ΤΟΠΙΚΑ

Ρομπότ 2.300 ετών στο Βόλο!

ρομπότ-2-300-ετών-στο-βόλο-174477

Τηλεόραση του 3ου αιώνα π.Χ. και πρωτοποριακά επιτεύγματα παρουσιάζονται από αύριο στον Τσαλαπάτα

Εκπληκτικές εφευρέσεις της αρχαιότητας, που αποδεικνύουν ότι οι έννοιες της ρομποτικής και των τηλεπικοινωνιών ήταν γνωστές ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ., περιλαμβάνει η έκθεση «Ο Αρχιμήδης και η εποχή του», που εγκαινιάζεται αύριο Κυριακή 8 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο Ergon Showground στον πολυχώρο Τσαλαπάτα. Η ευρηματικότητα των δημιουργών του πρώτου ρομπότ πριν από 2.300 χρόνια και του προπομπού της τηλεόρασης αποτυπώνεται στα εξαιρετικά εκθέματα, που ταξιδεύουν για πρώτη φορά στον Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές της έκθεσης υπογραμμίστηκε το υψηλό δημιουργικό πνεύμα που επικρατούσε στην εποχή του Αρχιμήδη, εντυπωσιάζοντας τον θεατή. Η έννοια της σύγχρονης τεχνολογίας αποκτά διαφορετική σημασία στη θέα του ρομπότ – υπηρέτρια, που κατασκευάστηκε κατά την αρχαιότητα, είναι απολύτως λειτουργικό, στρίβει, μιλά κελαριστά και σερβίρει κρασί ή νερό σε ποτήρι, με ακριβείς μηχανικές κινήσεις που εντυπωσιάζουν.

Ο πλούτος των ιδεών και της έμπνευσης του Αρχιμήδη αποτυπώνεται σε περισσότερα από 70 εντυπωσιακά εκθέματα που ταξίδεψαν μέχρι τον Βόλο, για να «συνομιλήσουν» με το κοινό.

«Εξαιρετικό γεγονός για την πόλη» χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έκθεση η Αδαμαντία Μουτσινά πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός, που συμμετέχει στη διοργάνωση, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα σημαντική έκθεση για όλη τη Θεσσαλία». Αναφερόμενη στο διοργανωτικό σκέλος, η κ. Μουτσινά υπογράμμισε ότι τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο του Κώστα Κοτσανά που στεγάζεται στην αρχαία Ολυμπία. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ευρηματικό πνεύμα στην αρχαιότητα

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Κώστα Κοτσανά βρίσκεται στο Κολωνάκι και το Μουσείο Αρχιμήδη, που επίσης δημιούργησε ο ίδιος, στην αρχαία Ολυμπία.

Τα εκθέματα που παρουσιάζονται στον Βόλο προέρχονται από τα δύο παραπάνω μουσεία και στόχος είναι «να αποδείξουν με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, λίγο πριν το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας», όπως υπογράμμισε ο κ. Κοτσανάς.

Απαριθμώντας τα εκθέματα – επιτεύγματα της αρχαίας τεχνολογίας, ο δημιουργός των παραπάνω μουσείων, ανέφερε ότι ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει, πέρα από το ρομπότ – υπηρέτρια, είδος μηχανικής τηλεόρασης, προπομπό της σύγχρονης. «Είναι μια εξαιρετική εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων από τον 3ο αιώνα π.Χ. που αυτόματα παρουσιάζεται η πλοκή ενός μύθου με κινούμενη εικόνα, ήχο και φωτορεαλισμό» είπε.

Στην εκπληκτική γκάμα των εφευρέσεων του Αρχιμήδη περιλαμβάνονται επίσης η ύδραυλη, το πλανητάριο, γιγάντιος καταπέλτης, τεράστιος γερανός, γιγάντια μεταλλικά χέρια που άρπαζαν τα πλοία των Ρωμαίων και τα έριχναν στους βράχους, αρχαία κάτοπτρα, και πολλά ακόμη. «Η έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αναδεικνύει εξαιρετικές τεχνολογίες και τεχνικές, οι οποίες μοιάζουν σημερινές, όπως η ρομποτική, η υπολογιστική, οι τηλεπικοινωνίες και πάρα πολλά άλλα, όπως η αυτοκίνηση και μάλιστα με αυτόματη πλοήγηση» είπε ο κ. Κοτσανάς.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου, έχει διαδραστικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα χαρακτήρα και είναι ανοιχτή στο κοινό σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Τετάρτη και Παρασκευή 17.30 – 21.30, Σάββατο και Κυριακή 11.00 – 19.00.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2421108616 και 6943167200.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου