ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες στον ψυχολόγο λόγω οικονομικής δυστοκίας

βολιώτες-στον-ψυχολόγο-λόγω-οικονομι-173845

Εντονο προβληματισμό προκαλεί σε δεκάδες Βολιώτες η περίοδος των γιορτών, λόγω της οικονομικής δυστοκίας που αντιμετωπίζουν, αδυνατώντας να προσφέρουν τα αναγκαία στα αγαπημένα τους πρόσωπα, πολύ δε περισσότερο δώρα στα παιδιά και τα μέλη του άμεσου οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Αρκετοί Βολιώτες ζητούν τη συμβουλή του ψυχολόγου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τη συνδρομή του ειδικού, το δυσάρεστο συναίσθημα που τους προκαλεί η αδυναμία κάλυψης των αναγκών της εορταστικής περιόδου.

Το παραπάνω φαινόμενο που αποδίδεται με τον όρο «μελαγχολία των γιορτών» αποκτά διαφορετική διάσταση την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι οι γιορτές για τους περισσότερους είναι κατά βάση συνυφασμένες με δώρα, παιχνίδια και γιορτινές λιχουδιές, δεδομένα τα οποία έχουν πλέον ανατραπεί λόγω της κρίσης.

«Πολλοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο καταναλωτικό σκέλος των γιορτών και το συγκεκριμένο γεγονός τους προκαλεί στεναχώρια. Παλιότερα, όσο ο κόσμος διέθετε την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, τα προβλήματα «κρύβονταν» πίσω από το ρεβεγιόν, τις ακριβές τουαλέτες, τα δώρα. Τώρα που δεν υπάρχει πλέον η ανάλογη οικονομική δυνατότητα, έρχονται στην επιφάνεια βαθύτερα προβλήματα», όπως ανέφερε η ψυχολόγος Μαρία Τόπα.

Οι άνθρωποι που ζητούν περισσότερο τη συμβουλή του ψυχολόγου στη διάρκεια των γιορτών, διανύουν την πιο παραγωγική ηλικία, 35-55 ετών. Ενδεικτικό της οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι, είναι το γεγονός ότι ζητούν τη συμβουλή του ψυχολόγου τηλεφωνικά.

«Τα προβλήματα οξύνονται και ο κόσμος έχει περάσει σε μια φάση κατάθλιψης. Όχι με την έννοια της στεναχώριας, έχει πάθει ανοσία, θα λέγαμε, έχει μουδιάσει και απλά παρατηρεί τα γεγονότα, περιμένοντας τις εξελίξεις», επισημαίνει η ίδια ψυχολόγος.

Η συμβουλή του ειδικού είναι σε αυτήν την περίπτωση να αλλάξουμε τις προτεραιότητες, το πώς γιορτάζουμε δηλαδή. Μια συνεύρεση με αγαπημένους ανθρώπους στο σπίτι, χωρίς απαραίτητα με ανταλλαγή δώρων, τεράστια δέντρα και στολίδια και χωρίς απαραίτητα εκδρομές, θα μπορούσε να είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Είναι πολύ σημαντικό «να αποβάλουμε την έννοια της καταναλωτικής περιόδου, με την οποία είναι συνυφασμένες οι γιορτές και να μπούμε βαθύτερα και πιο ουσιαστικά στο πνεύμα των γιορτών», όπως υπογραμμίζει η Βολιώτισσα ψυχολόγος, για να προσθέσει: «είναι καιρός να αρχίσουμε να χαιρόμαστε τις γιορτές γι’ αυτό που είναι».

Παράλληλα η κ. Τόπα σημειώνει ότι: «πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία, να ξαναβρούμε κάποιες αξίες που είχαν ξεχαστεί», προτρέποντας τους πάντες να αποβάλλουν κάθε δυσάρεστο συναίσθημα και να αναζητήσουν τη θαλπωρή στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου