ΤΟΠΙΚΑ

Μικρή συμμετοχή στη στάση εργασίας στα Κέντρα Υγείας

μικρή-συμμετοχή-στη-στάση-εργασίας-στ-211433

Για πανυγειονομική απεργία στις 2 Δεκεμβρίου ετοιμάζονται οι γιατροί του ΕΣΥ

Με μικρή συμμετοχή εφαρμόστηκε χθες στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας η απόφαση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών για πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι γιατροί των Κ.Υ. ζητούν την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, την οικοδόμηση δημόσιου, δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων και θα ανακουφίζει τα νοσοκομεία από το βάρος των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). «Η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη, επισημαίνει ο πρόσφατα επανεκλεγείς Πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Νικ. Χαυτούρας, τονίζοντας ότι επόμενος σταθμός κινητοποιήσεων είναι η πανυγειονομική απεργία στις 2 Δεκεμβρίου με αιτήματα:

  • Την οικοδόμηση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων και θα ανακουφίζει τα νοσοκομεία από το βάρος των υπηρεσιών ΠΦΥ. Θωρούμε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως μοναδική εργασιακή σχέση των γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και παράλληλα δέσμευση του υπουργείου Υγείας για αποπληρωμή των «κουρεμένων» εφημεριών σε συγκεκριμένο χρόνο. Αρση του εμποδίου ένταξης των γιατρών των ΚΥ στο 9% των πρόσθετων, προκειμένου να σταματήσει η «νόμιμη» απλήρωτη εργασία.
  • Διαμόρφωση άμεσα χάρτη υγείας όχι μόνο καταγραφής δομών, αλλά κυρίως των υγειονομικών αναγκών και στήριξης με στοχευμένες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού.
  • Επαναφορά στα νοσοκομεία αναφοράς της μισθοδοσίας και του εφοδιασμού σε υλικό.

Κατακερματισμός και απαξίωση

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας ανέφερε ότι η πρότασή τους για επανένταξη των Κέντρων Υγείας στην αρμοδιότητα των Νοσοκομείων κάθε περιφερειακής ενότητας, στοχεύει στην ανάταξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας το οποίο σήμερα είναι κατακερματισμένο. «Με την πολυδιάσπαση και τη δημιουργία μικρότερων δομών υγείας, η απαξίωση των υπηρεσιών και του χαρακτήρα της Δημόσιας Υγείας είναι ευκολότερη και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Εμείς από την αρχή εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην αφαίρεση των Κέντρων Υγείας από την αρμοδιότητα των Νοσοκομείων και την ένταξή τους σε ένα ανέτοιμο δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας. Δυστυχώς αντί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπήρχαν και είχαν επισημανθεί, όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά έχουν διογκωθεί με σημαντικές υστερήσεις στη Δημόσια Υγεία στις περιφέρειες των νομών», κατέληξε ο κ. Χαυτούρας.

Ανασύνθεση Δ.Σ. εργαζομένων

Σε ανασύνθεση του Δ.Σ. των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου προχώρησαν τα μέλη της Διοίκησης μετά τις αποχωρήσεις του Προέδρου και συμβούλων λόγω συνταξιοδότησης.

Μετά την αναπλήρωση μελών, η νέα σύνθεση έχει ως εξής: Πρόεδρος Κων. Τράγαλος, Αντιπρόεδρος Λεμονιά Πατρώνη, Γενικός Γραμματέας Σταυρούλα Λίλου, Ταμίας Γιαν. Νιαώτης και μέλη Λεων. Αναστασίου, Γαρυφαλιά Τσιώμου και Κατερίνα Χαρανά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου