ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα ύψους 77.600 ευρώ από το Τμήμα Εμπορίου Μαγνησίας

πρόστιμα-ύψους-77-600-ευρώ-από-το-τμήμα-εμπο-126858

Προτίμησαν κουνέλι πιστεύοντας ότι είναι ελληνικό, ντόπιας παραγωγής, και παραπλανήθηκαν. Έκπληκτοι έμειναν οι υπάλληλοι κλιμάκιου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Εμπορίου, διαπιστώνοντας στη διάρκεια ελέγχων την περίοδο των Χριστουγέννων, ότι κρεοπωλείο του Βόλου διέθετε για ευρεία κατανάλωση κουνέλια ιταλικά, τα οποία είχαν βαφτιστεί ως ντόπια. Πρόκειται για μία από τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια του 2017 από κλιμάκια της υπηρεσίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι ελεγκτές διαπίστωσαν σε κρεοπωλεία και μάρκετ ότι υπήρχαν προϊόντα χωρίς να αναγράφουν τους τόπους προέλευσης. Τα οπωρολαχανικά στα ράφια δεν είχαν τις προβλεπόμενες ενδείξεις. Προϊόντα σε διάφορα καταστήματα χρεώνονταν παραπάνω λόγω της χρήσης πιστωτικών καρτών.

Σε άλλο κρεοπωλείο στον Βόλο, μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας δεν ανέγραφε καν τον τόπο προέλευσης, ενώ μάρκετ πωλούσαν γαλακτοκομικά προϊόντα πέραν της προβλεπόμενης προθεσμίας λήξεως κατά δύο έως και έξι μέρες.

Οι καταγγελίες

Στο Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης κατέφθασαν διαμαρτυρόμενοι τουλάχιστον σαράντα πολίτες τον περασμένο χρόνο. Κατήγγειλαν παραπλάνηση καταναλωτών, έλλειψη πινακίδων, ελλιπείς ενδείξεις, υπερβολική χρέωση προϊόντων, διάθεση προϊόντων πέραν της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξεως τροφίμων.

Η Διεύθυνση πραγματοποίησαν συνολικά 218 ελέγχους και διαπίστωσε παραβάσεις σε 42 περιπτώσεις. Στο στόχαστρο των ελέγχων μπήκαν μάρκετ, κρεοπωλεία, άλλα καταστήματα, μικροπωλητές, βενζινάδικα, και συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 77.600 ευρώ.

Παραδειγματική τιμωρία

Πράξεις που επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς θα τιμωρούνται παραδειγματικά, και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στους παραβάτες. Αυτό το μήνυμα μετέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη.

«Η νομοθεσία θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και προς κάθε κατεύθυνση. Η προστασία του καταναλωτή αποτελεί προτεραιότητά μας. Είναι ξεκάθαρη η θέση μου απέναντι σε παραβάτες που με τις ενέργειές τους βλάπτουν οικονομικά ή θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του πολίτη – καταναλωτή» ανέφερε η ίδια.

Οι παραβάσεις

Συγκεκριμένα, στους ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 διαπιστώθηκαν:

-Είκοσι δύο παραβάσεις αγορανομικές (παραπλάνηση καταναλωτών, έλλειψη πινακίδων, ελλιπείς ενδείξεις, υπερβολική χρέωση προϊόντων, διάθεση προϊόντων πέραν της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξεως), και επιβλήθηκαν για τις παραβάσεις αυτές πρόστιμα ύψους 31.100€

– Δύο παραβάσεις για έλλειψη άδειας άσκησης υπαίθρου εμπορίου. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000€

-Δώδεκα παραβάσεις για έλλειψη ή μη λειτουργία συσκευών POS. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 18.000€

-Οχτώ παραβάσεις όσον αφορά στην ποιότητα, διακίνηση υγρών καυσίμων και έλλειψη τεχνικών φακέλων. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 24.500€.

Οι παραβάσεις για τα καύσιμα

Ενα στα οχτώ σχεδόν δείγματα που ελήφθησαν βρέθηκαν ως μη κανονικά. Δείγματα εμφάνιζαν το πετρέλαιο με χαμηλό σημείο ανάφλεξης, με κίνδυνο έκρηξης, ενώ σε άλλο η μέτρηση εντόπιζε στοιβάδα νερού.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ποιότητα των καυσίμων που εκτός από τη λειτουργία των κινητήρων των αυτοκινήτων επηρεάζει και την ποιότητα της ατμόσφαιρας του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Βόλου, κλιμάκια της Διεύθυνσης έλαβαν 15 δείγματα υγρών καυσίμων, από τα οποία 2 δείγματα βρέθηκαν μη κανονικά.

Ένα δείγμα διέφερε από το κανονικό όσον αφορά στο σημείο ανάφλεξης. Ενώ έπρεπε το πετρέλαιο κίνησης να έχει 58 βαθμούς Κελσίου και πάνω, αυτό βρέθηκε να έχει 41 και 42 βαθμούς Κελσίου στις μετρήσεις που ακολούθησαν, οπότε διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος έκρηξης και ανάφλεξης. Το εν λόγω πετρέλαιο κίνησης εκτιμήθηκε ότι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο αλλά και καταστροφικό για τους καταλύτες των αυτοκινήτων.

Στη δεύτερη περίπτωση, το πετρέλαιο κίνησης διαπιστώθηκε ότι είχε διακριτή στοιβάδα νερού, η οποία εντοπίστηκε μέσα στη δεξαμενή. Λόγω του ειδικού διαφορετικού βάρους το νερό διαχωρίζεται από το πετρέλαιο. Η χρήση του δείγματος που ελήφθη χαρακτηρίστηκε ως μη κανονικό καθώς το πετρέλαιο κίνησης θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις αντλίες των αυτοκινήτων, η αποκατάσταση των οποίων είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για τον καταναλωτή.

Δυστυχώς, η Διεύθυνση δεν είχε αντίδειγμα από το βυτιοφόρο για να μπορέσει να κάνει τη σύγκριση. Όπως αναφέρθηκε, δεν υπήρχαν καν συμπληρωμένοι οι τεχνικοί φάκελοι που έπρεπε να συνοδεύουν το πετρέλαιο κίνησης.

Αλλοι έλεγχοι

Τα κλιμάκια έλαβαν ακόμη 5 δείγματα βιομηχανικών προϊόντων, 19 δείγματα αλκοολούχων ποτών, 4 δείγματα κρασιού και 10 δείγματα ελαιολάδου από ελαιοτριβεία που βρέθηκαν εντός των προδιαγραφών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου