ΤΟΠΙΚΑ

ΕΚΒ: Μύδροι κατά της κυβέρνησης

εκβ-μύδροι-κατά-της-κυβέρνησης-154345

«Κρυφή ατζέντα» για το ασφαλιστικό καταγγέλλει η ολομέλεια, ομόφωνη απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Μύδροι κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό στην ολομέλεια του Ε.Κ.Β. Η Διοίκηση πήρε απόφαση για άμεσες αγωνιστικές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την ημέρα που θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο. Παράλληλα όμως προγραμματίζονται συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας αλλά και άλλες μορφές δράσης για να αναδειχτεί με δυναμικό τρόπο η κάθετη αντίθεση στις αλλαγές που επέρχονται. Τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι ενημερωτικές συνελεύσεις σε όλα τα εργοστάσια, ενώ σε συνεννόηση με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης του Ε.Κ.Β. θα σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις.

Το Σάββατο εξάλλου συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ. Στη συνεδρίαση στην Αθήνα θα συμμετέχει ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος που θα μεταφέρει την απόφαση της ολομέλειας για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

«Πρέπει να αποτρέψουμε πάση θυσία την ψήφιση και εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού» σημείωσε στην εισήγησή του ο Θαν. Παπαδημόπουλος καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση και αποδομεί συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες.

Κατήγγειλε επίσης την επίθεση που δέχτηκαν στην Αθήνα από τα ΜΑΤ οι συνταξιούχοι, ενώ προέβλεψε ότι ο αγώνας των συνδικάτων θα είναι μακρύς και κάλεσε τους εργαζόμενους και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να συσπειρωθούν γύρω από τη Διοίκηση του Ε.Κ.Β. και να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν. Τόσο ο κ. Παπαδημόπουλος όσο και ο Κων. Στεργίου κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «διαθέτει κρυφή ατζέντα» στο ασφαλιστικό και ότι απώτερος στόχος της είναι να καταργήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Κατήγγειλαν επίσης τη συμφωνία Κυβέρνησης και εργοδοτών για τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Η σφοδρότητα της επίθεσης που ετοιμάζουν στην κοινωνική ασφάλιση μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι τον 19ο αιώνα. Η επίθεση που δεχόμαστε δεν φέρνει απλώς κάποια νέα αντιασφαλιστικά μέτρα αλλά συνολικά την ταφόπλακα των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, τη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης είχε απομείνει.

Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν. Οι συντάξεις είναι η μια πλευρά προστασίας και αξιοπρεπούς ζωής, μετά τον εργάσιμο βίο! Το ασφαλιστικό περιέχει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Είναι η ασφάλιση του μικρού παιδιού, τα εμβόλια του. Είναι το φάρμακο μας όταν αρρωστήσουμε. Είναι το επίδομα ασθένειας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές υγείας και πρόνοιας συνολικά. Είναι η προστασία της μητρότητας, με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας. Είναι η προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες για να μη γινόμαστε θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κων. Στεργίου.

Εκτίμησε επίσης ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ «έρχεται να κάνει τη βρώμικη δουλειά που δε μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και ότι «το νέο έτος πρέπει να μας βρει ετοιμοπόλεμους! Οι δύο απεργιακές μάχες Νοέμβρη και Δεκέμβρη έδειξαν ότι η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας, στην οργάνωση μας. Με ισχυρό ταξικό μέτωπο μπορούμε να καθυστερούμε, να ματαιώνουμε σχεδιασμούς και μέτρα, αλλά αυτό δε φτάνει. Πρέπει να βάλουμε μπρος για να πάρουμε πίσω αυτά που χάσαμε, για νέες κατακτήσεις».Καταγγελτικός επίσης ήταν ο γ.γ. του Ε.Κ.Β. Δημ. Βασιλείου που κατηγόρησε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι σφαγιάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ζήτησε από τους εργαζόμενους να είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν ώστε να μην ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο. Η συνεδρίαση συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ με τις τοποθετήσεις των άλλων παρατάξεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου