ΤΟΠΙΚΑ

Μειώθηκε το ψάρεμα

μειώθηκε-το-ψάρεμα-163674

Μειωμένη είναι η κίνηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στα καταστήματα που πωλούν είδη αλιείας σύμφωνα με ιδιοκτήτες. Ωστόσο, η εικόνα αυτή διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Λιγότεροι είναι τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες αλιείς οι οποίοι πηγαίνουν στα καταστήματα που πωλούν είδη αλιείας προκειμένου να πάρουν δόλωμα και εργαλεία ψαρέματος και να κάνουν το χόμπι τους.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Κάκκο, ο οποίος διαθέτει κατάστημα αλιευτικών ειδών στο Βόλο, η κίνηση έχει μειωθεί αισθητά σε σημείο που η πτώση της κίνησης φτάνει το 50%. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μείωση αποτελούν τα αυξημένα έξοδα των επαγγελματιών αλιέων τα οποία έχουν αυξηθεί. Το παράκτιο ψάρεμα έχει μειωθεί και πολλοί ψαράδες που πήγαιναν από νωρίς το πρωί σε παραλίες του Πλατανιά και του Τρικερίου έχουν μειώσει την ενασχόλησή τους με το ψάρεμα. Μάλιστα, πηγαίνουν πλέον κατά ομάδες των 4 και 5 ατόμων προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα της μετακίνησής τους και χρησιμοποιούν φθηνά δολώματα τα οποία παρασκευάζονται και στο σπίτι. «Μόνο το καλοκαίρι και, κυρίως, τον Αύγουστο υπάρχει μία μικρή αύξηση λόγω του ελεύθερου χρόνου των διακοπών» ανέφερε ο κ. Κάκκος. Πολλοί από τους ερασιτέχνες ψαράδες είναι αλλοδαποί οι οποίοι ψαρεύουν για λόγους επιβίωσης.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στο νησί του Παπαδιαμάντη. Ο κ. Νίκος Πασχάλης σημείωσε πως και στη Σκιάθο η κίνηση είναι μειωμένη κυρίως από τους ερασιτέχνες αλιείς. Επίσης, μείωση υπάρχει και στον κλάδο των επαγγελματιών αλιέων καθώς πολλοί τα τελευταία χρόνια στράφηκαν σε επαγγέλματα του τουριστικού κλάδου. Μάλιστα, πολλοί είναι και οι ιδιοκτήτες σκαφών που δεν έριξαν τις βάρκες τους εξαιτίας των υψηλών εξόδων που απαιτούνται για την κίνηση και τη συντήρησή τους.

Ο κ. Χρήστος Γερογλής από τη Νέα Αγχίαλο διαπιστώνει πως το καλοκαίρι παρατηρείται αύξηση στην περιοχή στο κατάστημα που διατηρεί η σύζυγός του ακολουθώντας την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή. «Κάποιοι συνεχίζουν το χόμπι τους ενώ κάποιοι το κάνουν για βιοποριστικούς λόγους» δήλωσε ο κ. Γερογλής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου