ΤΟΠΙΚΑ

Επιχειρήσεις στην κόψη του ξυραφιού ~ Σε σκληρή δοκιμασία εισαγωγές – εξαγωγές

επιχειρήσεις-στην-κόψη-του-ξυραφιού-σ-128038

Σε αναμμένα κάρβουνα εξαγωγείς στη Μαγνησία, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία – Αγωνία για συμφωνίες, που κλείστηκαν πριν τον πόλεμο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τοπικοί επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης εισαγωγείς πρώτων υλών για τη βιομηχανία και μεταφορείς.

Για την ώρα ο αντίκτυπος του πολέμου δεν μπορεί να μετρηθεί ούτε στο πεδίο των επιπτώσεων, που έχουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ούτε στη στρατηγική, που θα ακολουθήσει η Δύση για να αντισταθμίσει την κατάσταση.

Αν, όμως, συνεχιστεί η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι θα προκύψει αντίκτυπος στις εισαγωγές και εξαγωγές.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ενεργειακή κρίση προκαλεί ήδη κόκκινο συναγερμό, με τους φορείς παραγωγικής δραστηριότητας να είναι σε αναμμένα κάρβουνα.

Οι παραγγελίες εκτελούνται κανονικά, όμως κανείς δεν γνωρίζει τις ανατροπές, που μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, καθώς είναι πολλές προς εκτέλεση. Πρόκειται για συμφωνίες, που κλείστηκαν πριν σκεπάσουν τα σύννεφα πολέμου την Ουκρανία και αρχίσει η ρωσική εισβολή. Οδηγοί φορτηγών, που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη για μεταφορικό έργο, είναι προβληματισμένοι.

Η διάρκεια του πολέμου θα κρίνει πολλά

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσεως Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών Ζήσης Ντελόπουλος επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «πανελλαδικά θα σημειωθούν μεγάλες αναταραχές στις αγορές των προϊόντων».

«Οι τελευταίοι οδηγοί, που θα επιστρέψουν από τις δύο χώρες, δεν ξέρουμε αν θα θέλουν να ξαναπάνε. Ακόμη και οι μεταφορές για Ρωσία περνούν μέσα από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή έχουμε πολλές παραγγελίες για ελιές, λάδι, φρούτα. Από τη Μαγνησία φορτώνουμε κυρίως ελιές και τυρί φέτα», προσθέτει.

Σε επίπεδο Μαγνησίας εκτιμάται ότι ο αντίκτυπος δεν θα είναι πολύ μεγάλος, συγκριτικά με άλλες περιοχές και τομείς της οικονομίας. Το ύψος των παραγγελιών δεν αφορά σε τόσο μεγάλο αριθμό εμπορευμάτων, που να προκαλέσει «ανήκεστο βλάβη».

Πιθανολογείται, πως εφόσον ο πόλεμος επηρεάσει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, οι απώλειες θα αφορούν σε μεμονωμένες εταιρείες στη βιομηχανία, πλην όμως θα είναι ισχυρές, αν δεν υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα. Επίσης, κλυδωνισμοί προβλέπονται στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Οι εισαγωγές – εξαγωγές το 2021 στη Μαγνησία

Ενδεικτικά, στη Μαγνησία το 2021 πραγματοποιήθηκαν 120 εξαγωγές σε Ρωσία και Ουκρανία, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε αγροτικά προϊόντα και αντίστοιχα 230 εισαγωγές, που αφορούσαν σε πρώτες ύλες για την τοπική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, εννέα από τις εισαγωγές αφορούσαν σε μαλακό σιτάρι από τη Ρωσία.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αφορούσαν σε 7 τόνους ελιές στη Ρωσία, 10 τόνους ελιές στην Ουκρανία και 103 τόνους πουρέ μήλου.

Ελεγχος στις εξαγωγές για Ρωσία

Μέχρι και προχθές Παρασκευή οι παραγγελίες εκτελούνταν κανονικά από το Τελωνείο Βόλου, το οποίο βρίσκεται σε αναμονή επικαιροποιημένων οδηγιών μετά τις εξελίξεις. Με τον πόλεμο όμως διενεργείται αυστηρός έλεγχος στα παραστατικά παραγγελιών για Ρωσία.

Παλαιότερα δεν ακολουθούνταν η συγκεκριμένη οδός. Οι υπηρεσίες περιορίζονταν στις δηλώσεις των εταιρειών.

Οι επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό

Καίνε περισσότερο αυτή τη στιγμή οι επιπτώσεις στον εφοδιασμό της χώρας, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Απόστολος Παπαδούλης τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση.

«Δεν είναι ακόμα σαφές πόσο θα επηρεάσει ο πόλεμος τον εφοδιασμό της χώρας και τις τιμές. Η ενεργειακή κρίση έχει προκύψει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, είναι προς διερεύνηση ακόμη», εκτιμά.

Οπως εξηγεί ο κ. Παπαδούλης, «μπορεί να έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη για να κρατά την οικονομία της όρθια και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα».

«Το ζήτημα δεν είναι πλέον το ενεργειακό, που το βιώνουν στο πετσί τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα εισοδήματα. Αν μπορεί να διατηρείται η ζήτηση σε καλό επίπεδο, διότι η κρίση του πολέμου οδηγεί σε ανασφάλεια και ο πολίτης προσπαθεί να είναι συντηρητικός. Στην παρούσα φάση, αν εφαρμοστεί πολιτική, η οποία θα ενισχύει το εισόδημα με επιδόματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλάζουν τα δεδομένα», εξηγεί.

Οι συνέπειες στον τουρισμό

Επίσης, ο κ. Παπαδούλης δεν κρύβει ότι επικρατεί προβληματισμός γενικότερα και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στον τουρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα και η Μαγνησία διεκδικούν σημαντικό κομμάτι από τις δύο αγορές, Ουκρανίας και Ρωσίας. Σε έναν βαθμό λοιπόν υπάρχει τουριστική εξάρτηση.«Δεν ξέρουμε πόσο θα επηρεάσει η κρίση του πολέμου τις αποφάσεις των πολιτών να κάνουν τις διακοπές που θέλουν. Επίσης, έχουμε τουρίστες που έρχονται και από εκείνη την περιοχή και από τη Ρωσία. Αυτές είναι δύο περιοχές δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν στο τουριστικό κομμάτι, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν και αποφασίζουν μεμονωμένα μποϊκοτάρισμα στη Ρωσία», τονίζει.

Τέλος, ο κ. Παπαδούλης για τις εισαγωγές και εξαγωγές στη Μαγνησία κρίνει ότι δεν είναι τόσο εξωστρεφής η βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο νομού, για να προκληθούν αξεπέραστα προβλήματα λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είμαστε μία μικρή οικονομία με πολύ μικρό αριθμό εξαγωγών σε σχέση με άλλες περιοχές».

Στο πλαίσιο αυτό όλα θα εξαρτηθούν από τη στρατηγική, που θα ακολουθήσουν οι δύο εμπλεκόμενες χώρες.

Δηλαδή, αν θα κάνει εισαγωγές η Ουκρανία ή αν θα επιβληθεί εμπάργκο στη Ρωσία, δύο σενάρια τα οποία ανάλογα με το πώς θα εξελιχτούν θα καθορίσουν και το αποτύπωμα των επιπτώσεων τοπικά σε οικονομικό επίπεδο.

Κάτω από 600 εκατ. οι ελληνικές εξαγωγές στις δύο χώρες

Ενδεικτικό είναι ότι η αξία των ελληνικών προϊόντων, που πωλούνται και προς τις δύο χώρες μαζί, δεν φτάνουν ούτε τα 600 εκατ. ευρώ. Η Ουκρανία βρίσκεται μόλις στην 30ή θέση των σημαντικότερων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, με εξαγωγές 338,6 εκατ. ευρώ (193,6 εκατ. το πανδημικό 2020 και 210,8 εκατ. το 2019), ενώ ακόμα χαμηλότερα στη λίστα βρίσκεται η Ρωσία, που κατατάσσεται στην 41η θέση, με εξαγωγές 206,6 εκατ. ευρώ το 2021 (161,39 εκατ. το 2020).

Στη Ουκρανία οι σημαντικότεροι κλάδοι ήταν τα πετρελαιοειδή σε ποσοστό 70,5%, τα τρόφιμα (8,7%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (7,1%), ενώ στη Ρωσία τα βιομηχανικά προϊόντα (18,4% μερίδιο), τα χημικά (16,4%), τα μηχανήματα και οχήματα (15,4%) οι πρώτες ύλες (12,7%) και διάφορα βιομηχανικά είδη (10,5%).

Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές από την Ουκρανία, αυτές διαμορφώθηκαν σε 198,4 εκατ. ευρώ το 2021 με τα βιομηχανικά προϊόντα να αποτελούν το 51,2% εξ αυτών και τα τρόφιμα το 19,9%. Το εμπορικό ισοζύγιο λοιπόν, είναι θετικό για την Ελλάδα. Αντίθετα, οι ελληνικές εισαγωγές από τη Ρωσία κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα σε 4,3 δισ. ευρώ, με το 85,0% (3,6 δισ. ευρώ) να αφορά σε πετρελαιοειδή και το 10,7% σε βιομηχανικά είδη (458,5 εκατ. ευρώ).

Στο κομμάτι των υπηρεσιών αντίστοιχα, δηλαδή κατά κύριο λόγο του τουρισμού, οι ελληνικές εξαγωγές για το 2020 διαμορφώθηκαν σε 808,6 εκατ. ευρώ για τη Ρωσία και σε 308,4 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία, κατακτώντας την 20ή και 38η θέση στη σχετική λίστα» καταλήγει.

Επίσης η ελληνική γούνα ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις της ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης, όπως προκύπτει από στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ. Συνεπεία πολλών διαφορετικών παραγόντων, οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές γούνας στη Ρωσία «προσγειώθηκαν» στα 11,52 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 15,6 εκατ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου