ΤΟΠΙΚΑ

Προσφορές όλο το χρόνο

προσφορές-όλο-το-χρόνο-18278

Προβλέπει υπουργική απόφαση ωστόσο από τον εμπορικό κόσμο εκφράζονται έντονες αντιδράσεις

Προσφορές όλο τον χρόνο για το 50% των εμπορευμάτων προβλέπει υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τον «κώδικα δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες», που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα σε ΦΕΚ. Την ίδια στιγμή έντονες αντιδράσεις στο να ισχύουν προσφορές όλο το χρόνο έχει εκδηλώσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ενώ σε τοπικό επίπεδο την αντίθεσή του στο μέτρο εξέφρασε και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου.

Μάλιστα σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, δήλωσε υπέρ της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων τονίζοντας ότι αν το ΣτΕ καταρρίψει την απόφαση θα κάνει νόμο. Επίσης, διευκρίνισε ότι τα καταστήματα μπορούν να κάνουν προσφορές ελεύθερα όλο το χρόνο σύμφωνα με απόφαση για το νέο κώδικα δεοντολογίας εκπτώσεων και προσφορών και προβλέπονται επίσης τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων (οι ίδιες με τις σημερινές).
Σε τοπικό επίπεδο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Κώστας Τσέλιος, ανέφερε ότι τέτοιες αποφάσεις αποπροσανατολίζουν και μπερδεύουν τους καταναλωτές, επισημαίνοντας ότι δύο εκπτωτικές περίοδοι σε συνδυασμό με δεκαήμερα προσφορών πριν την έναρξη των εκπτώσεων αρκούν τόσο για την αγορά όσο και για τους καταναλωτές.

Μάλιστα, ο ίδιος ανάφερε ότι σε περίπτωση που πραγματοποιούνται προσφορές όλο το χρόνο θα πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστώνεται όντως αν γίνονται πραγματικές προσφορές.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση: «Εκπτώσεις διενεργούνται 4 φορές το χρόνο. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προσθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενους ποσοστό».

Επίσης προβλέπεται ότι οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου