ΤΟΠΙΚΑ

Δυνατό μήνυμα κατά της ρατσιστικής βίας έστειλαν μαθητές του 8ου ΓΕΛ Βόλου

δυνατό-μήνυμα-κατά-της-ρατσιστικής-βί-1057369

Σε ανοιχτή εκδήλωση στην παραλία του Βόλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

«Με τον Ελιόν είμαστε πολλά χρόνια κολλητοί. Είναι από την Αλβανία. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε». Ισχυρό μήνυμα αποδοχής της διαφορετικότητας και ενάντια του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας, δίνει με τη στάση ζωής του, ο μαθητής του 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Θάνος Μαυρουδής, ο οποίος με υπερηφάνεια μίλησε για τον «κολλητό» φίλο του σε εκδήλωση του σχολείου, στην παραλία του Βόλου, με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού.

Για τον Θάνο Μαυρουδή η φιλία του με τον Ελιόν, δεν συνδέεται με την καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία. Και ο Ελιόν Ιμέρ, επίσης μαθητής στο ίδιο σχολείο δήλωσε ότι δεν έχει δεχθεί ποτέ ρατσιστική επίθεση, αναγνωρίζει όμως ότι δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο και ζήτησε να σταματήσει ο ρατσισμός.

Ολοι οι μαθητές έγιναν μια γροθιά και ζωγράφισαν μηνύματα κατά του ρατσισμού, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην τοπική κοινωνία. «Ρατσισμός υπάρχει παντού. Υπάρχουν διακρίσεις. Σήμερα με αυτή την εκδήλωση θέλουμε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο», είπε από την πλευρά του ο μαθητής του σχολείου Γιώργος Παπαθανασίου.

Μαθητές του 8ου ΓΕΛ Βόλου, βρέθηκαν στην παραλία μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου και σε χάρτινο πανό που άπλωσαν στο έδαφος, ζωγράφισαν, έγραψαν μηνύματα και ποιήματα κατά της ρατσιστικής βίας. Ανάμεσά τους και η δήλωση του Νέλσον Μαντέλα: «Εχω ένα όνειρο. Ότι τα παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από τον χαρακτήρα τους».

Ποιήματα και ζωγραφιές, πανό ενάντια στη ρατσιστική βία. Στο πλαίσιο της δράσης μαθητές αποτύπωσαν μηνύματα κατά του ρατσισμού

«Αντί να κάνουμε μία κλειστή εκδήλωση στο σχολείο, αποφασίσαμε ως σχολείο να βγούμε έξω, στην κοινωνία και να επικοινωνήσουμε στους πολίτες το μήνυμα», ανέφερε η φιλόλογος του σχολείου, Βιργινία Αναστασίου.

Σύμφωνα με την κ. Αναστασίου, το 1/3 σχεδόν των μαθητών του σχολείου δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Και αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι στα σχολεία εκδηλώνονται λιγότερες ρατσιστικές συμπεριφορές σε σχέση με την ίδια την κοινωνία. «Τα παιδιά αποδέχονται πολύ πιο εύκολα το διαφορετικό και μολονότι δεν διαπαιδαγωγούνται πολλές φορές όπως θα έπρεπε», τόνισε η ίδια.

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα βίας που υφίστανται στα σχολεία, η ίδια εκτίμησε ότι αυτά δεν οφείλονται σε φαινόμενα ρατσισμού. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ανάγκη έκφρασης του παιδιού με βίαιο τρόπο, αλλά για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η διαφορετικότητα είναι πρόφαση», σημείωσε.

Μάλιστα όπως τόνισε, η αλλαγή θα πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τος ίδιους. «Επειδή ο καθένας μπορεί να φερθεί σαν ρατσιστής, θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από εμάς. Να σκοτώσουμε τον ρατσιστή που κρύβουμε μέσα μας και στη συνέχεια να φροντίσουμε να εξαλειφθούν αντιλήψεις και συμπεριφορές», τόνισε η κ. Αναστασίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου