ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο κουδούνι με προβλήματα στα σχολεία της Μαγνησίας

πρώτο-κουδούνι-με-προβλήματα-στα-σχολ-120216

Κενά εκπαιδευτικών, «μπουκωμένα» από μαθητές τμήματα και ελλιπείς συντηρήσεις σηματοδοτούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Το πρώτο σχολικό κουδούνι που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των σχολικών μαθημάτων θα χτυπήσει σήμερα το πρωί. Νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, ανοίγουν τις πόρτες τους για την υποδοχή των μαθητών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, από την οποία δεν θα λείψουν τα προβλήματα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο επίσημος αγιασμός για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, παρουσία της Διευθύντριας στη Μαγνησία, Θεοδώρα Μητσιάνη, θα τελεστεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, στις 9 το πρωί, ενώ αντίστοιχα της Δευτεροβάθμιας, θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, στο 4ο Γυμνάσιο Βόλου, παρουσία του Διευθυντή, Γ. Δοδοντσάκη.

Στη Μαγνησία, θα βρεθεί και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Βασιλική Ζιάκα. Θα δώσει το παρών στους Αγιασμούς που θα γίνουν στις 9:30 το πρωί στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Αλοννήσου και στις 10:30 το πρωί, στο Γυμνάσιο και τις Λυκειακές Τάξεις του νησιού.

Χθες, σε συνέντευξη τύπου, που παραχωρήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, οι εκπαιδευτικοί της Επιτροπής Παιδείας του ΠΑΜΕ Μαγνησίας, επιχείρησαν να απαριθμήσουν τα προβλήματα που θα συνοδέψουν τους μαθητές στην πρώτη τους ημέρα για το νέο έτος στα σχολεία.

Ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, υπερφορτωμένα τμήματα, ελλιπείς συντηρήσεις, κλείσιμο σχολικών μονάδων και ελλείψεις στα βιβλία ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ είναι μερικά από τα προβλήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια με την έναρξη των μαθημάτων.

Κενά

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, Απ. Ριζόπουλο, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καταγράφονται περί τα 37 κενά και αφορούν κυρίως στην ειδική αγωγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κενά εκπαιδευτικών είναι πολύ περισσότερα, «μπαλώθηκαν» όμως μέσα από δημιουργία μεγάλων τμημάτων και συγχωνεύσεις σχολείων για να περιοριστεί ο αριθμός των προσλήψεων εκπαιδευτικών. Ιδίως στα δημοτικά σχολεία του Βόλου, αντί να δημιουργηθούν τμήματα με 15 και 20 μαθητές, στην ίδια αίθουσα διδασκαλίας στοιβάζονται 25, 26 ακόμη και 27 μαθητές. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα παραδείγματα των 11ου, 13ου, 14ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου, όπου για λόγους… οικονομίας ανθρώπινου δυναμικού, τα τμήματα λειτουργούν με περισσότερους από 25 μαθητές. Στο ίδιο πλαίσιο όπως ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος, καταργήθηκε το Νηπιαγωγείο Δράκειας επειδή είχε μόνο τέσσερις μαθητές, ενώ στο 17ο Νηπιαγωγείο Βόλου, που εγκαινιάστηκε μόλις πέρυσι και όπου εγγράφτηκαν 54 παιδιά, δημιουργήθηκαν μόλις δύο τμήματα αντί τριών από τη στιγμή που υπάρχουν αίθουσες και θα μπορούσαν να απορροφηθούν και προνήπια.

Σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας, σύμφωνα με το μέλος του ΠΑΜΕ, Γ. Χαρμάνη, υπάρχουν τουλάχιστον 25 κενά καθηγητών ιδίως στα μαθήματα βιολογίας, φυσικής και χημείας.

Τα κενά αναμένεται να πολλαπλασιαστούν καθώς σύμφωνα με τον κ. Χαρμάνη, καθηγητές από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, παίρνουν άδειες άνευ αποδοχών και εγκαταλείπουν τις έδρες διδασκαλίας, δεδομένου ότι τα 800 ευρώ το μήνα δεν τους επιτρέπουν να συντηρούν οικονομικά δύο νοικοκυριά, ένα στον τόπο που είναι η οικογένειά τους κι ένα στον τόπο που εργάζονται. Κυρίως φιλόλογοι και γυμναστές, φεύγουν άρον- άρον από τα σχολεία των νησιών, αφήνοντας πίσω τους λειτουργικά κενά .

Συντηρήσεις

Τραγική χαρακτήρισαν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ Μαγνησίας και την κατάσταση στο διδακτηριακό. «Σχολικοί χώροι ακατάλληλοι και επικίνδυνοι, χωρίς τις απαραίτητες συντηρήσεις, καθώς επίσης και αντισεισμικούς ελέγχους. Το κονδύλι για το 2014 προς την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βόλου για συντηρήσεις σχολείων ήταν μειωμένο κατά 60%, από 255.0000 το 2013 σε 105.000 για το 2014. Μαζί με τις τρεις εργολαβίες των 80.000 ευρώ για τις δημοτικές ενότητες, είναι προφανές ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν ψίχουλα για τις ανάγκες συντήρησης των 184 σχολικών μονάδων του Δήμου Βόλου. Με βάση το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2015 τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι στο ίδιο πενιχρό ύψος.

Βιβλία

Με ελλείψεις και σε επίπεδο σχολικών βιβλίων ανοίγει η νέα σχολική χρονιά. Σήμερα στους Αγιασμούς, το σύνολο των παιδιών θα πάρει τα βιβλία για τη νέα χρονιά, όχι όμως και οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων. Αυτοί θα παραλάβουν μόνο τα βιβλία για τα μαθήματα γενικής παιδείας και μόλις ολοκληρωθούν οι εγγραφές στις ειδικότητες, θα παραλάβουν και τα βιβλία ειδικοτήτων, στα τέλη περίπου Σεπτεμβρίου.

Σε ετοιμότητα οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ Μαγνησίας, υποστήριξαν ότι το σχολείο μετατρέπεται σε σχολείο του ανταγωνισμού που στόχο έχει όχι την μόρφωση αλλά την παροχή πρόχειρων, εφήμερων δεξιοτήτων, προκειμένου οι σημερινοί μαθητές να αποτελέσουν το αυριανό φθηνό εργατικό δυναμικό για τους επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούν μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών και του δημοσίου σχολείων και καλούν τον κλάδο να συμμετέχει μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, την 1η Νοεμβρίου.

Παράλληλα, καλούν τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν την πρωτοβουλία αλληλεγγύης «Ένα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης» για τη στήριξη των μαθητών που γνώρισαν τη βαρβαρότητα. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αποσταλεί στη Γάζα με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Σε εγρήγορση και οι γονείς

Σε ετοιμότητα καλεί τους γονείς μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Δήμο Βόλου, η τοπική ένωση γονέων, με αφορμή τη σημερινή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για την αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται στα σχολεία με αποτέλεσμα να μπαίνουν φραγμοί στην εκπαίδευση των παιδιών τω φτωχών οικογενειών.

«Η τράπεζα θεμάτων είναι ένα ακόμη μέτρο που ενισχύει τους φραγμούς και αυξάνει τη σχολική διαρροή. Ακόμη μία σχολική χρονιά αρχίζει με πολλά προβλήματα στα σχολεία μας: τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών ακόμη και στην πρώτη τάξη του δημοτικού, πολλά διδακτήρια που είναι ακατάλληλο για να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικοί χώροι, λειτουργικές δαπάνες ανεπαρκείς, κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικά στα σχολεία ειδικής αγωγής, προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, υποβάθμιση της λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων.

Αντιπαιδαγωγικό κλίμα στα σχολεία δημιουργεί και το μέτρο της αξιολόγησης που στόχο έχει να πιέσει τους εκπαιδευτικούς ώστε να εφαρμόσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η Ενωση Γονέων Βόλου, καλεί τους συλλόγους γονέων να αγωνιστούν για την επίλυση των προβλημάτων στην εκπαίδευση και για το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση. Το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και συναντήσεις με κάθε αρμόδια αρχή για την άμεση επίλυση των προβλημάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου