ΤΟΠΙΚΑ

ΛΑΣ Βόλου: Επερώτηση για το αυξημένο κόστος θέρμανσης στα σχολεία

λασ-βόλου-επερώτηση-για-το-αυξημένο-κό-196829

Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή Βόλου έκανε η ΛΑΣ Βόλου, όσον αφορά το αυξημένο κόστος θέρμανσης στα σχολεία, ενώ στην ανακοίνωση της ερωτάται, ποιες κινήσεις θα γίνουν για να καλυφθεί το κόστος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όπως είναι γνωστό το κύμα ακρίβειας και ιδιαίτερα οι ανατιμήσεις στο κόστος φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, που ξεπερνούν το 100%, δημιουργούν τεράστια αδιέξοδα στις λαϊκές οικογένειες, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Έχουν τη ρίζα τους στην αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, στην εφαρμογή της στρατηγικής που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους με νέο «ζεστό» χρήμα, με φοροαπαλλαγές και με άλλα προνόμια για την προσέλκυση επενδυτών, με τον λογαριασμό σε κάθε περίπτωση να πέφτει βαρύς στις πλάτες του λαού. Μια στρατηγική που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα, που διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί πιο αξιόπιστα να επιταχύνει αυτή την πολιτική, εις βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Ανάμεσα, στα άλλα, η ακρίβεια πλήττει και τις σχολικές μονάδες του δήμου, που βλέπουν τις ήδη περικομμένες επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών να εξανεμίζονται στους φουσκωμένους λογαριασμούς κυρίως της θέρμανσης. Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, βάση της υπ. Αριθμ. 85940-22/11/2021 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, περί συμπληρωματικής κατανομής πόρων από τους ΚΑΠ έτους 2021 για τη κάλυψη λειτουργικών δαπανών θέρμανσης των σχολείων, ψήφισε την κατανομή ποσού 105.000 €, που αναλογεί για τον Δήμο Βόλου. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής:

Σε 144 σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με 977 αίθουσες, περίπου 60.000 €.

Σε 44 σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με 1.213 αίθουσες, περίπου 45.000 €.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες η συμπληρωματική κατανομή των παραπάνω ποσών, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει το αυξημένο κόστος θέρμανσης, που θα είναι εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες ευρώ μεγαλύτερο, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε σχολικής μονάδας. Με βάση τις περσινές καταναλώσεις η συμπληρωματική κατανομή αντιστοιχεί σε επιπλέον κόστος περίπου 25%, όταν οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 100%.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:

Τι θα κάνει για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος θέρμανσης, χωρίς να υποβαθμιστούν περισσότερο οι υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου