ΤΟΠΙΚΑ

500 επιστήμονες στο Βόλο ~ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ

500-επιστήμονες-στο-βόλο-αναδειξη-μνημε-103616

Γενική συνέλευση του «Διαζώματος» με θέμα τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών

Η δημιουργία μιας καινοτόμας διαδρομής που θα συνδέει τα αρχαία μνημεία, τους ανθρώπους, τα προϊόντα και το φυσικό περιβάλλον της Θεσσαλίας, είναι το θέμα των εργασιών και παράπλευρων εκδηλώσεων της έβδομης γενικής συνέλευσης του σωματείου «Διάζωμα» που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή μας από αύριο έως και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου. Στις εργασίες της συνέλευσης, συμμετέχουν 500 περίπου σύνεδροι, μέλη και φίλοι του «Διαζώματος», από όλη την Ελλάδα, αρχαιολόγοι, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και εθελοντές.

Στη διάρκεια της συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, 10:00 – 14:00, στο ξενοδοχείο «Park» Βόλου, θα γίνει η παρουσίαση της διαδρομής προστασίας/ανάδειξης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, σε σύνδεση με τον τουρισμό, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με άξονα τα αρχαία θέατρα Δημητριάδος, Φθιωτίδων Θηβών και Λάρισας.

Μετά την επιτυχία του πρώτου ανάλογου προγράμματος στην Περιφέρεια Ηπείρου, το μοντέλο αναπτυξιακής μόχλευσης που προτείνει και υλοποιεί το «Διάζωμα» αποκτά πλέον μία άλλη δυναμική. Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδρομή με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου είναι το πρώτο έργο που εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α για το 2014 με τη μορφή της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης και υποστηρίζεται από την κοινωνία των πολιτών.

Στη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης θα παρουσιαστεί από τους υπευθύνους αρχαιολόγους η πρόοδος των εργασιών ανασκαφής, αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων Δημητριάδος, Φθιωτίδων Θηβών και Λάρισας, ως μέρος της πρότασης για μια διαδρομή πολιτισμού/τουρισμού στη Θεσσαλία που θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης τόσο για τις περιοχές που θα διατρέχει όσο και για ολόκληρη την Περιφέρεια.

Στη διαδρομή εντάσσονται, πέραν των αρχαίων θεάτρων, και τα πλέον αξιόλογα μνημεία άλλων ιστορικών περιόδων, κυρίως οι νεολιθικοί οικισμοί Σέσκλου και Διμηνίου, το σπήλαιο της Θεόπετρας, η περιοχή Μονών Μετεώρων. Η κύρια διαδρομή θα εμπλουτιστεί όπου απαιτηθεί με την ένταξη μνημείων πολιτιστικού/ φυσικού κάλλους. Η ενιαία αξιοποίηση και προβολή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επισκέψεων, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την άνοδο της απασχόλησης. Η τελική επιλογή τόπων και δράσεων θα προκύψει από επιχειρησιακό σχέδιο που θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τους φορείς πολιτισμού και τουρισμού.

Στο μελλοντικό προγραμματισμό του «Διαζώματος» εντάσσεται η προώθηση ανάλογων σχεδιασμών σε όλες τις Περιφέρειες, η επέκταση του μοντέλου με τα αρχαία θέατρα στον τομέα του περιβάλλοντος (διαδρομές φυσικού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και σε σύνδεση με τις παραγωγικές δυνάμεις κάθε τόπου) και η δημιουργία αρχαιολογικών πάρκων, αστικών και περιφερειακών, τα οποία με την κατάργηση της ΕΑΧΑ απώλεσαν θεσμικό μοχλό προώθησης.

Συνεργασία με το ΠΙΟΠ

Στο μεταξύ, αναπτύσσεται δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το «Διάζωμα» με κοινό στόχο τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αρχαίας και σύγχρονης, με επίκεντρο μια νέα διαδραστική εφαρμογή. Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη του «Διαζώματος» θα επισκεφθούν αύριο Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, το πρωί, το Μουσείο Κεραμοποιίας Τσαλαπάτα στο Βόλο και θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία, τη συνάντηση δύο πολιτισμών: των αρχαίων θεάτρων με τα επιτεύγματα του σύγχρονου βιομηχανικού πολιτισμού, που με τόση φροντίδα υπηρετεί στα επτά μουσεία του το Π.Ι.Ο.Π.

Πρώτο αποτέλεσμα της συνεργασίας ΠΙΟΠ – Διαζώματος είναι η ανάπτυξη μίας πιλοτικής διαδραστικής εγκατάστασης – εφαρμογής, που βασίζεται στη σύγχρονη απεικονιστική τεχνολογία και παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες των Μουσείων του ΠΙΟΠ να ενημερώνονται τόσο για το Δίκτυο Μουσείων του Ιδρύματος, όσο και για τα αρχαία θέατρα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Μουσείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου