ΤΟΠΙΚΑ

Λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ

λύση-και-εκκαθάριση-της-δευαμβ-340827

Πρόταση για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ και τη μετατροπή της σε υπηρεσία, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον Δήμο Βόλου, επαναφέρει ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Οπως ανακοίνωσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η πρόταση θα επανέλθει σύντομα και πετώντας το «γάντι» στους επικεφαλής των μειοψηφιών, τους κάλεσε να πάρουν «αντρίκεια απόφαση υπέρ των πολιτών».

Αφορμή για την εκ νέου κατάθεση της πρότασης για τη λύση της ΔΕΥΑΜΒ αποτελεί νόμος, που ψηφίστηκε, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Μπέο, παρέχει προστασία στα δημοτικά ταμεία έναντι οικονομικών αξιώσεων τρίτων. Αυτή τη στιγμή η εργολήπτρια εταιρεία ΕΡΓΗΛ εξακολουθεί να έχει οικονομικές αξιώσεις έναντι της ΔΕΥΑΜΒ, που αφορούν στα 4 εκατ. ευρώ, πλέον όσων ήδη έχει λάβει από τα ταμεία της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης, με βάση τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης. «Βρήκαμε απέναντί μας τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ της ΕΡΓΗΛ, διότι κανένας δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης. Κατάφεραν και βρήκαν τρόπο, εκμεταλλευόμενοι αδράνειες και σκοπιμότητες και αρπάζουν ό,τι υπάρχει στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ. Εχουν πάρει ένα σημαντικό ποσό και υπολείπεται ένα εξίσου μεγάλο ποσό, ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Μπέος.

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλοι κρινόμαστε. Οταν είχαμε θέσει το ζήτημα προεκλογικά, εσείς ψηφίσατε αρνητικά, νομίζοντας ότι θα κερδίσετε τη στήριξη των εργαζομένων στις δημοτικές εκλογές. Το θέμα επανέρχεται και με εμπεριστατωμένη πρόταση και θα δούμε ποια είναι η θέση σας. Αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΜΒ λειτουργεί με μεγάλο αγώνα για να προστατεύει τα ταμεία της έναντι της ΕΡΓΗΛ. Δεν προτιμάτε ως αντιπολίτευση να γλιτώσουμε από τους απατεώνες;», το δίλημμα που έθεσε ο δήμαρχος, αποκαλύπτοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει σχετική συζήτηση και με τον σύλλογο εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ.

«Αν η ΔΕΥΑΜΒ περάσει στον Δήμο, η ΕΡΓΗΛ δεν θα μπορέσει να πάρει χρήματα ή τουλάχιστον θα μπορέσει να γίνει συμβιβασμός υπέρ του Δήμου», τόνισε ο κ. Μπέος.

Πράσινο φως για στρατηγικό σχεδιασμό

Προηγουμένως, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Βόλου για την επόμενη περίοδο.

Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θάνο Θεοδώρου, θα τεθεί προς διαβούλευση, προκειμένου να προκύψουν συγκεκριμένες, με χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό δράσεις, που θα υπηρετούν τους στόχους που έχουν τεθεί για βιώσιμη αστική ανάπλαση.

Ο κ. Θεοδώρου σημείωσε ότι ορισμένα από τα προβλήματα που καταγράφονται στον στρατηγικό σχεδιασμό ήδη αντιμετωπίζονται μέσω έργων, όπως είναι το πρόβλημα των υδάτινων πόρων, ενώ υπογράμμισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι παρά τη μείωση των ΚΑΠ, ο Δήμος δεν έχει λάβει κανένα δάνειο, ενώ το κενό καλύφθηκε από επιδοτήσεις μέσα από προγράμματα όπως είναι το ΕΣΠΑ ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Αποστόλης Ριζόπουλος υποστήριξε ότι το στρατηγικό σχέδιο «δικαιώνει την παράταξη η οποία σημειώνει ότι η δημοτική αρχή δεν καταπιάνεται με τα σοβαρά ζητήματα» και κάλεσε τον δήμο να αλλάξει πολιτική.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου