ΤΟΠΙΚΑ

«Κόκκινο» πανί η ρήτρα αναπροσαρμογής

κόκκινο-πανί-η-ρήτρα-αναπροσαρμογή-160993

«Κόκκινο πανί» έχει καταστεί για τους αγρότες η ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, καθώς θεωρούν ότι είναι ο κυριότερος λόγος που οι λογαριασμοί που παραλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα είναι «φωτιά και λαύρα».

Ο μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκπτωση 30% της ΔΕΗ μαζί με την επιδότηση στις καταναλώσεις έως 300kWh, δε μπορούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ειδικά σε περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων με υψηλή κατανάλωση, καθώς αν η τιμή χονδρεμπορικής είναι υψηλή, το κόστος έτσι κι αλλιώς αυξάνεται, λένε οι αγρότες και ζητούν την πλήρη κατάργησή της.

«Μόνο αν καταργηθεί η ρήτρα θα πάρουμε ανάσα. Καμία πρόσθετη επιδότηση δεν λύνει το πρόβλημα στο αγροτικό ρεύμα» αντιτείνουν στην κυβέρνηση, που «κουρεύει» τα τιμολόγια μέσω της επιδότησης.

Για τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα είναι μείζον ζήτημα. Οι αγρότες κάνουν λόγο για υπέρογκο «χαράτσι» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που τους προβληματίζει και θα τους αναγκάσει να μη καλλιεργούν την επόμενη χρονιά.

«Διεκδικούμε από τη κυβέρνηση άμεσα κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, να προβεί σε μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος τόσο στον αγροτικό τομέα, στις γεωτρήσεις και στα παρόχθια, όσο και στα νοικοκυριά μας, καθώς ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος και δεν θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το κοστολόγιο» τονίζουν, προβλέποντας ότι αν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί συνεχιστούν θα ακολουθήσει τσουνάμι διακοπών.

Η τροπολογία και οι ενστάσεις

Η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν τους ικανοποιεί. Μολονότι προβλέπει πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία: «Ειδικά για περίοδο κατανάλωσης από την 1η.8.2021 μέχρι και τις 31.122021, με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να χορηγείται επιδότηση του πρώτου εδαφίου σε καταναλωτές με παροχές αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης και συμπεριλαμβανόμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ξήρανσης αγροτικών προϊόντων, λαμβανομένου υπόψη του είδους των τιμολογίων προμήθειας. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου καθορίζονται το ύψος επιδότησης ευρώ ανά μεγαβατώρα (ΜWh), η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, τα ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, τα ανώτατα όρια επιδότησης, η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναφείς προς αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία ανάκτησης ενίσχυσης, αν αυτό απαιτηθεί, οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω φορείς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση επιδότησης, λαμβανομένου υπόψη του είδους των τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου