ΤΟΠΙΚΑ

Ανατιμήσεις και κορονοϊός κρατούν «παγωμένη» την αγορά

ανατιμήσεις-και-κορονοϊός-κρατούν-π-202604

Ανοιξαν αλλά δεν δούλεψαν τα εμπορικά καταστήματα στον Βόλο, χθες, πρώτη Κυριακή του χρόνου κατά την οποία λειτούργησε η αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου- Ν. Ιωνίας, Αποστόλη Οντόπουλο, κόσμος κυκλοφόρησε στον πεζόδρομο της Ερμού, ωστόσο οι καταναλώσεις κινήθηκαν στο ναδίρ και παρά τις εκπτώσεις που φθάνουν ακόμη και στο 70% από τις αρχικές τιμές.

«Ο φόβος του κορονοϊού αλλά και το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει τους καταναλωτές, τους έχει κάνει συγκρατημένους ως προς τις αγορές», διαπιστώνει ο κ. Οντόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά δεν κινήθηκε ούτε κατά την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων. «Η κακοκαιρία που έπληξε και την πόλη επηρέασε την αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη Τρίτη, ορισμένες εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν νωρίς το απόγευμα, καθώς δεν κυκλοφορούσε ούτε… γάτα με την κακοκαιρία. Γενικώς πάντως, η πρώτη εβδομάδα της εκπτωτικής περιόδου είναι διερευνητική», παρατήρησε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι οι εκπτώσεις στον Βόλο θα διαρκέσουν έως και τις 5 Μαρτίου.

Ερευνα του Ε.Σ.Β.

Αύριο, Τρίτη, πρόκειται να παρουσιαστεί και η έρευνα μέσω ερωτηματολογίων που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου για την κίνηση στην αγορά στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαρδιωτικά και δεν απέχουν από τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο του 2021.

Σύμφωνα με αυτή για το 43% των επιχειρήσεων η κίνηση κατά την εορταστική περίοδο 2021 ήταν μέτρια. Αντίθετα, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (43%) δήλωσαν λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι. Μόνο μία στις επτά επιχειρήσεις εμφανίζεται πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένη από τις επιδόσεις της κατά την εορταστική περίοδο.

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ συνέκρινε την ίδια περίοδο τόσο με την αντίστοιχη του 2020 όσο με εκείνη του 2019, πριν δηλαδή την πανδημία. Ετσι, η εικόνα για την κίνηση στην αγορά σε σχέση με το 2020 ήταν μεικτή, αφού το 33% των επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση πωλήσεων, ενώ το 36% κατέγραψε άνοδο και το 31% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Σε αντιδιαστολή με το 2019 ο τζίρος υποχώρησε για το 68% των επιχειρήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου