ΤΟΠΙΚΑ

«Σκοτώνουν» τις λίρες για ένα κομμάτι ψωμί

σκοτώνουν-τις-λίρες-για-ένα-κομμάτι-104882

Σε ανταλλακτήρια χρυσού για να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα

Ακόμη κλαίει τις χρυσές του λίρες ένας Βολιώτης που μπροστά στην ανάγκη τις «σκότωσε» για ένα κομμάτι ψωμί σε ανταλλακτήριο χρυσού της πόλης, αφού το υποκατάστημα της τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, τον παρέπεμψε στα κεντρικά της Αθήνας. Ο ίδιος όμως «καίγονταν» για ρευστό. Η ανάγκη τον οδήγησε στον ιδιώτη όπου φυσικά οι λίρες εξαργυρώθηκαν έναντι σαφώς μικρότερου τιμήματος.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο μεσόκοπος Βολιώτης, επαγγελματίας κρατούσε μερικές λίρες για μία ώρα ανάγκης. Τις είχε κληρονομήσει και τις φύλαγε ως κόρην οφθαλμού. Ώσπου ήρθε η δύσκολη ώρα. «Χρειάστηκα χρήματα και έτσι αποφάσισα να τις δώσω», είπε ο ίδιος . Έτσι αποφάσισε να αλλάξει τις λίρες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εκεί σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο επαγγελματίας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Βόλο και ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στα κεντρικά στην Αθήνα. Ο ίδιος όμως ούτε χρόνο είχε αλλά ούτε και απόθεμα οικονομικό για να μεταβεί Αθήνα και να κάνει τη συγκεκριμένη συναλλαγή. «Καίγονταν για ρευστό» εδώ και τώρα και έτσι αποφάσισε να απευθυνθεί σε ιδιωτικό ενεχυροδανειστήριο προκειμένου να εξυπηρετηθεί άμεσα.

Αφού μεσολάβησε μία περίπου ώρα προκειμένου να ελεγχθεί η γνησιότητα των λιρών, ο επαγγελματίας τις εξαργύρωσε τελικά εάν και σε πολύ χαμηλότερη τιμή από ότι θα μπορούσε στην Τράπεζα της Ελλάδος με αποτέλεσμα όπως ο ίδιος έλεγε αργότερα ουσιαστικά να χάσει περίπου 400 ευρώ συνολικά από την κανονική τιμή των λιρών που πούλησε.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος, η ζήτηση για αγορά ή πώληση χρυσών λιρών τυπικά ακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία. Σε περιόδους κρίσης, όπως η παρούσα χρονική συγκυρία παρατηρείται αύξηση της ρευστοποίησης λιρών που υπήρχαν ως κομπόδεμα.

Οι λίρες σε αυτές τις περιπτώσεις ελέγχονται στο γκισέ της Τράπεζας από εξειδικευμένους υπαλλήλους για τη γνησιότητά τους. Οι πολίτες όμως πλέον έχουν και τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε κάποιο από τα πάμπολλα ανταλλακτήρια χρυσού που έχουν ξεφυτρώσει σε κάθε γειτονιά, ωστόσο η ΤτΕ φαίνεται ότι δίνει σε πολλούς μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, όταν αφορά συναλλαγές έως 10.000 ευρώ. Απαιτείται απλώς ταυτότητα και επίδειξη κάποιου δημόσιου εγγράφου (όπως εκκαθαριστικό εφορίας ή ακόμα και δίπλωμα οδήγησης) που να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πελάτη. Οι τιμές καθορίζονται από το δελτίο τιμών χρυσού και χρυσών νομισμάτων που εκδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου