ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυμα κατά της βίας μέσω… Τσικνοπέμπτης

μήνυμα-κατά-της-βίας-μέσω-τσικνοπέμπ-1052871

Εστειλε το 1ο ΓΕΛ Βόλου μέσα από την καθιερωμένη εκδήλωση ψησίματος που σημειώθηκε στο προαύλιο του σχολείου

Μήνυμα κατά της σχολικής βίας και κατά του σχολικού εκφοβισμού έστειλαν σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου, οι οποίοι συνδύασαν το… ψηστήρι της Τσικνοπέμπτης με την ενότητα και την αλληλεγγύη.

Μπορεί για τους περισσότερους η Τσικνοπέμπτη να είναι μόνο σουβλάκια, ψητά και ψησταριές, όμως για τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία συνένωσης των μαθητών όλων των τμημάτων του σχολείου σε μία κοινή πρωτοβουλία διασκέδασης.

Το ψηστήρι που γίνεται εδώ και χρόνια στα προαύλια σχολείων, πήρε μία διαφορετική διάσταση, όταν οι μαθητές θέλησαν να δημιουργήσουν τεράστιους χορευτικούς κύκλους στους οποίους να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές στέλνοντας το μήνυμα ότι «κανένας δεν είναι και δεν πρέπει να νιώθει μόνος».

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Χαράλαμπος Σταχτέας ανέφερε ότι ήταν πολύ συγκινητική η πρωτοβουλία των μαθητών που πέρα από το φαγητό και τη διασκέδαση σκέφτηκαν να περάσουν και ένα μήνυμα κατά της βίας.

«Φέτος οι μαθητές επέμεναν πολύ στη διαδικασία του να οργανώσουν ψήσιμο για την Τσικνοπέμπτη. Παρά το γεγονός ότι τους λέγαμε να τα πάρουν έτοιμα για να γλιτώσουν χρόνο και κόπο, εκείνοι επέμεναν, ενώ επισήμαναν ότι με αυτόν τον τρόπο θα συμμετέχουν στη διαδικασία όλοι οι μαθητές, χωρίς να νιώσει κανείς απομονωμένος» εξήγησε ο κ. Σταχτέας και συνέχισε «το είδαν ως ενέργεια κατά της βίας και κατά του σχολικού εκφοβισμού που γιορτάστηκε την προηγούμενη ημέρα. Το μήνυμα ήταν να γίνουν όλοι μία παρέα, να συμμετέχουν όλοι στη διαδικασία του ψησίματος, να καθίσουν όλοι μαζί να φάνε και να χορέψουν όλοι μαζί σε τεράστιους κύκλους και όχι σε μικρές παρέες».

Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών οι μαθητές έψησαν τα σουβλάκια, τα οποία προμηθεύτηκαν κατόπιν έρευνας αγοράς, ώστε να βρουν την πιο συμφέρουσα προσφορά. Τις δύο τελευταίες ώρες το προαύλιο του 1ου ΓΕΛ Βόλου μετατράπηκε σε μία μεγάλη παρέα.

«Δεν περιορίστηκαν μόνο στο να φάνε, αλλά στο να στείλουν ένα μήνυμα» ήταν η επισήμανση του κ. Σταχτέα.

Προαύλια με ψησταριές

Με ψησταριές, κομφετί, αποκριάτικες στολές και μουσικές καρναβαλιού γέμισαν χθες σχολεία στον Βόλο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης.

Στο 2ο ΓΕΛ Βόλου μαθητές τήρησαν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης ψήνοντας από νωρίς το πρωί εκατοντάδες σουβλάκια. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Δημήτρη Σπανόπουλο έγινε μία συζήτηση με τους μαθητές του 15μελούς συμβουλίου για το πώς θα συνεχιστεί το έθιμο.

«Συμφωνήσαμε να γίνει μάθημα τις τέσσερις πρώτες ώρες και τις επόμενες να γίνει ένα μικρό πάρτι. Οι μαθητές έψησαν σουβλάκια, τα οποία μοίραζαν στους συμμαθητές τους και στους εκπαιδευτικούς, ενώ δεν έλειψαν οι χοροί και τα τραγούδια» ανέφερε ο κ. Σπανόπουλος. Ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει τον Σύλλογο Γονέων για την προσφορά των ψησταριών στους μαθητές, αλλά και τη διανομή αναψυκτικών.

Με μυρωδιές… κρεάτων γέμισε και ο πεζόδρομος της Τ. Οικονομάκη, καθώς ο Σύλλογος Γονέων του 20ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου ανέλαβαν το ψήσιμο ψητών, τα οποία διένειμαν στους μικρούς μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου