ΤΟΠΙΚΑ

Ενημέρωση για τη διατροφή

ενημέρωση-για-τη-διατροφή-156189

Μία άγνωστη στο ευρύ κοινό δραστηριότητα υλοποιούν εδώ και χρόνια τα Κοινωνικά Κέντρα του πρώην Δήμου Βόλου και πλέον του ενιαίου Δήμου Βόλου. Ο λόγος για τις ομάδες κινησιοθεραπείας και γυμναστικής που λειτουργούν στα Κοινωνικά Κέντρα Αγίου Γεωργίου, Αλυκών, Νεαπόλεως, Νέας Δημητριάδος και Αγίων Αναργύρων. Συνολικά 185 άτομα είναι οι ωφελούμενοι από τις παραπάνω δραστηριότητες.

Το θέμα ήλθε στη δημοσιότητα με αφορμή την ενημέρωση που θα υπάρξει σχετικά με τη διατροφή τους. Ενημέρωση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής.

Ειδικότερα σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, το πρόγραμμα της ενημέρωσης έχει ως εξής: Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στο Κοινωνικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου (30 ωφελούμενοι: Μία ομάδα κινησιοθεραπείας και μία ομάδα γυμναστικής γυναικών), Τρίτη 16 Οκτωβρίου στο Κοινωνικό Κέντρο Αλυκών (τριάντα ωφελούμενοι δύο ομάδες κινησιοθεραπείας) και στο Κοινωνικό Κέντρο Νεαπόλεως (δεκαπέντε ωφελούμενοι μία ομάδα κινησιοθεραπείας), Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στο Κοινωνικό Κέντρο Νέας Δημητριάδας (εβδομήντα ωφελούμενοι τέσσερις ομάδες κινησιοθεραπείας) και την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στο Κοινωνικό Κέντρο Νεαπόλεως (25 ωφελούμενοι: Δύο ομάδες γυμναστικής – pilates) και στο Κοινωνικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων (δεκαπέντε ωφελούμενοι: Μία ομάδα κινησιοθεραπείας).

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τα μέλη της Ομάδας Υγείας της ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ (Αχμάντ Κατερίνα, Ρηγώνη Μαρία και Ραφτοπούλου Ελένη) και θα έχει διάρκεια 15 λεπτά σε κάθε τμήμα. Στόχοι των ομιλιών είναι: Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα διατροφής και υγείας, η σύνδεση της διατροφής με τη σωματική και ψυχική υγεία και ενημέρωση για αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και ιστοσελίδες.
Για τις ανάγκες της ενημέρωσης θα διανεμηθεί στους ωφελούμενους σχετικό έντυπο το οποίο συντάχθηκε από τα μέλη της ομάδας υγείας, χρησιμοποιώντας ως πηγή κατευθύνσεις για τη διατροφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η διατροφή

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η υπεύθυνη του Τμήματος Ποιότητας Ζωής, Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας του ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ, η ιατρός Κ. Αχμάντ, μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει:

– Υδατάνθρακες 50%- 55% (ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, ρύζι) που παρέχουν φυτικές ίνες βιταμίνες της ομάδας Β, σίδηρο και συμβάλλουν στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια , βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη μείωση του στρες
– Πρωτεΐνες 30 % φυτικές πρωτεΐνες (όσπρια) και ζωικές πρωτεΐνες (ψάρι, κρέας, πουλερικά αυγά) προσφέρουν σίδηρο, μέταλλα αναγκαία για την κατασκευή των ιστών. Οι ενήλικες μπορεί να φάνε 4-5 αυγά την εβδομάδα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή γλυκισμάτων και φαγητών. Το γάλα, τυρί και γιαούρτι εκτός τις πρωτεΐνες είναι πλούσια σε ασβέστιο
– Λίπη 15% – 20% (προτιμώνται τα φυτικά έλαια)

– Φρούτα και λαχανικά: Να προτιμώνται φρέσκα φρούτα εποχής που δίνουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ακόμη η υπεύθυνη του Δήμου Βόλου υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε: Να πίνουμε 1 – 1,5 λίτρα νερό την ημέρα, να περιορίζουμε ζάχαρη και αλάτι, να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα , να περιορίζουμε τα τυποποιημένα φαγητά και να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες για να αποφύγουμε όσα περιέχουν μεγάλα ποσοστά ζωικού λίπους, ενώ καλό θα είναι το φαγητό μας να παρασκευάζεται βραστό, στο φούρνο ή στη σχάρα και πιο σπάνια τηγανητό. Την ώρα του φαγητού να είμαστε ήρεμοι, καθιστοί και να μην τρώμε βιαστικά. Να τρώμε με παρέα και αν μπορούμε να προτιμάμε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου