ΤΟΠΙΚΑ

Επέστρεψε ο εφιάλτης στην ατμόσφαιρα του Βόλου

επέστρεψε-ο-εφιάλτης-στην-ατμόσφαιρα-1024714

Τριπλάσιες τιμές από τα ανώτατα όρια στα ΡΜ10 και έξι φορές πάνω τα Ρ,2,5

Επέστρεψε ο εφιάλτης στην ατμόσφαιρα του Βόλου με την πτώση της θερμοκρασίας και την είσοδο στο χειμώνα. Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων χτυπούν «κόκκινο» σύμφωνα με τις μετρήσεις που γίνονται τόσο από τους σταθμούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και από το δίκτυο μετρητών της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir.

Στο σύνολο των σταθμών καταγράφονται υπερβάσεις των ανώτατων ορίων συγκεντρώσεων τόσο στα ΡΜ10 όσο και στα ΡΜ 2,5, με τους μέσους όρους να είναι ακόμη και έξι φορές πάνω από τα όρια, ενώ ωριαίες καταμετρήσεις «δείχνουν» συνθήκες… ασφυξίας στην πόλη ιδίως βραδινές ώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέγιστη τιμή ΡΜ 2,5 που καταγράφτηκε προχθές το βράδυ ήταν 183,45μg/m3 όταν το ημερήσιο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι 15μg.

Σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, λειτουργούν δύο σταθμοί μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Διοικητήριο της Περιφέρειας αλλά και στο πάρκο της Νέας Δημητριάδας.

Για προχθές, Τετάρτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα έφθασαν κατά μέσο όρο στα 138μg σύμφωνα με τον σταθμό στο διοικητήριο και στα 100μg σύμφωνα με τον σταθμό στο πάρκο της Νέας Δημητριάδας. Ωστόσο, στη διάρκεια του 24ωρου, η πόλη φαίνεται να θύμισε… θάλαμο αερίων, καθώς καταγράφτηκαν συγκεντρώσεις έως και έξι φορές πάνω από τα όρια. Το όριο για τα ΡΜ10 είναι τα 50μg και καταγράφτηκαν τιμές 259μg και 314μg σε πάρκο Ν. Δημητριάδας και Διοικητήριο αντίστοιχα.

Στα ύψη και τα ΡΜ2,5, τα πιο μικρά σωματίδια, το όριο για τα οποία είναι τα 15μg/m3 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο μέσος όρος 24ωρου ήταν βάσει των μετρήσεων, στο πάρκο της Ν. Δημητριάδος τα 75μg και στο Διοικητήριο τα 99μg, οι συγκεντρώσεις όμως στη διάρκεια του 24ωρου έφθασαν στα 240 και 267μg αντίστοιχα.

Η κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Βόλο επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις στο GreenYourAir. Από την 1η Δεκεμβρίου, μόνο μία ημέρα, η ποιότητα της ατμόσφαιρας ήταν καλή και τις υπόλοιπες από κακή έως πολύ κακή.

Το δίκτυο καταγράφει τις συγκεντρώσεις ΡΜ2,5 τα οποία χθες έφθασαν κατά μέσο όρο τα 74,16μg, υπήρξαν όμως και μετρήσεις που κατέγραψαν 183,45μg!

Μάλιστα εξαιτίας της κακής ποιότητας της ατμόσφαιρας, το Τμήμα Περιβάλλοντος ήδη από προχθές έχει εκδώσει συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που θα πρέπει να αποφεύγουν έντονη σωματική δραστηριότητα ιδίως σε εξωτερικούς χώρους αλλά και συχνότερες εισπνοές σε όσους έχουν άσθμα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου