ΤΟΠΙΚΑ

Μπάχαλο με την εκκαθάριση στο ΚΕΑΟ ~ Αδύνατη η ένταξη στη ρύθμιση των 72 δόσεων

μπάχαλο-με-την-εκκαθάριση-στο-κεαο-αδύ-134802

Χρεώθηκαν ποσά για εισφορές, που είχαν καταβληθεί ή εμφανίζονται πληρωμές σε εσφαλμένα χρονικά διαστήματα – Σε απελπισία οι επιχειρηματίες, που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα κορονοχρέη

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους επιχειρηματίες μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Φοροτεχνικοί σχολιάζουν ότι έχουν γίνει πολλά λάθη, όπως με το ύψος τον οφειλών, αφού εισφορές που έχουν τακτοποιηθεί φαίνονται απλήρωτες, ή τις χρεώσεις των μηνών που έχουν πληρωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για πρακτικούς λόγους.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η εκκαθάριση, η οποία ήταν απαραίτητη για να έχουν εικόνες για τις οφειλές τους οι επαγγελματίες μετά την πολύμηνη αναστολή των επιχειρήσεων που έφερε η πανδημία, πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ η ρύθμιση λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών παρενέβη ήδη με επιστολή της προς υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και κάθε αρμόδιο ζητώντας παράταση της ρύθμισης για τα κορονοχρέη μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Δημήτρης Παππάς, λέει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί η παράταση. «Οι διορθώσεις που επιβάλλεται να γίνουν, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τέλος του μήνα. Θα μείνουν πάρα πολλοί επιχειρηματίες εκτός ρύθμισης», προειδοποιεί.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που παρουσιάζονται λέει ότι στην εκκαθάριση του ΚΕΑΟ έγιναν πολλά λάθη. Ενδεικτικά αναφέρεται σε δύο ασφαλισμένους -πελάτες του, ενώ τα παραδείγματα, όπως επισημαίνει, είναι πάρα πολλά.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά ασφαλισμένος κατέβαλε τις εισφορές για τον Νοέμβριο του ’21, όμως η εκκαθάριση δείχνει να έχει πληρώσει τις εισφορές του Απριλίου του ’20 αντί του Νοεμβρίου του ’21. Ετσι φαίνεται ότι δεν είναι τακτοποιημένος το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα να μην πληροί τους όρους για να μπει στη ρύθμιση, αφού οι εισφορές του 2021 πρέπει να είναι τακτοποιημένες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας σημειώνει ότι στους επιχειρηματίες υπάρχει οργή και αγανάκτηση. Αναφερόμενος σε άλλο παράδειγμα πελάτη του τονίζει ότι εμφανίζεται να οφείλει κάποια ποσά του 2014 και του 2015, ενώ επιτόπου στο ΙΚΑ διαπιστώθηκε ότι είχαν καταβληθεί κανονικά.

Επισημαίνεται ότι πάρα πολλοί επαγγελματίες άφηναν ανέβαλαν συνεχώς την υποβολή αίτησης για ένταξή τους στη ρύθμιση λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που ανέμεναν λογιστές – φοροτεχνικοί. Τώρα που ο χρόνος κυλά αντίστροφα και πλέον πιέζει είναι πάρα πολύ μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων που πρέπει να υποβληθεί, τόσο για τις ασφαλιστικές οφειλές όσο και για τις φορολογικές. Ειδικά όμως για τις ασφαλιστικές εισφορές, υπάρχουν τα προαναφερόμενα λάθη.

Η επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών

Για ασφυκτικές προθεσμίες για τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα κορονοχρέη κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ελλάδος.

Αναλυτικά στην επιστολή της σημειώνει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, η πανδημία του κορονοϊού τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και τα μέτρα που πάρθηκαν για την ανάσχεση της εξάπλωσής της, είχαν μεγάλο αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στην πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας.

Πολλές από αυτές αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 6 μήνες κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, ενώ ακόμα και αυτή τη στιγμή αναγκάζονται να υπολειτουργούν λόγω των μέτρων, που αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν πλήθος φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στις επιχειρήσεις, τις οποίες ορθά διαγνώσατε, και προσπαθείτε να ανακουφίσετε με το μέτρο της ρύθμισης των 72 δόσεων.

Ωστόσο οι ασφυκτικές καταληκτικές ημερομηνίες, σε συνδυασμό με την πιθανή ελλιπή ενημέρωση από πλευράς επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει ένα σημαντικό αριθμό δυνητικά δικαιούχων επιχειρήσεων να μην έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 72 δόσεων. Ειδικά για τις ασφαλιστικές εισφορές, όπου μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση τους, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρκετές επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ενημερωθούν εγκαίρως».

Η ΠΟΦΕΕ ζητεί παράταση της ρύθμισης ώς 30 Απριλίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου