ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» η αφρικανική σκόνη στον Βόλο

στο-κόκκινο-η-αφρικανική-σκόνη-στον-1058944

Καμπανάκι για την αφρικανική σκόνη από ιατρούς και καθηγητές

Αποπνικτική ξεκίνησε να γίνεται, ήδη, από χθες το πρωί η ατμόσφαιρα στον Βόλο εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης, φαινόμενο για το οποίοι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει από την αρχή της εβδομάδας.

Οι ειδικοί απευθύνουν προειδοποιήσεις προς τις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να αποφευχθούν ιατρικά περιστατικά και νοσηλείες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών χθες το απόγευμα η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα του Βόλου ήταν υψηλή, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του δικτύου μέτρησης (green your air) της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, Γιώργος Σαχαρίδης ανέφερε ότι οι πολίτες οφείλουν να υπακούουν στις συστάσεις των ιατρών.

«Οποια και αν είναι η σύσταση των μικροσωματιδίων πρέπει να προσέχουμε και να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας. Ο Βόλος είναι, ήδη, επιβαρυμένος από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται περεταίρω μέτρα προστασίας, όταν αναμένονται νέα επιβαρυντικά κύματα» εξήγησε ο κ. Σαχαρίδης προσθέτοντας ότι στο δίκτυο μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν υπάρχει επιβάρυνση λόγω του μεγέθους των σωματιδίων από τα οποία αποτελείται το κύμα αφρικανικής σκόνης.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Χρήστος Βενέτης αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός πάνω στο θέμα της ατμόσφαιρας.

«Ως Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συστήνουμε στους πολίτες και, κυρίως, σε εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις όσο η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη. Ακόμη, ιδιαίτερη σύσταση πρέπει να απευθυνθεί και σε εκείνους που λόγω και της εποχής αντιμετωπίζουν αλλεργίες, καθώς η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση των συμπτωμάτων τους» επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και προτρέπει για χρήση μάσκας ή ακόμη και προστατευτικών για τα μάτια, εάν το φαινόμενο γίνει πιο έντονο.

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον γιατρό, σε περίπτωση που εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα» προσθέτει ο κ. Βενέτης.

Πάντως, συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού απηύθυνε η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

«Η Αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα. Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους».

Η ιατρική κοινότητα αναφέρει ότι σε περίπτωση εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ειδική σύσταση και σε ηλικιωμένους

Ειδική σύσταση να αποφεύγουν τις μετακινήσεις απευθύνεται και στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΜ Ευθύμης Τσάμης τόνισε ότι τα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας δεν επηρεάζουν μόνο ασθενείς δερματικών και αναπνευστικών παθήσεων. «Όπως έχει δείξει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας έχουν τη δυνατότητα να διεισδύσουν στο αίμα προκαλώντας ακόμη και εγεκφαλικά και καρδιαγγειακά επεισόδια. Γι’ αυτόν τον λόγο, καλό θα ήταν, οι ηλικιωμένοι να αποφεύγουν τις μετακινήσεις».

Αρνητικός παράγοντας ο καιρός

Στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατεί και στον Βόλο τις τελευταίες ώρες, αρνητικό ρόλο παίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σαχαρίδης η απουσία αέρος και βροχής το τελευταίο διάστημα, αλλά και οι υψηλές – για την εποχή – θερμοκρασίες δημιουργούν εύφορο έδαφος, ώστε να κυριαρχήσει το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο φετινός Μάρτιος αποτελεί τον θερμότερο των τελευταίων 20 χρόνων με τις θερμοκρασίες στην Κρήτη να ξεπερνούν, χθες τους 32 βαθμούς Κελσίου. Στον Βόλο, χθες το μεσημέρι, ο υδράργυρος κατέγραψε θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών Κελσίου.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου