ΤΟΠΙΚΑ

Υποτροφίες των χιλίων ευρώ δόθηκαν σε τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

υποτροφίες-των-χιλίων-ευρώ-δόθηκαν-σε-1057293

Για 15η συνεχόμενη χρονιά η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου επιβράβευσε αριστούχους τμημάτων

Τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους ως αριστούχοι στα τμήματά τους, επιβράβευσε χθες η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, στο πλαίσιο πανηγυρικής εκδήλωσης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Είναι η 15η συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία αριστούχοι φοιτητές λαμβάνουν υποτροφία ύψους 1.000 ευρώ για να την αξιοποιήσουν για τις σπουδές τους.

Φέτος, την υποτροφία έλαβαν τρεις τελειόφοιτοι των τμημάτων Ιατρικής, Αρχιτεκτόνων και Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Δεν είναι μόνο το υλικό κομμάτι είναι και η δύναμη που μας δίνει να συνεχίσουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Φυσικά και τα χρήματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ιδίως σε μια τέτοια πραγματικότητα που βιώνουμε αλλά είναι και το κομμάτι της δύναμης, της επιβράβευσης της προσπάθειας που κάνουμε», ανέφερε ο φοιτητής του έκτου έτους στο τμήμα Ιατρικής, Δημήτρης Πλιάτσικας, ο οποίος θα αξιοποιήσει την υποτροφία για να κάνει μεταπτυχιακό στη χειρουργική του οφθαλμού.

Από την πλευρά της η τελειόφοιτη, στο πέμπτο έτος σπουδών, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στον Βόλο, Σοφία Παπαμαργαρίτη, ανέφερε ότι «είναι πολύ όμορφο να νιώθεις ότι έχεις πετύχει έναν στόχο και ότι κάποιοι άνθρωποι σου δίνουν το έναυσμα να πας ένα βήμα παραπέρα». Η ίδια είναι εργαζόμενη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας ως τεχνικός δομικών έργων και βλέποντας την επιτακτική ανάγκη που έχει η υπηρεσία στον τομέα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων και σε έλλειψη αρχιτεκτόνων, αποφάσισε να σπουδάσει το αντικείμενο.

Στους υποτρόφους και η Μαρία Καποδίστρια, τεταρτοετής φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής. «Θέλω να ευχαριστήσω την Ισραηλιτική Κοινότητα. Χαίρομαι διπλά και για την υποτροφία και για το γεγονός ότι πέτυχα έναν στόχο ζωής. Αυτό θα είναι το πρώτο μου πτυχίο. Ουσιαστικά αποφάσισα να ολοκληρώσω το λύκειο, όταν ο γιος μου πήγε στο λύκειο, δώσαμε παράλληλα πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασα στο πανεπιστήμιο. Αγαπάω πολύ το αντικείμενο και νιώθω ηθική ικανοποίηση», δήλωσε η κ. Καποδίστρια η οποία ήδη εργαζόταν σε παιδικούς σταθμούς ως απόφοιτη ιδιωτικής σχολής, αποφάσισε όμως να εξελιχθεί στον χώρο.

Τις υποτροφίες, ευγενική χορηγία της οικογένειας του αείμνηστου δωρητή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Ζαχαρία Σακκή, απένειμε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολομών, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια της κοινότητας να συμβάλλει στην πρόοδο της πόλης. Φέτος, είναι η 15η συνεχόμενη χρονιά που δίνονται υποτροφίες με τον κ. Μαρσέλ Σολομών να τονίζει ότι «θεωρούμε καθήκον μας μα προσφέρουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε και ζούμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους φοιτητές που προσφέρουν στην πόλη φωτεινότητα και την αναβαθμίζουν».

«Είμαστε ευγνώμονες στην Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου που είναι κοντά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλία, βοηθά την εκπαίδευση και τους φοιτητές», είπε από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης για τον θεσμό των υποτροφιών.

Από τη χθεσινή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου

Σε… ομηρία τελειόφοιτοι μετά τις καταλήψεις

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Μπιλλίνης τόνισε ότι πλέον η κανονικότητα έχει επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη λήξη των καταλήψεων και στα τελευταία τμήματα.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που δεν ολοκλήρωσαν μαθήματα ή εξεταστική μέχρι τη λήξη του χειμερινού εξαμήνου, την 1η Μαρτίου.

«Εχουμε στείλει αναφορά στο Υπουργείο Παιδείας και περιμένουμε αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση», είπε. Όπως ανέφερε, οι εξετάσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει με την ολοκλήρωση των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου, ωστόσο κάποια τμήματα ερμήνευσαν ότι μπορούν να κάνουν εξετάσεις μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, τον ερχόμενο Ιούνιο δηλαδή. Ωστόσο υπάρχει νομοθεσία που υπαγορεύει ότι τα χειμερινά μαθήματα δίνονται τον χειμώνα και τα εαρινά το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση δεκάδες τελειόφοιτοι είναι σε ομηρία με τα πτυχία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή υπότροφος Σοφία Παπαμαργαρίτη, που περιμένει στην καλύτερη των περιπτώσεων να δώσεις εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. «Εάν χάσουμε το εξάμηνο όπως ακούγεται, οι εξετάσεις μας πάνε τον Φεβρουάριο, οπότε και η ορκωμοσία καθυστερεί», είπε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου