ΤΟΠΙΚΑ

Διακοπές στη… λιτότητα

διακοπές-στη-λιτότητα-172613

Εργαζόμενοι παίρνουν άδειες, όχι όμως το επίδομα που δικαιούνται

Διακοπές με άδειες τσέπες καλείται να κάνει σημαντικός αριθμός εργαζομένων στο Βόλο. Την καλοκαιρινή περίοδο παίρνουν την προβλεπόμενη από το Νόμο άδεια για να ξεκουραστούν, όμως το επίδομα αδείας φαίνεται ότι δεν μπαίνει στις τσέπες τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Αύγουστος θεωρείται μήνας αδειών για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν το συγκεκριμένο μήνα για να πάρουν άδεια και να κάνουν διακοπές με τις οικογένειές τους, πριν ανοίξουν από Σεπτέμβριο τα σχολεία και ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις.

Ομως, φαίνεται ότι κάνουν διακοπές στη… λιτότητα, αφού το επίδομα αδείας δεν κατατίθεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Επίσημες καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο Βόλου δεν υπάρχουν, υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι ο αριθμός των εργαζομένων που έχει διαγράψει το επίδομα αδείας είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Βόλου η μη καταβολή επιδόματος αδείας αφορά κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας. Φέρονται να φροντίζουν για την καταβολή των μισθών του προσωπικού που απασχολούν, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το επίδομα αδείας, στο οποίο ποντάρουν οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να ξεφύγουν έστω και μερικές ημέρες από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να απολαύσουν διακοπές με τις οικογένειές τους μακριά από την πόλη.

«Ο φόβος που υπάρχει στους εργαζόμενους για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους, τους αναγκάζει να μη διεκδικούν το επίδομα αδείας», αναφέρει ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Δημήτρης Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το μισό του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου