ΤΟΠΙΚΑ

Εταιρείες πίσω από φοιτητικές εργασίες – Ξενόφερτη πρακτική που προβληματίζει

εταιρείες-πίσω-από-φοιτητικές-εργασί-165956

Προβληματισμένη εμφανίζεται η ακαδημαϊκή οικογένεια για φαινόμενα «αγορασμένων» εργασιών που παραδίδουν φοιτητές στο πλαίσιο πτυχιακών, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών διατριβών. Πρόκειται για εργασίες που φέρονται να συντάσσουν ιδιωτικές εταιρείες, έναντι αμοιβής και τις οποίες εμφανίζονται να καταθέτουν φοιτητές ως… πόνημά τους, στην αγωνία τους να πάρουν το πολυπόθητο… χαρτί.

Ο δημόσιος προβληματισμός γύρω από μια πρακτική, που χαρακτηρίζεται ξενόφερτη και ταυτόχρονα αποτελεί «παγκόσμιο φαινόμενο», άνοιξε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή διαφήμιση ιδιωτικής εταιρείας που «αναλαμβάνει ακαδημαϊκές εργασίες» και στην ανάρτησή της χρησιμοποιεί λογότυπα ελληνικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ακαδημαϊκός έκανε ανάρτηση διαφήμισης ιδιωτικής εταιρείας, που μεταξύ άλλων αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει το ερευνητικό μέρος φοιτητικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών, χρησιμοποιώντας τα λογότυπα των περισσότερων ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων, σαν να είναι επίσημος συνεργάτης τους. Μεταξύ των λογότυπων περιλαμβάνεται και αυτό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τον ακαδημαϊκό να καλεί τις πρυτανικές αρχές να το ερευνήσει. «Τι λένε επ’ αυτού οι αρχές των πανεπιστημίων; Επιτρέπεται οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί τα λογότυπά τους για να διαφημίσει «ακαδημαϊκές εργασίες» (πίσω από τέτοιες διατυπώσεις συνήθως κρύβεται η συγγραφή εργασιών, διπλωματικών και διδακτορικών διατριβών);», το ερώτημα που έθεσε απευθυνόμενος και σε στέλεχος του Π.Θ., πυροδοτώντας τον διάλογο γύρω από το ζήτημα, μόλις προ ημερών.

Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πάντως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους αφενός για τη χρήση του λογότυπου του ιδρύματος, αφετέρου για περιστατικά αγορασμένων εργασιών από φοιτητές, εκτιμώντας ωστόσο ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, απόρροια του συστήματος ανταγωνισμού από τη μία αλλά και ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ανεργίας από την άλλη.

Μιλούν για νομική και ηθική απαγόρευση στη χρήση των λογότυπων πανεπιστημίων, ενώ κάνουν λόγο για εργασίες χαμηλής ποιότητας παρόλο που πληρώνονται και ότι σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν να είναι όμοιες με άλλες.

Εκφράζουν μάλιστα προβληματισμό ακόμη και για τους ίδιους τους φοιτητές που αγοράζουν εργασίες. «Δεν θέλουν να γίνουν καλοί επαγγελματίες, με γνώσεις και άποψη;», διερωτώνται για το φαινόμενο, που θίγει εμμέσως τα πανεπιστήμια μέσω της υποβάθμισης των πτυχίων που λαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις φοιτητών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου