ΤΟΠΙΚΑ

Καταφθάνει η «Bianca» στη Μαγνησία

καταφθάνει-η-bianca-στη-μαγνησία-129816

Κακοκαιρία από την Ιταλία αναμένεται να επηρεάσει από σήμερα το βράδυ τη Μαγνησία

Καθοδική πορεία αναμένεται να ακολουθήσει ο υδράργυρος στην τελική ευθεία του Φεβρουαρίου, με την κακοκαιρία «Bianca», όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, να κινείται νοτιοανατολικά, κάνοντας αισθητή την παρουσία της από σήμερα το βράδυ στη Μαγνησία. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, που θα διαρκεί και αύριο Κυριακή, είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Βροχές στα πεδινά, χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν το σκηνικό του καιρού, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να απευθύνει συστάσεις στους πολίτες.

Χειμωνιάτικο σκηνικό στην «αποχώρηση» του Φεβρουαρίου, με τον μετεωρολόγο Θεοφάνη Τακούδη, υπεύθυνο του Μετεωρολογικού Σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «βροχές αναμένεται να σημειωθούν σήμερα το μεσημέρι και στη διάρκεια της νύχτας προς τα ξημερώματ θα χιονίσει και στο Πήλιο και στην Οθρυ, σε υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα».

Στους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας σήμερα, με τους βοριάδες να οδηγούν σε καθοδική πορεία τον υδράργυρο, με αποτέλεσμα αύριο Κυριακή οι μέγιστες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 βαθμών Κελσίου. Μεθαύριο Δευτέρα, εξάλλου, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση, φθάνοντας σε μονοψήφια νούμερα, στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές κατά διαστήματα αναμένεται να σημειωθούν, στο μεταξύ, αύριο Κυριακή, ενώ μεθαύριο Δευτέρα προβλέπεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, με τους ισχυρούς ανέμους να κοπάζουν.

Συστάσεις στους πολίτες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στο μεταξύ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συστήνεται στους πολίτες να λάβουν υπόψη τους το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Συγκεκριμένα παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία και τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Να ενημερώνονται σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αστυνομία τηλέφωνο 100, Πυροσβεστική τηλέφωνο 199, Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112 και ΕΚΑΒ 166.

Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων καλούνται να βρίσκονται σε επιφυλακή με το προσωπικό και τα μηχανήματα έργων. Οι δήμοι και οι υπηρεσίες τους καλούνται να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τα μηχανήματα τους.

Επίσης σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες να επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων στα τηλέφωνα 6944185068 και στα 24213-52464, 24213-52459.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου