτησε και πάλι αναβολή και μετά από την έντονη αντίδρασή μας και την άρνηση να συναινέσουμε σε αναβολή, μην έχοντας πια άλλο μέσο, κατέφυγε στο τελευταίο δικονομικό όπλο που είχε στη διάθεσή της, δηλαδή την παραίτηση από το δικόγραφο της προσφυγής, αποδεχόμενη κατ’ ουσία ότι φοβάται την εκδίκαση της υπόθεσης που θα έκρινε την επίδικη διαφορά επί της ουσίας», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης.

Επιδίωξη της ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του Δημάρχου, είναι να κριθεί επιτέλους η υπόθεση επί της ουσίας, ώστε να αποδειχθεί ότι δεν υπήρξαν υπερσυμβατικές εργασίες στο επίμαχο έργο ή αν υποτεθεί ότι υπήρξαν κάποιες εργασίες, πράγμα που η υπηρεσία αρνείται κατηγορηματικά, ποιο είναι το πραγματικό κόστος αυτών.

Αναφερόμενος στην αυριανή δίκη που είναι σε εκκρεμότητα στον Άρειο Πάγο, ο κ. Σκοτινιώτης επεσήμανε ότι με το Νόμο 4072/2012 που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο περίπου το νομικό θέμα που διερευνάται λύθηκε υπέρ των απόψεων που έχει διατυπώσει η ΔΕΥΑΜΒ.

«Βεβαίως, αυτό αφορά τις υποθέσεις από δω και στο εξής, αλλά δείχνει ακριβώς την τάση της νομολογίας, την οποία η Βουλή έρχεται να αντιμετωπίσει και νομοθετικά απέναντι σε καταχρηστικές συμπεριφορές εργοληπτικών επιχειρήσεων, οι οποίες νομίζουν ότι πατώντας πάνω σε κάποιες τυπικές παραλείψεις δημοσίων υπηρεσιών μπορούν να «αρμέξουν» κυριολεκτικά το δημόσιο χρήμα», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου.

Καταλήγοντας είχε επαναλάβει ότι «η ΔΕΥΑΜΒ θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά της» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «δεν θα υπάρξει ελληνικό δικαστήριο το οποίο θα νομιμοποιήσει τις μεθοδεύσεις που ακολουθεί η επιχείρηση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου