ΤΟΠΙΚΑ

Υποτροφίες σε επιμελείς φοιτητές ~ Μετά από διετή παύση του προγράμματος

υποτροφίες-σε-επιμελείς-φοιτητές-μετ-155380

Εως τις 18 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις – Κριτική για την αλλαγή στη διαδικασία της μοριοδότησης, που ενδεχομένως αδικήσει φοιτητές σε ανάγκη

Τροποποίηση στη διαδικασία μοριοδότησης για τη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και είναι επιμελείς ως προς το πρόγραμμα σπουδών τους, προκαλεί αντιδράσεις ακαδημαϊκών. Σε δημόσια ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βανέσα Κατσαρδή αφήνει αιχμές για αδικία σε βάρος φοιτητών, που έχουν πραγματικά ανάγκη, οι οποίοι δεν θα επωφεληθούν από τις υποτροφίες, που προκηρύχθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση.

Το νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των επιμελών φοιτητών, που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανακοινώθηκε από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στα τέλη του περασμένου μήνα. Αφορά στο χρονικό διάστημα 2019 – 2020 και στόχος είναι να ενισχύσει οικονομικά τους φοιτητές προκειμένου να μπορούν να σπουδάζουν απρόσκοπτα.

Η προκήρυξη του προγράμματος έγινε με δύο χρόνια καθυστέρηση, το στοιχείο όμως που έρχεται να προκαλέσει αντιδράσεις είναι η τροποποίηση στη διαδικασία μοριοδότησης. Οπως αναφέρουν καθηγητές, αρχικώς το πρόγραμμα γινόταν με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και υπό την προϋπόθεση ότι οι φοιτητές θα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το 60% των μαθημάτων του προηγούμενου έτους. Τα κοινωνικά κριτήρια εξακολουθούν να υφίστανται στην προκήρυξη, ωστόσο «βαραίνουν» οι ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ενδέχεται να «χάσουν» την υποτροφία έναντι άλλων συμφοιτητών τους με επίσης χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, που όμως θα έχουν υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Δημόσια παρέμβαση για το ζήτημα κάνει η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Π.Θ. Βανέσα Κατσαρδή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Είσαι φοιτητής με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και μπαίνεις το 2018 στο Πανεπιστήμιο. Επιτέλους υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης για σένα που είσαι επιμελής και καταφέρνεις να ολοκληρώσεις το 60% των υποχρεώσεών σου μεταξύ 2018-2019 ταυτόχρονα με τη δουλειά στην καφετέρια και έτσι την επόμενη χρονιά (2019-2020), που είναι και πιο δύσκολη, θα μπορέσεις να αφοσιωθείς στις σπουδές σου και να μη μείνεις πίσω.

Δυστυχώς το 2020 και το 2021 δεν προκηρύχθηκαν υποτροφίες για σένα ξανά και έτσι ξαναγύρισες στην καφετέρια. Καταφέρνεις πάλι όμως να είσαι συνεπής και να επιτύχεις σε τουλάχιστον 60% των μαθημάτων.

Το 2022 μαθαίνεις ότι επιτέλους βγαίνει αυτή η προκήρυξη που τόσο σε είχε βοηθήσει την πρώτη χρονιά! Αλλά δυστυχώς δεν είναι για σένα πια, είναι για τους φοιτητές που δεν είχαν ποτέ ανάγκη να δουλέψουν στην καφετέρια και είχαν όλη την άνεση να αφοσιωθούν στις σπουδές τους και άρα έχουν μεγάλους βαθμούς στα μαθήματά τους.

Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι εσύ ο εργατικός και επιμελής φοιτητής έχεις μετατραπεί σε αιώνιο φοιτητή, που χαλάει τα ποσοστά αποφοίτησης των πανεπιστημίων μας και που πρέπει να αποχωρήσει σε 2 χρόνια το πολύ από το πανεπιστήμιο αν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Καταλάβατε; Καταλάβαμε!».

Σημειώνεται ότι αιτήσεις για τη χορήγηση υποτροφιών κατατίθενται έως την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στη διαδικτυακή εφαρμογή https://ams.iky.gr. Η υποτροφία ανέρχεται σε 500 ευρώ μηνιαίως για τους υποτρόφους που σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας και σε 300 ευρώ μηνιαίως για τους υποτρόφους που σπουδάζουν σε πανεπιστήμιο στην πόλη, όπου διαμένουν.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου