ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρία στην πλατεία Αγίου Νικολάου για τη μουσική

διαμαρτυρία-στην-πλατεία-αγίου-νικολ-214677

Ραντεβού διαμαρτυρίας, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, δίνουν σήμερα, Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, μουσικοί, στο πλαίσιο κινητοποίησης με αφορμή την απαγόρευση της μουσικής προ-παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο πλαίσιο των νέων πιο αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, η μουσική έκλεισε στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και εκατοντάδες μουσικοί και dj’s βρέθηκαν στον αέρα. Αυτήν την περίοδο δηλώνονται στο ΕΡΓΑΝΗ οι αναστολές εργαζομένων από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, προκειμένου να αποζημιωθούν με το επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για το μήνα Ιανουάριο.

Ωστόσο, το επίδομα σύμφωνα με το Σωματείο Μουσικών Θεσσαλίας «Ο Απόλλων», δεν αρκεί για να βγουν τα «σπασμένα των προηγούμενων μηνών».

«Τα οριζόντια μέτρα που ανακοίνωσε η πολιτεία καθιστούν αδύνατη την εργασία του μουσικού – για μια ακόμη φορά καθώς απαγορεύει ξανά τη μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Το μόνο μέτρο που παίρνει είναι η ατομική ευθύνη και αφήνει χιλιάδες καλλιτέχνες άνεργους χωρίς μέτρα στήριξης από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα. Σε μια περίοδο που πολλοί συνάδελφοι τις μέρες των γιορτών περιμένουν να βγάλουν τα σπασμένα των περασμένων μηνών, η πολιτεία ως μόνο μέτρο αντιμετώπισης της διαμορφούμενης κατάστασης με κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους, απαγορεύει τη μουσική, με μόνη υπόσχεση τα 534€ για τον Ιανουάριο και μάλιστα χωρίς να ξέρουμε πότε θα πιστωθούν τα χρήματα και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις δεν ξέρουμε ούτε αν τα δικαιούμαστε», αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου.

Στην ίδια ανακοίνωση, οι μουσικοί επικαλούνται αναφορές για «απόρριψη αιτήσεων με την αιτιολογία πως ο εργαζόμενος δεν δούλευε στη συγκεκριμένη ειδικότητα κατά το μήνα αναφοράς. Φαίνεται πως είναι νέο κριτήριο αποκλεισμού. Δεν έχουν μπει όλοι οι κωδικοί που αφορούν τους μουσικούς. Η πλειονότητα των εργαζόμενων στον χώρο του ελεύθερου επαγγέλματος (εστίαση, μουσικές σκηνές, εκδηλώσεις κτλ.) δεν καλύπτονται από το μέτρο της αναστολής ακριβώς γιατί δουλεύουν με σύμβαση ημέρας (πρόσληψη- απόλυση). Συνεπώς δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για όσους από αυτούς δεν είναι εμπρόθεσμα γραμμένοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών».

Το σωματείο μουσικών ζητά:

-Να ενταχθούν στην αναστολή όλοι οι ΚΑΔ και όλοι οι κωδικοί ειδικοτήτων που αφορούν τον κλάδο

-Να δοθεί επιτέλους η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και για όσο ουσιαστικά συνεχίζεται ο περιορισμός της εργασίας

-Να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός όσων εργαζομένων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών εκπρόθεσμα

-Να δοθούν άμεσα τα δώρα Χριστουγέννων του 2020 και 2021, καθώς και το δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας του 2021 από τα ένσημα των επιδοτήσεων

-Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του ΕΡΓΑΝΗ, στην επιδότηση ανεργίας μετά τις απολύσεις του Ιανουαρίου και να διορθωθούν τα λάθη σε ΚΑΔ και ένσημα σε σχέση με το εποχικό επίδομα

-Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω νόσησης από covid-19.

-Δωρεάν ράπιντ τεστ σε όλους τους εργασιακούς-συναυλιακούς χώρους με ευθύνη της κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου