ΤΟΠΙΚΑ

KKE Βόλου: «Τραγική υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

kke-βόλου-τραγική-υποβάθμιση-της-πρωτο-151491

Ανακοίνωση για την συνεχή υποβάθμιση του συστήματος υγείας εξέδωσε το ΚΚΕ Βόλου, αναφέροντας παράλληλα και τα προβλήματα που επικρατούν στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας και των Σποράδων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Διαρκής είναι η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) της Μαγνησίας. Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) είναι τεράστιες. Αυτό αποδείχτηκε στη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους του Δ.Σ. Εργαζομένων στα Κ.Υ. της Μαγνησίας, οι Κώστας Στεργίου, μέλος της Τ.Ε Μαγνησίας του ΚΚΕ και ο Αποστόλης Ριζόπουλος, μέλος της Τ.Ε του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Γατής και η κ. Επιφανείου Φώνη αναφέρθηκαν πιο συγκεκριμένα στα εξής, δίνοντας πλήρη εικόνα των αναρίθμητων ελλείψεων:

Κ.Υ. Βελεστίνου: Δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο. Από το 2014, εκτός από τον Αλμυρό και την Σκιάθο όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια σταμάτησαν να λειτουργούν. Εδώ και δυο μήνες δεν λειτουργεί και το ακτινολογικό εργαστήριο, που εξυπηρετεί κατοίκους από τέσσερις δήμους (Βόλου, Ρ. Φεραίου, Κιλελέρ, Πολυδάμαντα).

Κ.Υ. Αλμυρού: Δεν έχει οδοντίατρο.

Κ.Υ. Αργαλαστής: Δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο. Το οδοντιατρικό ιατρείο δεν λειτουργεί, γιατί δεν έχει κλίβανο – ο οδοντίατρος μετακινείται στο Κ.Υ. Βόλου.

Κ.Υ. Ζαγοράς: Δεν υπάρχει παιδίατρος. Υπάρχει οδοντιατρικό μηχάνημα το οποίο δεν έχει εγκατασταθεί, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το οδοντιατρείο – ο οδοντίατρος μετακινείται στον Βόλο.

Κ.Υ. Σκιάθου:Δεν έχει οδοντίατρο.

Κ.Υ Σκοπέλου: Προβλέπονται πέντε (5) οργανικές θέσεις γενικών γιατρών και παθολόγων που είναι ακάλυπτες. Δεν έχει οδοντίατρο. Δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο, οι εξετάσεις στέλνονται στην Σκιάθο. Το κέντρο λειτουργεί με έναν γενικό γιατρό, 3 αγροτικούς, έναν καρδιολόγο και έναν παιδίατρο.

Περιφερειακό Κέντρο Αλοννήσου: Ενώ στον Οργανισμό προβλέπονται θέσεις ενός (1) γενικού γιατρού, ενός (1) παιδιάτρου, ενός (1) οδοντιάτρου, ενός (1) νοσηλευτή – τριας ΟΑΕΔ και μια θέση (1) οδηγού ασθενοφόρου, οι θέσεις παραμένουν κενές. Μετακινείται ένας γιατρός από άλλα Κ.Υ.

Επιπλέον δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες στα πληρώματα ασθενοφόρων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες στη μεταφορά ασθενών, τα κενά γιατρών ειδικοτήτων καλύπτονται με μετακίνηση μια φορά το μήνα από το Νοσοκομείο Βόλου, η κάλυψη των εφημεριών γίνεται με μετακίνηση γιατρών από Κ.Υ. σε Κ.Υ., το τεχνικό προσωπικό είναι ανύπαρκτο και δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Γενικότερα υπάρχει μια πανσπερμία ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, ενώ για την επόμενη πενταετία πρόκειται να συνεχιστεί η συνταξιοδότηση πολλών μόνιμων υπαλλήλων, τα κενά θα πολλαπλασιαστούν, θα καλύπτονται μόνο με συμβασιούχους – επικουρικό προσωπικό επιβαρύνοντας τις συνθήκες λειτουργίας των Κ.Υ., οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην παραπέρα υποβάθμιση της ΠΦΥ στη Μαγνησία. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου Εργαζομένων στα Κ.Υ. επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για την υπερωριακή απασχόληση τους τα Σ-Κ στα εμβολιαστικά κέντρα. Ακόμη και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας τα Κ.Υ. συνεχίζουν να είναι «γυμνά», αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης.

Επίσης σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις των Κ.Υ., είναι πεπαλαιωμένες, με πιο χαρακτηριστικά τα τραγικά προβλήματα αυτά της Ζαγοράς και της Σκοπέλου, που είναι υπό κατάρρευση, ενώ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη θέρμανση, αφού οι προμηθευτές καυσίμων μένουν απλήρωτοι.

Ο Κ. Στεργίου και ο Α. Ριζόπουλος παρουσίασαν τις θέσεις του ΚΚΕ για τα ζητήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Κέντρων Υγείας. Τόνισαν ότι όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή στηρίζουν τις κερδοφόρες επιχειρηματικές επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα της υγείας που τις διασφαλίζουν και μέσα από την υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας . Θα περίμενε ίσως κανείς ότι λόγω της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ θα έπαιρνε έστω ορισμένα μέτρα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όχι μόνο δεν το έκανε αλλά φόρτωσε και στα Κέντρα Υγείας μέρος του προγράμματος εμβολιασμού, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Το ΚΚΕ προτάσσει τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης. Θεωρεί την ΠΦΥ πυρήνα της πρότασής του για την Υγεία με Κ.Υ. πλήρως στελεχωμένα, με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών και επιστημονικού προσωπικού. Κέντρα Υγείας με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κ.λπ. με πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και τις ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού, με τη λειτουργία του οικογενειακού γιατρού. Κέντρα που θα είναι διασυνδεμένα με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν.

Οι θέσεις του ΚΚΕ είναι απολύτως ρεαλιστικές, γιατί είναι αυτή τη ΠΦΥ έχει ανάγκη ο λαός. Σήμερα πρέπει να δυναμώσει η συζήτηση μέσα στους μαζικούς φορείς, στα σωματεία, να δυναμώσει ο προβληματισμός και οι αγώνες του λαού, να δυναμώσει και η συζήτηση για το ποια πολιτική αλλαγή χρειάζεται ο λαός, ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες του και στην υγεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου