ΤΟΠΙΚΑ

Φθίνουν τα παραδοσιακά σκαριά

φθίνουν-τα-παραδοσιακά-σκαριά-203348

Κομβικό ρόλο κατέχει διαχρονικά η Μαγνησία στην εμπορική ναυτιλία και τη μεταφορά αγαθών

Η αναγκαιότητα καταγραφής και διαφύλαξης των παραδοσιακών σκαριών που υπάρχουν στην Ελλάδα και κινδυνεύουν να αφανιστούν και ο κομβικός ρόλος της Μαγνησίας και της Ελλάδας ευρύτερα στο διεθνή ναυτικό χάρτη, υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης μέρας του πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι υπολογίζονται σε 38 περίπου τα παραδοσιακά σκαριά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πολλά από τα οποία έχουν καταστραφεί και κατά συνέπεια αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαφύλαξη των υπολοίπων, με την αρωγή της πολιτείας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το συνέδριο που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, επιχειρεί να αναδείξει σημαντικές πτυχές του θέματος ναυτιλία και ναυτική παράδοση, προτείνοντας παράλληλα τρόπους για τη διαφύλαξή της.

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στόχος του συνεδρίου είναι να ενθαρρυνθούν οι επιστήμονες που ασχολούνται με ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την καταγραφή, τεκμηρίωση και διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος της ελληνικής ναυτιλίας. Ζητούμενο είναι «να συμβάλουμε στην καταγραφή καλών πρακτικών για την ελληνική ναυτιλία και ειδικότερα για την προστασία και την ανάδειξη των παραδοσιακών σκαφών και της ξυλογλυπτικής τέχνης του ελληνικού χώρου» και κυρίως «να διατυπώσουμε προτάσεις για το μέλλον της ναυτιλίας και του τουρισμού και να καταθέσουμε καλές πρακτικές για τη διάσωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» όπως υπογράμμισε ο κ. Ιγνάτιος.

Η Τζένη Χαρλαύτη, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, εκπρόσωπος του τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε από την πλευρά της στα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που διεξήχθη, με επίκεντρο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των πόλεων-λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, η ελληνική ναυτιλία από το 18ο αιώνα μέχρι σήμερα παρουσιάζει διαρκή άνοδο και έχει αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη παγκοσμίως. Παράλληλα η κ. Χαρλαύτη ανέφερε ότι το μεγαλύτερο φορτίο σιτηρών στέλνονταν από το Θεσσαλικό κάμπο προς τη δυτική Μεσόγειο, ενώ επεσήμανε ότι «μέχρι σήμερα ως λαός έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Συστηματική καταγραφή

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως η αναγκαιότητα της προστασίας και ανάδειξης της παραδοσιακής ναυπηγικής, ενώ όπως επεσήμανε ο Γιάννης Δρίνης, προϊστάμενος του τμήματος Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων της ΔΝΠΑΑΠΚ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «είναι ευθύνη όχι μόνο του δημοσίου αλλά και της κοινωνίας να διαφυλαχθεί αυτή η παραδοσιακή τέχνη. Εχουν χαθεί πολλά σκαριά, δυστυχώς, αλλά πρόθεσή μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, έστω και την ύστατη ώρα, προκειμένου να διαφυλάξουμε όχι μόνο τα σκαριά, αλλά και τη ναυπηγική τέχνη».

Η κομβική θέση της Μαγνησίας στο πεδίο της ναυτιλίας και η θέση της στο διεθνή χάρτη, επισημάνθηκαν από το σύνολο, σχεδόν, των ομιλητών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «ένα σημαντικό πέρασμα σε διεθνείς θαλασσινούς δρόμους».

Ενδεικτική είναι η εισήγηση του Κωνσταντίνου Δαμιανίδη, Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής, Αρχιτέκτονα, ο οποίος επεσήμανε ότι η Μαγνησία κατέχει κομβικό ρόλο στην περιοχή του Αιγαίου, αναπτύσσοντας σημαντική εμπορική δραστηριότητα, σε διαχρονική βάση. Ο ίδιος εισηγητής υπογράμμισε ότι υπάρχουν σκαριά που πρέπει να διασωθούν αλλά, δυστυχώς, δεν έχει συστηματική καταγραφή. «Κατά καιρούς έχουμε εντοπίσει κάποια σκάφη, τα οποία δυστυχώς έχουν χαθεί. Πρέπει να γίνει συστηματική καταγραφή και διερεύνηση, προκειμένου να γνωρίζουμε ποια είναι και που βρίσκονται» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα στις 9 το πρωί στην αίθουσα βιβλιοθήκης του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας. Υπενθυμίζεται ότι ο φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και η «Ομάδα Εργασίας για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης του Ελληνικού Χώρου» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συνδιοργανώνουν το Πανελλήνιο Συνέδριο για τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος με τον διακριτικό τίτλο: «Μάγνητες και πολιτισμός της θάλασσας του Αιγαίου». Το εν λόγω συνέδριο κλείνει ουσιαστικά τις εκδηλώσεις και δράσεις του θεματικού έτους και αναμένεται να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για το μέλλον της ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου