ΤΟΠΙΚΑ

«Μπλόκο» στα κατασχετήρια ~ ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

μπλόκο-στα-κατασχετήρια-κοινη-γραμ-104864

Αποφασίστηκε να σταλούν επιστολές στον Πρωθυπουργό και στους Βουλευτές της Μαγνησίας ενώ προγραμματίζεται κινητοποίηση – διαμαρτυρία

«Μπλόκο» στα κατασχετήρια του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ και κοινή γραμμή πλεύσης όλων των ελεύθερων επαγγελματιών της Μαγνησίας, αποφασίστηκε στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Μαγνησίας με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και την συμμετοχή συλλόγων και σωματείων της Μαγνησίας π.χ. (ΟΕΒΕΜ, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου και Νέας Ιωνίας κ.α.). Ακόμη συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Τζίκας. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να σταλούν άμεσα επιστολές προς τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τους Βουλευτές της Μαγνησίας για γνωστοποίηση του προβλήματος και σε δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση – διαμαρτυρία των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Το σκεπτικό της χθεσινής ευρείας σύσκεψης ήταν να βρεθεί μια λύση, απέναντι στις προειδοποιητικές επιστολές που έλαβαν εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες από τον ΟΑΕΕ, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.). Συγκεκριμένα τα «ραβασάκια» του Κ.Ε.Α.Ο. προειδοποιούν τους παραλήπτες τους ότι εάν σε 20 ημέρες δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους, θα προβούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστας Τσέλιος, χαρακτήρισε την παραπάνω τακτική εκβιαστική, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να κάθονται με «σταυρωμένα χέρια» αλλά θα πιέσουν προς όλους τους αρμόδιους για εξεύρεση λύσεων.

Το οξύμωρο της υπόθεσης, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, είναι ότι από τη μια πλευρά ο ασφαλιστικός οργανισμός διατυμπανίζει ότι προσπαθεί να αυξήσει τις δόσεις και από την άλλη στέλνει προειδοποιητικά «ραβασάκια».

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου ως προς τις οφειλές του ΟΑΕΕ, είναι «πάγωμα» των οφειλών, κεφαλαιοποίηση των οφειλών, δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας και πληρωμή των συνδρομών.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια κοινή γραμμή πλεύσης για να μην υλοποιηθούν οι προειδοποιήσεις που λάβαμε από το Κ.Ε.Α.Ο. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δοθούν λύσεις που θα μας ικανοποιούν όλους», κατέληξε ο κ. Τσέλιος.

Ελλειμμα 9 δισ. στον ΟΑΕΕ

Για υπερχρεωμένο ασφαλιστικό ταμείο, έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Νίκος Τζίκας, αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, αναφερόμενος στον ΟΑΑΕ τονίζοντας πως πρέπει να δοθούν λύσεις προς όφελος των ασφαλισμένων. Ενδεικτικά όπως ανέφερε σήμερα ο ΟΑΕΕ έχει έλλειμμα πάνω από 9 δισ. προβλέποντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το έλλειμμα θα φτάσει τα 12 δισ.

Επίσης ο κ. Τζίκας μιλώντας για τον ΟΑΕΕ, ανάφερε ότι σήμερα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται μπροστά από ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» και πρέπει να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν.

Οπως ανέφερε είτε θα ακολουθήσουν την δικαστική οδό και θα προβούν σε προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα είτε θα πιέσουν προς όλα τα αρμόδια όργανα (διοίκηση ΟΑΕΕ, αρμόδιου υπουργεία κ.α.) προκειμένου να γίνει ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό ταμείο. Χαρακτηριστικά ο κ. Τζίκας τόνισε: «Εχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, που θυμίζει βαρέλι χωρίς πάτο και έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα χειροτερεύσει η κατάσταση. Μιλάμε για ένα ασφαλιστικό φορέα υπερχρεωμένο. Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση και να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν «γροθιά». Πρέπει να παλέψουμε για το δικαίωμά μας στο γιατρό, στη σύνταξη και στην ασφαλιστική ενημερότητα».

Μάλιστα ο κ. Τζίκας ως παράδειγμα έφερε τη θετική απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές, επισημαίνοντας πως οι έμποροι όταν είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά πράγματα.

Τέλος για «μπλόκο» του συστήματος έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ελληνική κοινωνία έχει «ματώσει» και κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου