ΤΟΠΙΚΑ

Απορρίπτουν την εκ περιτροπής εργασία οι εργαζόμενοι του ΙΜΑΝΤΑ

απορρίπτουν-την-εκ-περιτροπής-εργασί-182681

Μόλις επιστρέψουν από τη δεκαπενθήμερη άδεια θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις

Απορρίπτουν συλλήβδην την πρόταση της εταιρίας για εκ περιτροπής εργασία και κατεβαίνουν στο δρόμο του αγώνα οι 208 εργαζόμενοι του εργοστασίου ΙΜΑΣ στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Η ψυχρολουσία που επιφύλαξε η διεύθυνση του εργοστασίου στο προσωπικό της, λίγες ημέρες πριν η επιχείρηση κλείσει για 15 ημέρες για το καλοκαίρι, βρίσκει τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, συγκλήθηκε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων, προκειμένου να συζητήσει την πρόταση της εταιρείας. Οπως είναι γνωστό η διεύθυνση του ΙΜΑΝΤΑ κάνει λόγο για σημαντική και ανησυχητική μείωση των παραγγελιών, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί δραματικά και ο όγκος εργασίας. Υποστηρίζει μάλιστα, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τους προσεχείς μήνες η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Θέτει ζήτημα βιωσιμότητας της επιχείρησης και προαναγγέλλει εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου, ως συμπληρωματικό μέτρο στις οργανωτικές, διαρθρωτικές και οικονομοτεχνικές μεταβολές στις οποίες έχει ήδη προβεί. Επισημαίνει δε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ευνοϊκότερο και ηπιότερο από αυτό της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την πρόταση της εταιρίας, η εκ περιτροπής εργασία θα εφαρμοστεί σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης και θα διαρκέσει από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο.

Στη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του ΙΜΑΝΤΑ απέρριψε συλλήβδην την πρόταση της εταιρίας. Μάλιστα συγκαλεί στη 1:30 μ.μ. σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση εργαζομένων στο χώρο του εργοστασίου. Στη συνέλευση θα προσκληθεί διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Στη συνέλευση θα γίνει ενημέρωση των εργαζομένων για την πρόταση της εταιρίας, ενώ αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για απόρριψη του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας.

Με αυτή την απόφαση αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα πάει στο ραντεβού που έχουν ορίσει διευθυντικά στελέχη του ΙΜΑΝΤΑ αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί στα γραφεία της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να μη δεχθούν την εκ περιτροπής εργασία, που όπως υποστηρίζουν αποτελεί μόνο ένα μέρος του σχεδίου του ΙΜΑΝΤΑ, που έχει ως απώτερο στόχο τις απολύσεις και τη βαλκανιοποίηση των μισθών.

Πρόκειται μάλιστα να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις μόλις επιστρέψουν από την καλοκαιρινή τους άδεια. Οπως είναι γνωστό από τη Δευτέρα 4 Αυγούστου και για δύο εβδομάδες το εργοστάσιο θα μείνει κλειστό. Η επιστροφή στην εργασία θα συνδυαστεί με κινητοποιήσεις που όμοιές της δεν έχει δει το εργατικό κίνημα, διαμηνύουν οι εργαζόμενοι.

Στην Επιθεώρηση

Εν τω μεταξύ στην Επιθεώρηση Εργασίας κατέφυγαν χθες εργαζόμενοι του ΙΜΑΝΤΑ, καταγγέλλοντας κατάφωρη αμφισβήτηση της επιχειρησιακής σύμβασης που συνυπέγραψε η εταιρία, με αφορμή τη μονομερή κατάργηση της εκδρομής που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια για το προσωπικό.

Στην επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν εταιρία και προσωπικό και έχει ισχύ από 1/1/2013 έως και το τέλος του 2015, προβλέπεται στον τομέα των παροχών η διοργάνωση εξαήμερης εκδρομής κάθε δύο χρόνια για το προσωπικό.

Φέτος όμως η διεύθυνση του εργοστασίου ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην πάνε εκδρομή, κάτι που εκλήφθηκε από το προσωπικό ως κατάφωρη αμφισβήτηση της επιχειρησιακής σύμβασης.

Σε δέκα ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η εταιρία ή θα πρέπει να πραγματοποιήσει την εκδρομή ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποζημιώσει οικονομικά το σωματείο εργαζομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου