ΤΟΠΙΚΑ

Ενα μήνα χωρίς… καθαρίστριες το κτίριο του ΕΦΚΑ Βόλου

ενα-μήνα-χωρίς-καθαρίστριες-το-κτίρι-144588

Mε απορρυπαντικά και καθαριστικά που φέρνουν από το σπίτι τους ή αγοράζουν ρεφενέ, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στον Βόλο, εδώ και ένα μήνα προσπαθούν να διατηρούν τις υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στα όρια της αξιοπρέπειας.

Ο ΕΦΚΑ ξέμεινε… από καθαρίστριες τέλος Δεκεμβρίου του 2017, μόλις έληξε η σύμβαση με τον ιδιώτη εργολάβο. Από τότε, όπως καταγγέλλουν οι υπάλληλοι, τα γραφεία και οι χώροι υγιεινής δεν καθαρίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Προκειμένου μάλιστα να μη δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, οι χώροι υγιεινής που λειτουργούν για το κοινό έχουν κλειδωθεί… μέχρι νεωτέρας.

Χθες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΦΑ μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν τρίωρη κατάληψη από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 10. Συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του ασφαλιστικού φορέα και διατράνωσαν την αντίθεσή τους καταγγέλλοντας τη διοίκηση για πλήρη αδιαφορία. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ αλλά και οι κεντρικές υπηρεσίες, για αυτό και χθες σε όλες τις πόλεις διοργανώθηκαν ανάλογες διαμαρτυρίες.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Η στάση της διοίκησης είναι αδιανόητη. Δεν είναι δυνατόν να φέρνουμε καθαριστικά από το σπίτι και να κλειδώνουμε τους χώρους υγιεινής προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα με τη δημόσια υγεία», σημείωσε η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Μαρία Κοτινά.

«Ο ΕΦΚΑ αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί και να διεκπεραιώσει ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τη διευθέτηση του ζητήματος της καθαριότητας των εργασιακών χώρων μέσω της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών» σημειώνει από την πλευρά της, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής.

Αυτό έχει ως συνέπεια, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές «η κατάσταση υγιεινής στους χώρους εργασίας να είναι άθλια, απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη για την υγεία των εργαζόμενων, ενώ η αντιμετώπιση και τα σχόλια από το συναλλασσόμενο κοινό κάθε άλλο παρά κολακευτικά είναι για τη συνολική εικόνα του Οργανισμού.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη κεντρικά για την ανάθεση της καθαριότητας σε όλα τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, στην καλύτερη περίπτωση «θα έχει το Πάσχα… και βλέπουμε».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου