ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες πληγέντων

πολιτικό-παιχνίδι-στις-πλάτες-πληγέν-1033158

Πολίτες που περιμένουν τα χρήματα δέχθηκαν τηλέφωνο από πολιτικό γραφείο να πάνε να εισπράξουν από τα ταμεία του Δήμου Βόλου, χωρίς τα χρήματα να έχουν πιστωθεί

Πολιτικό παιχνίδι φαίνεται να εξελίσσεται στις πλάτες πληγέντων, που ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις εκρήξεις που προκλήθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης Ν. Αγχιάλου. Δικαιούχοι που έως και σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί και μέχρι πρότινος ήταν αμφίβολο αν θα αποζημιωθούν, δέχθηκαν μαζικά τηλέφωνα από πολιτικό γραφείο για να πάνε να εισπράξουν από τα ταμεία του Δήμου Βόλου, χωρίς όμως τα χρήματα να έχουν πιστωθεί και με τη δυσαρέσκεια να αλλάζει… στρατόπεδο περνώντας από το Υπουργείο στον Δήμο.

Ηταν στα τέλη Ιουλίου, όταν οι φωτιές που έπληξαν τη Μαγνησία, έφθασαν στις αποθήκες πυρομαχικών της 111ΠΜ Ν. Αγχιάλου, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις και ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Τότε οι δεσμεύσεις του αρμόδιου υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, που επισκέφθηκε την περιοχή αφορούσαν στην άμεση αποζημίωση του συνόλου των πληγέντων.

Οι αποζημιώσεις αποφασίστηκε να δοθούν μέσω του Δήμου Βόλου, στα ταμεία του οποίου πιστώθηκε αρχικώς ποσό 200.000 ευρώ. Από τους 300 περίπου δικαιούχους όμως αποζημιώθηκαν μόλις οι 100. Δικαιούχοι αποζημιώσεων είδαν συντοπίτες τους να αποζημιώνονται και με το παραπάνω, και οι ίδιοι να μην λαμβάνουν ούτε ευρώ, καθώς ο Νόμος βάσει των οποίων ήταν να δοθούν οι αποζημιώσεις περιλάμβανε εισοδηματικά κριτήρια!

Ο Δήμος Βόλου ενημέρωσε για το «αγκάθι» τον υφυπουργό, ο οποίος με αίτημά του ζήτησε να αρθεί ο περιορισμός. Από τις 20 Νοεμβρίου ο Δήμος Βόλου πάντως έχει ζητήσει νέα έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αποζημιώσεων πολιτών, ωστόσο από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας τα στοιχεία κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, στις 20 Δεκεμβρίου. Τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε νέα επιχορήγηση της τάξης των 320.000 ευρώ προκειμένου να αποζημιωθούν όλοι οι δικαιούχοι.

Τη νέα επιχορήγηση έσπευσε να ανακοινώσει στον Τύπο με δελτίο ενημέρωσης ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος μάλιστα άφηνε και αιχμές κατά του Δήμου Βόλου ότι μολονότι έπρεπε να αναλάβουν την καταγραφή των ζημιών στην οικοσκευή και για τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες, την πραγματοποίηση των αυτοψιών ανέλαβαν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το… μελάνι της ανακοίνωσης, δικαιούχοι αποζημιώσεων φαίνεται να δέχθηκαν μαζικά τηλέφωνα από πολιτικό γραφείο για να πάνε να εισπράξουν τις αποζημιώσεις, μολονότι είναι γνωστό, ότι από την έγκριση ενός κονδυλίου μέχρι την εκταμίευσή του, μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα.

Πολίτες της Ν. Αγχιάλου που περιμένουν από τον Αύγουστο αποζημιώσεις έσπευσαν μαζικά στα ταμεία του Δήμου Βόλου και ζητούσαν χρήματα που δεν είχαν πιστωθεί στον λογαριασμό. «Μας πήραν τηλέφωνο από το γραφείο του κ. Τριαντόπουλου και μας είπαν ότι βγήκαν οι αποζημιώσεις και να πάμε να τις εισπράξουμε», ανέφεραν πολίτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εισπράξουν ούτε ευρώ, από τη στιγμή που χρήματα δεν υπήρχαν στα ταμεία.

Δημότες δεν ξέρουν κατά πού να κάνουν και στην αγωνία τους ξεσπούν εναντίον του Δήμου Βόλου.

«Απ’ ό,τι γνωρίζουμε έχουν υποβάλει αίτηση αποζημίωσης λόγω των εκρήξεων από τις φωτιές γύρω στα 300 άτομα και έχουν αποζημιωθεί οι 100. Ο Δήμος Βόλου ζήτησε επιπλέον χρήματα για να αποζημιωθούν και οι υπόλοιποι. Περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καταβάλλει άλλες 300.000 ευρώ για να αποζημιωθούν όλοι και ο υπουργός έστειλε επιστολή προς τον δήμαρχο για την αποζημίωση όλων παρακάμπτοντας εμπόδια νόμων. Μέχρι σήμερα ακόμη περιμένουμε να αποζημιωθούμε από την επιτροπή που συστάθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών. Ολο μας αλλάζουν τις ημερομηνίες πληρωμής προς τα πίσω και ακούμε δικαιολογίες. Η ουσία είναι ότι ακόμη δεν έχουμε αποζημιωθεί», αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα πιστώθηκαν μόλις την περασμένη Δευτέρα στα ταμεία του Δήμου Βόλου που και πάλι δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές αν δεν ενεργοποιηθεί ο προϋπολογισμός λειτουργίας, κάτι που αναμένεται στο τέλος του μήνα, το αργότερο, αρχές Φεβρουαρίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου