ΤΟΠΙΚΑ

Εδωσε μάχη για ένα ομόφωνο ψήφισμα για το Δικαστικό Μέγαρο

εδωσε-μάχη-για-ένα-ομόφωνο-ψήφισμα-για-219551

Ωστε η πόλη να συμμετάσχει με ενιαία θέση στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης για το Δικαστικό Μέγαρο

Μάχη για να εξασφαλίσει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κόντρα σε ιδεοληψίες και προσκόμματα, που έθεσαν οι μειοψηφίες και η πόλη να παρουσιαστεί στο σημερινό ραντεβού με τον υπουργό Δικαιοσύνης με ενιαία θέση για τη διεκδίκηση κατασκευής ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου, σε έκταση επτά στρεμμάτων στη Ν. Ιωνία, δίπλα από τη Στέγη Ανηλίκων, έδωσε στη χθεσινή συνεδρίαση ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο κ. Μπέος αντικρούοντας προσκόμματα που έθεταν ο ένας μετά τον άλλον επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι με αφορμή σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε προς ψήφιση, έριξε πολύ… νερό στο κρασί του. Ακούγοντας τις επιμέρους παρατηρήσεις δεν δίστασε να σκίσει το ψήφισμα, έκανε… ντρίμπλα καλώντας τους επικεφαλής των μειοψηφιών να συντάξουν δικό τους, δεσμευόμενος ότι η πλειοψηφία θα το στηρίξει και εν τέλει ψηφίστηκε το αρχικό έστω και κατά πλειοψηφία αφού πρώτα… στόλισε τον επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλη Ριζόπουλο αποκαλώντας τον «συνδικαλιστή του κ…».

Με τη στάση του ο δήμαρχος Βόλου δεν έκρυψε την αγωνία του να παρουσιαστεί η πόλη με ισχυρή φωνή απέναντι στον υπουργό Δικαιοσύνης στο ραντεβού που έχει οριστεί για τις 11 σήμερα το πρωί με τη συμμετοχή των βουλευτών της Μαγνησίας. Σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύσκεψη προπαραμονή Χριστουγέννων οπότε και ομόφωνα αποφασίστηκε σε επίπεδο βουλευτών, δήμου, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων ότι ο Βόλος θέλει την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου εκτός αστικού ιστού, το θέμα ήρθε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου.

Εθεσαν προσκόμματα

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε εξ αρχής η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νάνσυ Καπούλα από εκεί και πέρα όμως ξεκίνησαν… διαφοροποιήσεις. Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος ο ένας μετά τον άλλο έθεταν προσκόμματα. Ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Ιάσονας Αποστολάκης ζήτησε να διευκρινιστεί εγγράφως ότι υπάρχει και plan B, ενώ εκ μέρους της β’ ελάσσονος μειοψηφίας η Μαρία Παπαδημητρίου ζήτησε επαναδιατύπωση δύο σημείων ώστε να φαίνεται ότι η απόφαση είναι του δημοτικού συμβουλίου και ενισχύεται από την στήριξη των βουλευτών.

Ακόμη και… σκοπιμότητες προβολής βουλευτών είδε πίσω από το ψήφισμα και τη σύσκεψη που προηγήθηκε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Ριζόπουλος, τονίζοντας ότι η διαδικασία ήταν ανάποδη, έπρεπε πρώτα να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και μετά οι βουλευτές να αναλάβουν δράση.

Η δημοτική σύμβουλος των «Μαζί για τον Βόλο» και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Διαλεχτή Τσιτούμη έθεσε ζήτημα επιβάρυνσης μιας οικιστικής περιοχής της Ν. Ιωνίας όπου συγκεντρώνονται και σχολικές μονάδες.

Εσκισε το ψήφισμα

Εμφανώς εκνευρισμένος για την… πολυγλωσσία σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να ενώνει την πόλη και προκειμένου να υπάρχει ομόφωνη απόφαση, ο δήμαρχος Βόλου έσκισε το ψήφισμα και πέταξε το… γάντι στους επικεφαλής. «Γι’ αυτό τόσα χρόνια δεν γινόταν τίποτα. Οι επικεφαλής κάντε ένα ψήφισμα και η πλειοψηφία θα το ψηφίσει. Αν καταλήξετε σε μια ώρα, εγώ θα βάλω φουστανέλα και θα βγω έξω. Πάτε στο γραφείο μου, διακόπτουμε τη συνεδρίαση για μία ώρα», είπε χαρακτηριστικά. «Να το πάμε στην επόμενη συνεδρίαση», ακούστηκε να λέει ο κ. Ριζόπουλος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Μπέου που σήμερα θα πρέπει να είναι παρών στη σύσκεψη στο Υπουργείο έχοντας ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του.

Κανείς δεν κουνιόταν από τη θέση του. Ο ένας κοίταζε τον άλλο με τον κ. Μπέο να τους ζητεί ξανά και ξανά να συντάξουν ψήφισμα. «Μας χαρίζουν ένα κτίριο κι εσείς λέτε ποιος, γιατί, πώς…», έλεγε.

Ολοι υπέρ, πλην Λακεδαιμονίων

Μετά από παρέμβαση της κ. Καπούλα, η οποία τόνισε ότι η ίδια έχει εγκρίνει το ψήφισμα και δεν κάνει πίσω, ο δήμαρχος ζήτησε να τεθεί τελικώς το αρχικό ψήφισμα σε ψηφοφορία με τις παρατηρήσεις που διατύπωσε η κ. Παπαδημητρίου.

Ολες οι παρατάξεις ψήφισαν υπέρ πλην… Λακεδαιμονίων. Πλησιάζοντας την έδρα ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος ζήτησε να φύγει μία παράγραφος που αφορά στους βουλευτές για να ψηφίσει το ψήφισμα.

Ο δήμαρχος του άρπαξε από τα χέρια το χαρτί, το τσαλάκωσε και τον κάλεσε να φύγει: «Συνδικαλιστή του κ…. Αντε πάρε δρόμο από εδώ», είπε σε έντονο ύφος και λίγο αργότερα αποχώρησε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου