ΤΟΠΙΚΑ

Καινοτομούν και τολμούν…

καινοτομούν-και-τολμούν-17190

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιούργησε φυτώριο καινοτόμου επιχειρηματικότητας προ κρίσης

Σαν μάντης… λειτούργησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όταν προ κρίσης, πριν από μια δεκαετία περίπου, δημιουργούσε τη Μονάδα Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας.

Αγκαλιάζοντας από τότε ομάδες νέων ανθρώπων, οι οποίοι με την καθοδήγηση ειδικών -των λεγόμενων μεντόρων- μάθαιναν πώς μπορούσαν να υλοποιήσουν τη δική τους, ατομική ή ομαδική, φρέσκια, πρωτότυπη ιδέα επιχειρηματικότητας.

Λες και τότε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι ακαδημαϊκοί που αναλάμβαναν την πρωτοβουλία, είχαν προβλέψει ότι λίγα χρόνια αργότερα η Ελλάδα θα ξεκινούσε να βαδίζει εναγωνίως στους δρόμους της καινοτομίας και παραγωγικότητας των νέων, αναζητώντας την έξοδο από την οικονομική κρίση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Το φυτώριο των καινοτόμων ιδεών από φοιτητές του τοπικού ΑΕΙ ενδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο και όσοι πέρασαν από τα μαθήματα της ΜΟΚΕ βρέθηκαν με παρακαταθήκη πολύτιμων γνώσεων από τον κόσμο του επιχειρείν.

Έχοντας περάσει ένα κρας τεστ για τις δεξιότητές τους να οργανώσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια ιδέα. Να γνωρίσουν το επιχειρηματικό ρίσκο και να «συναντηθούν» με τους τρόπους που μπορούν να προσφέρουν στην αγορά ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, με τρόπο έξυπνο, πρωτότυπο, ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό.

Μέσα από τη Μονάδα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 1.200 επιχειρηματικά σχέδια! Στο στάδιο της εφαρμογής, μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, πέρασαν τουλάχιστον τα επτά.

Μεταξύ αυτών, η εταιρία με την επωνυμία Uweb, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε από τα αδέλφια Στράτο και Κωνσταντίνο Κερανίδη, το 2007. Και οι δύο υπήρξαν φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παρακολούθησαν τα μαθήματα επιχειρηματικότητας. «Από εκεί προέκυψε η ιδέα για την εταιρία», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Στράτος Κερανίδης.

Το αντικείμενο, όπως περιγράφει ο ίδιος, ήταν η ανάπτυξη portals και ιστοσελίδων. Αρχικά, μέσω της εταιρίας που δημιούργησαν, ανέπτυξαν δραστηριότητα σχετική με τα portals προώθησης delivery φαγητού, ένα στο Βόλο και έναν στην Καλαμάτα το 2008, σε συνεργασία με τοπικό αντιπρόσωπο.

Παράλληλα με τα portals ανέπτυξαν ιστοσελίδες για ιδιώτες. Ενδεικτικό των πετυχημένων επιχειρηματικών βημάτων που έκαναν είναι ότι τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εταιρίας Uweb κατάφεραν να δημιουργήσουν οκτώ sites.

Στην εταιρία, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και σήμερα, πλέον απασχολείται μόνο ο 29χρονος Στράτος Κερανίδης, ο οποίος συμπληρώνει μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα ένα έξτρα εισόδημα, παράλληλα με την κύρια δραστηριότητά του ως διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επιχειρηματικό… μικρόβιο Για τη ΜΟΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πάντως, αν και ήδη έχει λόγους να καμαρώνει τους πρώτους αποφοίτους της που άνοιξαν την είσοδο στον κόσμο του επιχειρείν, το ζητούμενο δεν είναι να γίνουν άμεσα επιχειρήσεις, αλλά να αποκτήσουν οι φοιτητές επιχειρηματική κουλτούρα, που θα τους συνοδεύει μετά την αποφοίτησή τους.

Η μέχρι τώρα πορεία των μαθημάτων Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας έχουν δείξει ότι οι νέοι διακρίνονται για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Ωστόσο, τα εμπόδια σε έναν μοναχικό δρόμο, ώστε να μετατραπούν σε βιώσιμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, φαντάζουν ανυπέρβλητα στα μάτια των νέων, δημιουργώντας φοβίες που τους φρενάρουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ήρθε πρόσφατα να «κουμπώσει» μια νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν από κοινού ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Μονάδα Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για τη «Κυψέλη Επιχειρηματικότητας», η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τους επόμενους μήνες στο Κτήριο Καπνού, το οποίο παραχώρησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και κινεί ήδη τις διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης των χώρων.

Κάθε νέος υποψήφιος επιχειρηματίας ή ομάδα επιχειρηματιών που θα εισέλθουν με το καινοτόμο σχέδιό τους ανά χείρας στην «Κυψέλη Επιχειρηματικότητας», θα έχουν στην εκκίνησή τους στήριξη για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί, ώστε να ξεπεράσουν τη διστακτικότητα και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, εφόσον μέσα από μια διαδικασία με τη συνδρομή έμπειρων συμβούλων, αποδειχθεί ότι μπορεί να σταθεί βιώσιμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο ΣΕΒ επενδύει στη στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών νέων επιστημόνων, με το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζει σε συνεργασία με δύο πανεπιστήμια της χώρας: το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έστρεψε τυχαία το βλέμμα του. Η πρωτοπόρος και δεκαετής προσπάθεια του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος μέσω της Μονάδας Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) ήταν κομβικό σημείο της επιλογής του ΣΕΒ.

………………………………………………………………………………………………………….

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου