ΤΟΠΙΚΑ

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου οι πληρωμές

μέχρι-15-σεπτεμβρίου-οι-πληρωμές-150341

Για την εξισωτική ζητούν οι κτηνοτρόφοι – Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η Ομοσπονδία Θεσσαλίας

Οι κακές πληρωμές της εξισωτικής λόγω των βοσκοτόπων που χαρακτηρίστηκαν δάση και το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού απασχόλησαν την έκτακτη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών συλλόγων περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στη συνεδρίαση πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη σύσταση Πανθεσσαλικής επιτροπής με Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό όπου θα συμμετέχει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων κρεατοπαραγωγής- ελευθέρας βοσκής Λάρισας κ. Ιωάννης Πέτσας, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βοοτρόφων Τρικάλων, ο Πρόεδρος Αγελαδοτρόφων κρεατοπαραγωγής Νομού Καρδίτσας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων αυτοχθόνων φυλών Ελλάδος.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει περί το τέλος αυτής της εβδομάδας για να καταγράψει τις προτάσεις του κτηνοτροφικού κλάδου για το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων και να σταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και στο ΥΠΕΚΑ έτσι ώστε να γίνει γνωστό στους αρμοδίους για ακόμη μια φορά η θέση του Ελληνα κτηνοτρόφου που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την κτηνοτροφία στην χώρα μας.

Για το μεγάλο πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού ζητούν από το κράτος να επανδρώσει τα κτηνιατρεία, διότι θεωρούν απαράδεκτο ο κτηνοτρόφος να επωμίζεται και αυτό το κόστος.

Ζητούν επίσης το κράτος να χρηματοδοτήσει τα εντομοαπωθητικά φάρμακα που χρειάζονται για τους προληπτικούς ψεκασμούς και σε περίπτωση που αδυνατεί, καθώς επίσης από την Περιφέρεια να βρει κονδύλια για να ξεπεραστεί αυτός ο κίνδυνος.

Για το θέμα των ενστάσεων που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές της εξισωτικής, οι κτηνοτρόφοι θεωρούν εντελώς απαράδεκτη αυτή την ενέργεια, διότι όπως τονίζουν αν έχουν την βούληση να πληρώσουν μπορούν να το πράξουν χωρίς τις ενστάσεις γιατί το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει όλα τα στοιχεία. Δίνουν μάλιστα χρονικό περιθώριο όμως μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου να γίνουν κανονικά οι πληρωμές σύμφωνα με το περσινό καθεστώς και ζητούν να δοθεί εδώ και τώρα πολιτική λύση.

Στη γενική συνέλευση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Γελαλής, ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Λάρισας κ. Λαμπρούλης, η πολιτευτής της Ν.Δ. Λάρισας κ. Ζαχείλα Κατερίνα. Το παρών έδωσε και ο κ. Νικήτας Πρίντζος πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου