ΤΟΠΙΚΑ

Κλείστηκε το ραντεβού των αγροτών ~ Η Πέμπτη κρίνει το μέλλον των μπλόκων

κλείστηκε-το-ραντεβού-των-αγροτών-η-πέ-135861

Τα τέσσερα βασικά αιτήματα, με τα οποία προσέρχονται οι αγρότες στη συνάντηση – «Ο παραγωγός πρέπει να έχει το δικαίωμα να καλλιεργεί το χωράφι του απρόσκοπτα», λένε

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκονται οι αγρότες του μπλόκου Ριζομύλου.

Στη συνάντηση της Πέμπτης θα παρευρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ενέργειας Κων. Σκρέκας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς, ενώ τα μπλόκα θα εκπροσωπήσει 15μελής αντιπροσωπεία.

Τους αγρότες της Μαγνησίας θα εκπροσωπήσει το μπλόκο της Νίκαιας, όπως υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης.

Οπως επισήμανε «τα ζητήματα είναι γνωστά. Οι αρμόδιοι υπουργοί τα γνωρίζουν. Θα πρέπει να δώσουν λύσεις. Ο αγρότης πρέπει να έχει το δικαίωμα να καλλιεργεί το χωράφι του απρόσκοπτα. Το κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο. Με τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματά μας».

Το ραντεβού με το υπουργικό κλιμάκιο οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι.

Η σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας, να θέσουν όλο το πλέγμα των τεσσάρων βασικών αιτημάτων τους, που είναι η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το αγροτικό ρεύμα, το φθηνό αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους αγρότες, η επιδότηση για την αγορά εφοδίων και ζωοτροφών και η αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Επίσης οι αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να θέσουν το θέμα των αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων, με αφορμή τα προβλήματα ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου.

Παράλληλα θα δώσουν στον Χρ. Σταϊκούρα φάκελο με τα αιτήματα των διήμερων αμβυκούχων αμπελουργών, ώστε να τον διαβιβάσει στον αρμόδιο υφυπουργό Απ. Βεσυρόπουλο που προωθεί το θέμα της ονομασίας του τσίπουρου να περάσει μόνο στους εμφιαλωτές – ποτοποιούς, με τους αμβυκούχους να ζητούν να μην επιτραπεί διότι κινδυνεύει με αφανισμό ο κλάδος.

Νέες μορφές δράσεων

Εχοντας ήδη συμπληρώσει περίπου 20 ημέρες στα μπλόκα οι αγρότες που βρίσκονται από όλη τη Μαγνησία συγκεντρωμένοι στην παλιά εθνική οδό, στο ύψος του Ριζομύλου, σχεδιάζουν ενδεχομένως και σήμερα έναν ακόμη συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για επίλυση των προβλημάτων τους. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από την αυριανή συνάντηση στην Αθήνα, την οποία σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζουν κομβική.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου