ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επελαύνει ο «Φίλιππος» στη Μαγνησία

επελαύνει-ο-φίλιππος-στη-μαγνησία-109182

Χαλαζόπτωση προχθές στη Σκόπελο ~ Ισχυρή χιονόπτωση σε Πήλιο, Ανάβρα, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές στη Μαγνησία

Ισχυρή χιονόπτωση σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, τσουχτερό κρύο, βροχοπτώσεις και χιονόνερο στα πεδινά της Μαγνησίας τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Φίλιππος». Χιονισμένο τοπίο από χθες σε πολλές περιοχές της Μαγνησίας, χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ιδιαίτερα προβλήματα, με την κακοκαιρία να διατηρείται, σύμφωνα με τα υπάρχοντα μετεωρολογικά δεδομένα, και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Προχθές τα ξημερώματα έκανε αισθητή την παρουσία του ο «Φίλιππος», με 48 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μαγνησίας, προκειμένου να διατηρείται ανοιχτό το οδικό δίκτυο μετά την επιδείνωση του καιρού.

Από τις μεταμεσονύχτιες ώρες προχθές Τρίτη και χθες ξημερώματα Τετάρτης σημειώθηκε πυκνή χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά της Οθρυος, σε Ανάβρα, Κοκκωτούς, Κωφούς, Βρύναινα και στα ορεινά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σε Κεραμίδι και Βένετο.

Στην περιοχή του Πηλίου έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε χθες από τον Ανω Βόλο προς Χάνια-Καράβωμα, Ζαγορά, Πουρί και από Ζαγορά έως Δέλτα Αργαλαστής, ενώ βαλλόταν επίσης ο μικρός δακτύλιος Αγιος Γεώργιος-Χορεύτρα.

Επίσης, χιονόπτωση σημειώθηκε στις περιοχές του Κοκκινόβραχου και του Σταυρού. Το ύψος του χιονιού μέχρι χθες το μεσημέρι έφτανε το ενάμισι μέτρο, ενώ, όπως υπογραμμίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Το καιρικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται κλιμάκωση τις επόμενες ώρες, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας να συνιστά «στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών».

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Σεπλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την Πολιτική Προστασία και το σύνολο των εμπλεκόμενωνυπηρεσιών της,ενόψει του δεύτερου κύματος της παρατεταμένης κακοκαιρίας «Φίλιππος», με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε υψόμετρα 150- 200 μέτρων και τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός συμμετείχε προχθές σε τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τη συμμετοχή του διευθυντή της ΕΜΥ Θεόδωρου Κολυδά, ο οποίος ενημέρωσε για την εξέλιξη του φαινομένου, που αναμένεται να πλήττει τη Θεσσαλία μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου στη Θεσσαλία αναμένονται βροχοπτώσεις ή χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Στις Β. Σποράδες και τη χερσαία Μαγνησία οι χιονοπτώσεις μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από μείον 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με 150 μηχανήματα έργου και επαρκείς ποσότητες αλατιού σε καθορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Σε ετοιμότητα η Μαγνησία

Σε κατάσταση ετοιμότητας η Μαγνησία, με την Περιφέρεια και τους Δήμους να επιχειρούν συντονισμένα, σε όλο το εύρος της περιοχής, με τα διαθέσιμα μηχανήματα και το αντίστοιχο έμψυχο δυναμικό.

Στον Δήμο Βόλου, ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιδημάρχου Απόστολου Μαλαματίνη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το μέτωπο του χιονιά εκτείνεται σε Κάπουρνα, Μακρινίτσα, Πορταριά, Κατηχώρι, Δράκεια, Αγιο Λαυρέντιο και Αγιο Βλάσιο, με τα διαθέσιμα μηχανήματα να διατηρούν αναμμένες τις μηχανές, προκειμένου να παραμένουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Επίσης ζητήθηκε χθες η συνδρομή χειριστών μηχανημάτων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μετακίνηση μοναχής από μοναστήρι στην Πορταριά.

Σφοδρή χιονόπτωση άρχισε προχθές το βράδυ στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, με το ύψος του χιονιού στη συνοικία της Περαχώρας να υπολογίζεται στα 70 εκατοστά χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων. Μεγάλη η ποσότητα του χιονιού στην περιοχή, με το λευκό μέτωπο να εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα, σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατή Κουτσάφτη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώθηκε χθες στην περιοχή της Ζαγοράς

Εντονο το φαινόμενο και στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Παρρησιάδη να αναφέρει ότι τη μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού δέχτηκαν ο ορεινός όγκος και περιοχές όπως Νεοχώρι, Συκή, Μηλιές και Καλαμάκι, με το ύψος του χιονιού να αγγίζει τα 30 εκατοστά χθες το πρωί.

Ελεγχόμενη χαρακτήρισε την κατάσταση στον Δήμο Αλμυρού ο δήμαρχος Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, υπογραμμίζοντας ότι χιονόπτωση σημειώθηκε στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, περιοδικά και στον Αλμυρό, με έμψυχο δυναμικό και μηχανήματα σε επιφυλακή.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν σε όλο το Πήλιο

Ανάλογα φαινόμενα καταγράφηκαν χθες και στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Παλληκάρη να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σημειώθηκε χθες πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση σε Κεραμίδι και Βένετο, με την κακοκαιρία σε εξέλιξη και τους πάντες επί ποδός.

Επιχείρηση εκχιονισμού σε όλο το μήκος του ορεινού οδικού δικτύου

Στις Βόρειες Σποράδες

Βροχερός καιρός και τσουχτερό κρύο χθες στις Βόρειες Σποράδες, με τη Σκόπελο να καταγράφει πιο έντονα φαινόμενα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπεύθυνου για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Σκοπέλου Αγγελου Ξηντάρη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, καταρρακτώδης βροχή σημειώθηκε προχθές, ξημερώματα Τρίτης, από τις 2 μέχρι τις 5 το πρωί, στο νησί. Παράλληλα εκδηλώθηκε έντονη χαλαζόπτωση, η οποία διήρκεσε μια περίπου ώρα, με το χαλάζι, σε μέγεθος ρεβιθιού, να φτάνει μέχρι το παραλιακό μέτωπο. Προβλήματα σημειώθηκαν, στο μεταξύ, στο αγροτικό δίκτυο του νησιού, με τον κ. Ξηντάρη να υπογραμμίζει ότι κάθε φορά που σημειώνονται έντονα φαινόμενα στο νησί, είναι βαθύ το αποτύπωμα στους χωματόδρομους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου