ΤΟΠΙΚΑ

Στο 70% η μείωση της σοδειάς στα λεμονάτα από παγετό και καύσωνα

στο-70-η-μείωση-της-σοδειάς-στα-λεμονάτα-160982

Διεκδικούν αποζημιώσεις για ακαρπία – Ο ΕΛΓΑ ενημερώθηκε, ωστόσο, σύμφωνα με τον κανονισμό, η απώλεια δεν καλύπτεται

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ

Την έγκριση και την καταβολή αποζημιώσεων διεκδικούν από τον ΕΛΓΑ παραγωγοί ροδάκινων λεμονάτων στο Πήλιο, καθώς η ακαρπία έπληξε το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο τη σοδειά, με την απώλεια να αγγίζει το 70%. Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, ο Οργανισμός ενημερώθηκε, ωστόσο η απώλεια της σοδειάς δεν αποζημιώνεται, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες.

Ισχυρό αποδείχτηκε το χτύπημα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν την περασμένη άνοιξη κυρίως με τον παγετό και το καλοκαίρι με τον καύσωνα για τις καλλιεργούμενες με ροδάκινα λεμονάτα εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, κυρίως στα Ανω και Κάτω Λεχώνια.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, η απώλεια της φετινής σοδειάς ανήλθε στο ποσοστό της τάξης του 70%, καθώς το φυτικό κεφάλαιο χτυπήθηκε τόσο από τον παγετό, που επικράτησε από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου μέχρι και τον Απρίλιο, όσο και από τον καύσωνα τον περσινό Αύγουστο, με συνέπεια να καταστραφούν οι ανθοί και να μη γίνει η απαιτούμενη για την απόδοση σοδειάς ανθοφορία.

Το προϊόν καλλιεργείται σε περιορισμένες εκτάσεις στο Πήλιο, ωστόσο παρουσιάζει έντονη ζήτηση στις αγορές τόσο της Ελλάδος, όσο και του εξωτερικού, με την τιμή του να είναι υψηλή τόσο από τον παραγωγό, όσο και στην κατανάλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πηλιορείτικο ροδάκινο λεμονάτο διατίθεται από τους παραγωγούς στην τιμή, που ανέρχεται στα τρία ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, όπως προκύπτει από συνεταιριστές και αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Αρτέμιδος.

Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για προϊόν, το οποίο εξασφαλίζει υψηλό εισόδημα στους παραγωγούς, με το πηλιορείτικο ροδάκινο λεμονάτο να θεωρείται ως εξαιρετικής ποιότητας και ονομαστό.

Επιπλέον, σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, η διαδικασία καλλιέργειας, αλλά και συγκομιδής είναι ιδιαίτερη, γεγονός που αυτόματα εκτοξεύει το κόστος παραγωγής στα ύψη.

Τα πηλιορείτικα ροδάκινα λεμονάτασυγκομίζονται σταδιακά, καθώς ωριμάζουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, την ίδια, ωστόσο, εποχή.

«Το ροδάκινο λεμονάτο είναι ιδιαίτερο προϊόν για την ευρύτερη περιοχή μας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ΑνωΛεχωνίωνΓιώργος Τσακνάκης «και λόγω της αυξημένης ζήτησης στις αγορές εξασφαλίζει υψηλό εισόδημα στους παραγωγούς. Πέρυσι, ωστόσο, το πλήγμα από τον παγετό και τον καύσωνα ήταν ισχυρό και στο συγκεκριμένο ονομαστό πηλιορείτικο προϊόν, με την απώλεια της σοδειάς να ανέρχεται στο ποσοστό της τάξης του 70%, ιδιαίτερα υψηλό, αν αναλογιστούμε ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι περιορισμένες. Το πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα είναι επίσης ισχυρό, καθώς χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς και το κυριότερο είχαμε ήδη προβεί σε έξοδα για την αγορά των απαιτούμενων αγροτικών εφοδίων. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, καθώς χάθηκε η σοδειά και δεν φαίνεται προοπτική στον ορίζοντα» αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ΑνωΛεχωνίων.

Αποζημιώσεις

Οι πληγέντες παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή της Αρτέμιδος ενημέρωσαν, όπως υποστηρίζουν, αμέσως τον ΕΛΓΑ για την απώλεια της σοδειάς, προκειμένου έγκαιρα να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την έγκριση και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Γ. Τσακνάκης «σε αντίθεση με τους παραγωγούς στη Μακεδονία, οι οποίοι, όπως τουλάχιστον πληροφορηθήκαμε, έλαβαν υποσχέσεις ότι θα αποζημιωθούν, για εμάς στο Πήλιο δεν προβλέπονται αποζημιώσεις. Ενημερώσαμε αμέσως τον ΕΛΓΑ για την απώλεια στης σοδειάς μας στα ροδάκινα λεμονάτα, σε ποσοστό μάλιστα της τάξης του 70%, ωστόσο ανταπόκριση δεν υπήρξε, καθώς ούτε εκτιμήσεις έγιναν, ούτε αποζημιώσεις προβλέπονται, όπως αρμοδίως τουλάχιστον ενημερωθήκαμε. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν λάβαμε ούτε καν υποσχέσεις, ότι το αίτημά μας θα εξεταστεί. Από την πλευρά μας διεκδικούμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια στα ροδάκινα λεμονάτα. Η σοδειά που χάθηκε πρέπει να αποζημιωθεί. Περιμένουμε μήπως και αν προκύψει ανταπόκριση, με τις αντιδράσεις στις τάξεις των παραγωγών να είναι έντονες» τονίζει ο ίδιος.

Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας: Εκτιμά ότι την τρέχουσα χρονιά δεν θα προκύψουν προβλήματα

Στον προβληματισμό για την εξέλιξη της αξίας των προϊόντων και την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής έρχεται τοποθετείται η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), εκτιμώντας ότι την τρέχουσα χρονιά δεν θα προκύψουν προβλήματα ως προς το ύψος της παραγωγής και με άριστη ποιότητα συμπύρηνου ροδάκινου.

Οπως αναφέρει, «τα 0,33-0,35 ευρώ το κιλό προϊόντος παραδοτέου στο εργοστάσιο μπορούν να θεωρηθούν δίκαιο επίπεδο τιμής».

Κύριο χαρακτηριστικό του περασμένου έτους, όπως επισημαίνει η ΕΚΕ, ήταν η δραματικά μειωμένη παραγωγή, στο μισό περίπου μιας κανονικής χρονιάς. Συνέπεια ήταν ηκατακόρυφη αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης κατά 70% περίπου, ενώ και η ποιότητα ήταν ελάχιστα ικανοποιητική.

Το κόστος, σε συνδυασμό με τις λοιπές αυξήσεις (κουτί, ενέργεια, ζάχαρη, μεταφορικά κ.λπ.) οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση του τελικού κόστους τόσο της κομπόστας, όσο και των προϊόντων χυμού και κατάψυξης. Η αύξηση καλύφθηκε σε σημαντικό βαθμό από την αντίστοιχη των τιμών πώλησης, λόγω της συνολικά μειωμένης προσφοράς.

«Αναμένουμε πλέον να επιβεβαιωθεί η πρόθεση των τελικών καταναλωτών για αποδοχή των υψηλών τιμών των προϊόντων μας, ώστε η τρέχουσα χρονιά να μας βρει χωρίς αποθέματα. Επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οσον αφορά στην τρέχουσα χρονιά, εκτιμάται ότι «το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θεωρούνται δεδομένες οι αυξήσεις στα υλικά παραγωγής, όπως και στην ενέργεια, που θα ξεπεράσουν το 60% σε σχέση με τη χρονιά που πέρασε.Γνωρίζουμε ότι και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα (αυξήσεις εφοδίων, εργατικών, ενέργειας κλπ.). Απαιτείται λοιπόν να προσπαθήσουμε για την καλύτερη οργάνωση διαχείρισης του προϊόντος, για τη βελτίωση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας», υπογραμμίζεται σχετικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου