ΤΟΠΙΚΑ

Ασυδοσία στην εστίαση σύμφωνα με αυτοψία του ΣΕΠΕ

ασυδοσία-στην-εστίαση-σύμφωνα-με-αυτο-165878

Την πλήρη εργοδοτική ασυδοσία, που φθάνει έως και το σημείο να «διαγράφεται» κάθε έννοια εργασιακής σχέσης και ασφαλιστικής Νομοθεσίας, κατέδειξαν τα αποτελέσματα του ελέγχου, που διενήργησε το ΣΕΠΕ Ν. Μαγνησίας, μαζί με το Σωματείο εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό πριν από λίγες μέρες σε επιχειρήσεις επισιτισμού του Ν. Μαγνησίας.

Χαρακτηριστικότερη και προκλητικότερη, όπως καταγγέλθηκε από το σωματείο στις αρμόδιες υπηρεσίες, η περίπτωση ιδιοκτήτη κεντρικού καταστήματος επισιτισμού στο Βόλο, ο οποίος δήλωνε όλο το προσωπικό του ως … «μπουφετζήδες», τη στιγμή που μόνον ένας εργαζόμενος ήταν στον μπουφέ και οι υπόλοιποι εργάζονταν ως σερβιτόροι.

Σε άλλο κατάστημα, διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενος ήταν δηλωμένος ταυτόχρονα ως «εργάτης-μπουφετζής», γεγονός που δεν επιτρέπει ο Νόμος, καθώς η μια ειδικότητα αναιρεί την άλλη, δεδομένου ότι η ειδικότητα του μπουφετζή διέπεται από υπαλληλική σχέση ενώ του εργάτη όχι.

Οι διαπιστώσεις αυτές, σύμφωνα με το σωματείο «απλά επιβεβαιώνουν τις έγκαιρες ανησυχίες και τις επισημάνσεις του Σωματείου μας, για την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών, και ισχυροποιούν το αίτημα για εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς των αρμόδιων Εποπτικών Οργάνων και την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων στους παραβάτες, που έχουν επιβάλει κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της επίσημης Πολιτείας έναν πρωτόγνωρο εργασιακό Μεσαίωνα!».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σωματείο της Μαγνησίας των εργαζομένων στον επισιτισμό υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή θέση επιμένουν πλέον συνειδητά στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας για αυτό και πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για τις συμβάσεις εργασίας, τις οποίες υπογράφουν από κοινού εργοδότες και εργαζόμενοι αλλά δεν εφαρμόζονται.

Το πρόβλημα μάλιστα είναι πιο οξυμένο ειδικά στις ηλικίες από 40 μέχρι και 50 χρόνων όπου εστιάζεται η μεγαλύτερη ανεργία στον κλάδο αλλά και τα περισσότερα προβλήματα καθώς πρόκειται για οικογενειάρχες κυρίως που έχουν δημιουργήσει υποχρεώσεις και που αντιμετωπίζουν ένα «κυκεώνα» δυσκολιών για να ξαναβρούνε αφενός δουλειά και αφετέρου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η κατάσταση στην εστίαση όπου καταγράφονται «ψαλίδια» στις αποδοχές που κινούνται πλέον σε οριακά επίπεδα ακόμη και για όσους έχουν υπογράψει συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ενώ παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν καταγράφεται αυξητική τάση στους εργαζόμενους στο χώρο που απασχολούνται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή με 5 και 10 ένσημα το μήνα με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να συμπληρώσουν τα ένσημα για συνταξιοδότηση ενώ ενώπιον του ΟΑΕΔ πολλές φορές ανακαλύπτουν ότι ούτε επίδομα ανεργίας, είτε το εποχικό βοήθημα δεν μπορούν να κατοχυρώσουν εξαιτίας των αλλαγών στις συμβάσεις.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τις Εργοδοτικές Οργανώσεις για το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης, μετά από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού & Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Οι εργοδότες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί και, όπως δήλωσαν, αναμένουν να δουν με ποιον τρόπο η Κυβέρνηση θα χειρισθεί την απόφαση του Σ.τ.Ε., όσον αφορά στην μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία.

Το σωματείο επισιτισμού της Μαγνησίας καλεί τους Βουλευτές του Νομού να μην επιτρέψουν να χαλκευτεί η απόφαση του Σ.τ.Ε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Απάτη – μαμούθ με εικονικές ασφαλίσεις ~ ΣΤΑ 12,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΖΗΜΙΑ

Κύκλωμα εις βάρος του ΙΚΑ αποκάλυψε η Οικονομική Αστυνομία

Απάτη – μαμούθ με εικονικές ασφαλίσεις αποκάλυψε έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στην Αθήνα. Από την παράνομη δράση του κυκλώματος, εκτιμάται ότι έχει προκληθεί ζημία σε βάρος του ΙΚΑ ύψους 5.000.000 ευρώ, καθώς επίσης και ζημία σε βάρος του Δημοσίου που ανέρχεται στα 7.800.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ολοκληρώθηκε εκτεταμένη προδικαστική έρευνα, σχετικά με την παράνομη δράση κυκλώματος, το οποίο ενέχεται σε κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) και του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Για την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνται συνολικά δεκαοκτώ (18) άτομα, δεκαπέντε άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 67 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της απάτης κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, της πλαστογραφίας, της παράβασης της φορολογικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και άλλα συναφή αδικήματα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο μεθοδικής διερεύνησης, σε άμεση συνεργασία με το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μετά από συστηματική αξιολόγηση και αξιοποίηση προανακριτικών και λοιπών ερευνητικών δεδομένων και στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι από διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα ασφαλίζονταν παράνομα εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολούνταν από άλλους εργοδότες ή και δεν εργάζονταν καθόλου.

Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, δεν καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, με συνέπεια να προκληθεί μεγάλη οικονομική ζημία στο Ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας – προανάκρισης προέκυψαν τα εξής:

Από το έτος 2010 έως το 2013 «στήθηκε» από ορισμένους εκ των κατηγορουμένων και λειτούργησε «μηχανισμός» εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, με κύριο συμμέτοχο και συνδετικό κρίκο έναν 54χρονο ημεδαπό, λογιστή.

Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα και χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi), σε συνδυασμό με ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές, προκειμένου να αποπροσανατολίζουν ή/και να δυσχεραίνουν τις έρευνες και τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών.

Ενδεικτικά, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους, συστάθηκαν εξ αρχής εικονικές επιχειρήσεις, ενώ μεταβιβάστηκαν σε πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως «αχυράνθρωποι», επιχειρήσεις οι οποίες προϋπήρχαν, αλλά ουσιαστικά δεν λειτούργησαν.

Με αυτή τη διαδικασία, οι πραγματικοί εργοδότες των υπαλλήλων απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού τους και από την καταβολή εισφορών, μετακυλίοντας αυτή την υποχρέωση στις επιχειρήσεις, που ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό. Οι εν λόγω εικονικές επιχειρήσεις, όπως διαπιστώθηκε, ουδέποτε κατέβαλαν τις οφειλές ή κατέβαλαν ελάχιστο τμήμα αυτών.

Οσον αφορά στη δράση των συμμετεχόντων στο κύκλωμα, στον τομέα απασχόλησης και ασφάλισης καθαριστών, διαπιστώθηκε ότι πλαστογράφησαν υπογραφές υπαλλήλων και κατέθεσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα με ψευδή στοιχεία εργοδοτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι προσέλαβαν γυμναστές σε εταιρεία ειδών υγιεινής, οικοδόμους σε εταιρεία εμπορίας βιβλίων, κομμωτές σε εταιρεία εμπορίας ετοίμων ενδυμάτων, καθαριστές σε εταιρεία εμπορίου ξυλείας, κ.α.

Επιπλέον, οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν αρκούνταν μόνο στα κέρδη, που απέκτησαν παρανόμως από την αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αλλά μεγιστοποιούσαν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων, από την μη καταβολή δεδουλευμένων.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι απασχολήθηκαν ως καθαριστές, οι «υπεύθυνοι» δεν τους κατέβαλαν μισθούς, επιδόματα και δώρα που δικαιούνταν. Έπειτα από πιέσεις των εργαζομένων τούς πλήρωναν ελάχιστα χρήματα, τα οποία δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματική τους εργασία, ενώ τους υπόσχονταν ψευδώς ότι στο μέλλον θα τους εξοφλήσουν.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενεργήθηκαν έρευνες σε γραφεία εμπλεκομένων επιχειρήσεων, κατά τις οποίες βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, που αφορούν στην εικονική ασφάλιση, αλλά και την πραγματική απασχόληση των εργαζομένων. Επίσης από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε δηλωθείσες έδρες ορισμένων από τις επιχειρήσεις, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ή η λειτουργία αυτών.

Από τη δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι προκλήθηκε ζημία σε βάρος του ΙΚΑ, που αφορά μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 5.000.000 ευρώ περίπου. Επίσης, οι εκκρεμείς οφειλές των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων προς την Εφορία (ΦΠΑ κ.α.) ανέρχονται στο ποσό των 7.800.000 ευρώ περίπου.

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι η δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας, έχει υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου