ΤΟΠΙΚΑ

«Θηλιά» τα κορονοχρέη για τους μικρομεσαίους στη Μαγνησία

θηλιά-τα-κορονοχρέη-για-τους-μικρομ-136514

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκρίνονται στις ρυθμίσεις

«Θηλιά» αποτελούν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Μαγνησία τα κορονοχρέη, με μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, άνω του 50%, να αδυνατεί να ανταποκρίνεται στις ρυθμίσεις. Βραχνάς οι υποχρεώσεις που προϋπήρχαν, καθώς και όσες προστέθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες να εκφράζουν την αγωνία τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Φυσικά είναι βραχνάς οι ρυθμίσεις και τα κορονοχρέη. Από τη στιγμή που υπάρχει οφειλή, είτε πρόκειται για 100 δόσεις, είτε για 70, όταν προστίθενται πάνω στις προηγούμενες και ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να τις εξυπηρετήσει, το μόνο που κάνει είναι συνεχώς να ρυθμίζει και συνεχώς να προσθέτει καινούργιες δόσεις. Οταν ο τζίρος είναι πεσμένος 50%, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο μικρομεσαίος» υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δώρα Καναβιτσά.

Οξύνονται, στο μεταξύ, τα προβλήματα, με τους μικρομεσαίους να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να χάνουν τις ρυθμίσεις των οφειλών. Περισσότεροι από τους μισούς επαγγελματίες χάνουν τις ρυθμίσεις των οφειλών «διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και μπαίνουν σε καινούργια και ούτω καθ’ εξής. Είναι ένα γαϊτανάκι χωρίς τέλος» τονίζει η πρόεδρος.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει η πρόεδρος, «διευκόλυνση δεν είναι η ρύθμιση χρεών, αλλά η διαγραφή χρεών, τουλάχιστον για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας».

Δύο είναι, άλλωστε, τα βασικά αιτήματα που διατυπώνει η ΟΕΒΕΜ και οι μικρομεσαίοι, στο σύνολό τους. «Το βασικό αίτημα είναι διαγραφή χρεών εν μέσω πανδημίας, υπό προϋποθέσεις, και να μην επιστραφούν οι επιστρεπτέες. Το κράτος, από τα φορολογικά στοιχεία του καθενός, μπορεί να διαπιστώσει ποιος έχει θιγεί περισσότερο και ποιος λιγότερο και αναλόγως να βοηθηθεί» τονίζει η κ. Καναβιτσά.

Στον κατασκευαστικό κλάδο

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σχετικά με τα προβλήματα που προκαλούν στον κλάδο της οικοδομής τα κορονοχρέη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι «δεν είχαμε εμφανές πρόβλημα, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου κατασκευαστών «το πρόβλημα είναι ότι δεν ξεκίνησαν κάποιες δουλειές λόγω του κορονοϊού. Ανθρωποι με τους οποίους βρισκόμασταν σε συζητήσεις, δεν ξεκίνησαν όσον αφορά στα ιδιωτικά έργα. Παράλληλα και από την πλευρά μας δεν ξεκινήσαμε κάποιες εργασίες, περιμένοντας να δούμε που θα καταλήξει η υγειονομική κρίση. Υπήρχε μια αυτοσυγκράτηση στην αγορά. Δεν υπήρξαν, όμως, χρέη εξ αιτίας του κορονοϊού».

Με δεδομένο ότι οι κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον Βόλο είναι ως επί το πλείστον οικογενειακές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει ξεκαθαρίσει πάρα πολύ το τοπίο όσον αφορά στις κατασκευές λόγω της οικονομικής κρίσης «αυτή τη στιγμή η πλειονότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, διότι κάνουν πολύ προσεκτικά βήματα» τονίζει ο ίδιος.

Παράλληλα ο κ. Παπαγεωργίου υπογραμμίζει ότι «δεν υπήρχαν προβλήματα αρχικού δανεισμού. Δεν έχει φανεί στην αγορά να έχει προκληθεί κάποιο πρόβλημα και είμαστε στο ξεκίνημα της κατασκευαστικής πορείας στην αγορά».

Στον τουρισμό

«Τεράστιο βραχνά» χαρακτηρίζει τα κορονοχρέη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου Γιάννης Γιολδάσης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο νησί.

«Τεράστια θηλιά τα κορονοχρέη και αν δεν δοθεί παράταση, θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες. Χάνουμε ρυθμίσεις, τις οποίες αδυνατούμε να αποπληρώνουμε» τονίζει.

Μεταφέροντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον προβληματισμό του κλάδου, ο κ. Γιολδάσης διερωτάται «γιατί δεν γίνεται μια προσπάθεια να γίνουν εκ νέου ρυθμίσεις, διότι το πρόβλημα δεν είναι τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στον κορονοϊό. Ο κορονοϊός ήταν αιτία να χαθούν ρυθμίσεις προγενέστερες του κορονοϊού. Χαθήκαν διότι δεν υπήρχε οικονομική δραστηριότητα και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Θέση του ίδιου επιχειρηματία είναι ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία για συνολική επαναρύθμιση των χρεών. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα είμαστε όμηροι των funds. Αυτών που αγόρασαν τα δάνεια» υπογραμμίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου