ΤΟΠΙΚΑ

ΙΜΑΝΤΑΣ – ΣΥΡΜΑ: Σκωτσέζικο ντους από την εταιρεία

ιμαντασ-συρμα-σκωτσέζικο-ντους-από-τ-104815

Από τη μία καταθέτει έφεση κατά των απεργών και από την άλλη προσέρχεται σε τριμερή για δήθεν διαβούλευση

Πρωτοφανής εμπαιγμός από την εταιρεία ΙΜΑΣ εναντίον των εργαζομένων. Από τη μία ενώπιον του Υφυπουργού Βασ. Κεγκέρογλου, ζητούσε νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα για να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών και την ίδια στιγμή κατέθετε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε την απεργία στο εργοστάσιο. Αύριο Παρασκευή στο Εφετείο της Λάρισας η συζήτηση της έφεσης.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Αρκετές ώρες και με διακοπές πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του Υφ. Βασ. Κεγκέρογλου. Οι εργαζόμενοι ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου κατέθεσαν το αίτημά τους για ανάκληση του μέτρου της εκ περιτροπής απασχόλησης, αναφέρθηκαν στις δύο δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν τους εργαζόμενους και ζήτησαν την παρέμβαση της Πολιτείας για να σταματήσει η εφαρμογή του μέτρου.

Εκ μέρους της εταιρείας υπογραμμίστηκαν για μία ακόμη φορά τα επιχειρήματα περί μείωσης παραγγελιών και αυξημένου εργατικού κόστους ενώ ο Υφυπουργός πρότεινε πάγωμα της εκ περιτροπής εργασίας και παράλληλα της απεργίας διαρκείας που έχει ξεκινήσει το προσωπικό για να ξεκινήσει εκ νέου διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δύο πλευρές αποσύρθηκαν για να καθορίσουν τη στάση τους και κυρίως προκειμένου οι εκπρόσωποι της εταιρείας να συνεννοηθούν με την κεντρική διοίκηση της Πολυεθνικής ωστόσο όταν επαναλήφθηκε η συνάντηση, η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για νέα τριμερή συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα στο Υπουργείο Εργασίας στις 12 το μεσημέρι.

Ανυποψίαστη η αντιπροσωπεία των εργαζομένων πήρε το δρόμο της επιστροφής για το Βόλο όμως αργά το μεσημέρι οι συνδικαλιστές ενημερώθηκαν ότι η εταιρεία, διά του νομικού της συμβούλου, την ώρα που στο Υπουργείο ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, κατέθετε έφεση κατά των δύο πρωτόδικων αποφάσεων με τις οποίες δικαιώνονταν οι απεργοί.

Αυτό όπως ήταν φυσικό προκάλεσε έντονη απογοήτευση στους εργαζόμενους που έκαναν λόγο για εμπαιγμό και εκτιμούν ότι η εταιρεία ουσιαστικά ζήτησε την αναβολή για τη Δευτέρα, μόνο και μόνο γιατί είχε προσδιοριστεί η συζήτηση της έφεσης για αύριο Παρασκευή και ότι δεν προτίθεται να προσέλθει πράγματι σε διαβούλευση με τα σωματεία των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ και το ΣΥΡΜΑ.

Η εταιρεία ωστόσο φέρεται να τονίζει ότι η έφεση είναι ανεξάρτητη από τη νέα τριμερή για την επίλυση του προβλήματος.

Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό συμμετείχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες κ. Θεοχάρης, τα σωματεία ΙΜΑΝΤΑ και ΣΥΡΜΑ, εκ μέρους του ΕΚΒ ο γ.γ. Δημ. Βασιλείου και ο Οργανωτικός Γραμματέας Βαγγέλης Χαντζιάρας ενώ εκ μέρους της εταιρείας ο Γενικός διευθυντής κ. Μπάκενχους, ο οικονομικός διευθυντής κ. Σ. Παπουτσόγλου, ο διευθυντής παραγωγής κ. Δανόπουλος κ.α.

Τέλος με ανακοίνωσή της η Ενωση Προσωπικού Βιομηχανίας Τσιμέντων Βόλου εκφράζει τη συμπαράστασή της στο αγώνα των εργαζόμενων στην εταιρεία ΙΜΑΣ – ΣΥΡΜΑ και σημειώνει ότι «ο αγώνας τους είναι και δική μας υπόθεση. Συμπαραστεκόμαστε στους εργάτες του εργοστασίου. Οφείλουμε όλοι να συμπαρασταθούμε έμπρακτα στο δίκαιο αγώνα τους για δουλειά και αξιοπρέπεια. Εναν αγώνα που δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εδώ και πολλές μέρες. Οι εργαζόμενοι παράγουμε όλο τον πλούτο και έχουμε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν με την ενότητα και αλληλεγγύη. Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι. Να μην πληρώσουμε εμείς για μια κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε. Η επίθεση στους εργαζομένους μιας εταιρείας είναι επίθεση σε όλους μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου