ΤΟΠΙΚΑ

Στα 25 δισ. ανήλθε ο τζίρος του παρεμπορίου το 2019

στα-25-δισ-ανήλθε-ο-τζίρος-του-παρεμπορί-157424

Τονίστηκε σε σύσκεψη της Επιτροπής Παρεμπορίου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Πρώτη στην πάταξη του παράνομου εμπορίου ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη κατατάσσεται, μαζί με την Ιταλία, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ.

Αυτό τονίστηκε σε σύσκεψη για το παρεμπόριο, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στην έδρα του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας συμμετείχε στη σύσκεψη διά του προέδρου του Αριστοτέλη Μπασδάνη.

Το Επιμελητήριο ενημερώνει ότι «τα πρώτα αποτελέσματα, της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η σύσταση της οποίας έγινε το 2020, είναι εντυπωσιακά».

Ο τζίρος του παρεμπορίου ανήλθε το 2019 στο ύψος των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ με την απώλεια των φορολογικών εσόδων από τη «μαύρη οικονομία» να υπολογίζεται περίπου στα 8 δισεκατομμύρια.

Κατά τη σύσκεψη έγινε σαφές από όλες τις πλευρές ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της ΔΙΜΕΑ και των Επιμελητηρίων τα οποία θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη πληροφόρηση στην εν λόγω υπηρεσία σχετικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με το παρεμπόριο σε κατά τόπους περιοχές.

Ο κ. Μπασδάνης υπογράμμισε ότι στα μέτωπα που θα πρέπει να εστιάσει η ΚΕΕΕ και η ΔΙΜΕΑ είναι το παρεμπόριο, αλλά και το ηλεκτρονικό εμπόριο που τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας και που θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην πορεία.

Παράλληλα, επεσήμανε τα τεράστια περιθώρια κερδών που αποφέρει το παράνομο εμπόριο στα παραλιακά μέτωπα των πόλεων, αλλά και τις λαϊκές αγορές.

«Θα πρέπει επιτέλους πραγματικά να ελεγχθούν καλύτερα οι είσοδοι της χώρας και θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σ’ αυτό, τόσο τα Επιμελητήρια, όσο και η ΔΙΜΕΑ. Δυστυχώς όμως, αυτό που εμπειρικά παρατηρούμε είναι ότι το ελεγκτικό σύστημα σε κάποιες περιπτώσεις είναι σαθρό. Η Αστυνομία δυστυχώς, όχι μόνο δεν ελέγχει, αλλά συνεργεί. Και εδώ είναι που πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η Επιτροπή Παρεμπορίου αποφάσισε ομόφωνα να συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΕΕΕ και τη ΔΙΜΕΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου