ΤΟΠΙΚΑ

Μόνιμο λιμάνι για την Αργώ στον Βόλο

μόνιμο-λιμάνι-για-την-αργώ-στον-βόλο-163965

Στέγη στην πόλη, στην οποία γεννήθηκε, βρίσκει επιτέλους ο μύθος της Αργούς, μέσω του Μουσείου, που θα δημιουργηθεί στο Πεδίον Αρεως, στον Βόλο. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο όχι μόνο για τον Βόλο, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, που θα φιλοξενήσει ένα στοιχείο της ελληνικής μυθολογίας, που αποτελεί παγκόσμιο brand», είπε χαρακτηριστικά για το έργο των 14 εκατ. ευρώ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στη χθεσινή παρουσίαση – γιορτή στο Εκθεσιακό Κέντρο, όπου ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κίζης ξενάγησε εικονικά το κοινό στο Μουσείο της Αργούς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τη βραδιά γιορτή, στη διάρκεια της οποίας έγινε για πρώτη φορά εικονική ξενάγηση στον χώρο του Μουσείου της Αργούς, όπως θα κατασκευαστεί, άνοιξε ο οικοδεσπότης, δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος για την υλοποίηση μιας διαχρονικής επιθυμίας κάθε Βολιώτη, να βρει δηλαδή η Αργώ το μόνιμο λιμάνι της. «Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό έργο απ’ όσα έχουμε αναλάβει και κάνουμε πράξη. Είναι ένα έργο πολιτισμού αλλά και ανάπτυξης. Με την ολοκλήρωση του μουσείου, ο Βόλος θα μπει σε μία άλλη διάσταση, στον κλάδο του πολιτιστικού τουρισμού. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα φιλοξενήσει τον μύθο της Αργούς, έναν μύθο που έχει κατακτήσει όλον τον κόσμο. Έναν μύθο, που επιτέλους βρίσκει τη στέγη του στον χώρο στον οποίο γεννήθηκε, στην πόλη μας. Και είμαστε υπερήφανοι που ολοκληρώνουμε αυτό το κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας, που ολοκληρώνουμε το μεγαλύτερο έργο σε πανελλήνιο επίπεδο, στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος, ευχαριστώντας δημοσίως τόσο τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, όσο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, με τη συμβολή των οποίων, το Μουσείο της Αργούς θα πάρει σάρκα και οστά.

«Αισθάνομαι εξαιρετικά μεγάλη τύχη και τιμή, ευχαριστώ τον Θεό που με ευλόγησε να ζήσω αυτή τη στιγμή και να μπορώ να συνδέσω το όνομά μου με ένα τόσο σπουδαίο Βόλο, όχι μόνο για τον Βόλο αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο Μουσείο της Αργούς, που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. «Η προσδοκία μας με το έργο αυτό δεν είναι απλώς να μπορέσει να μπει ο Βόλος στον χάρτη του πολιτιστικού τουρισμού. Το μουσείο αυτό θα εκπροσωπήσει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας, που αποτελεί παγκόσμιο brand. Το μοναδικό ερώτημα είναι γιατί άργησε τόσο πολύ», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Μπέο για την υλοποίηση του Μουσείου, αλλά και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, με τον οποίο βρήκαν τρόπο για τη χρηματοδότηση του έργου μέσα από σύμπραξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας.

Προσωπικό ενδιαφέρον από τον πρωθυπουργό

Ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου, σημείωσε ότι για το Μουσείο της Αργούς έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ξέρετε ότι ως χώρα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να μπούμε στον χάρτη των χωρών παραγωγής ξένων εταιρειών. Το έργο αυτό θα συμβάλλει στον στόχο να μπει η Ελλάδα σε αυτόν τον χάρτη», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή η σημερινή ημέρα, διότι ένα όνειρο ζωής των Βολιωτών και των ανθρώπων του πολιτισμού, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα», είπε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου για να βρεθεί χρηματοδοτική στέγη για το Μουσείο της Αργούς. «Ο πολιτισμός είναι ανάπτυξης και το έργο αυτό είναι βαθιά αναπτυξιακό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

Τίμησαν τον Αδ. Γεωργιάδη

Για τη συμβολή του στη χρηματοδότηση του μεγαλόπνοου έργου, ο Δήμος Βόλου τίμησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη.

Από κοινού, ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, προσέφεραν στον κ. Γεωργιάδη ένα ακριβές αντίγραφο της Αργούς.

Την εικονική ξενάγηση, ανέλαβε ο αρχιτέκτονας και εμπνευστής του μουσείου, ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής, Γιάννης Κίζης, σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση. Το μουσείο είναι εμπνευσμένο από το ταξίδι και το πέρασμα της θρυλικής πεντηκόντορου από τις Συμπληγάδες. Η εταιρεία «Κίζης Αρχιτέκτονες» που απέσπασε το 1ο βραβείο πανευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ακολούθησε το ταξίδι της Αργούς και εστίασε στο πέρασμα από τις Συμπληγάδες ζωντανεύοντας τον μύθο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου