ΤΟΠΙΚΑ

Ακόμη… αποζημιώνονται από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού

ακόμη-αποζημιώνονται-από-τις-φωτιές-1030886

Ο Δήμος Βόλου έχει ζητήσει από τις 30 Νοεμβρίου νέα έκτακτη χρηματοδότηση- Ο Χρήστος Τριαντόπουλος αφήνει αιχμές ότι… έκανε τη δουλειά του δήμου προχωρώντας σε αυτοψίες

Ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις εκρήξεις που προκλήθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης Ν. Αγχιάλου, πληγέντες της περιοχής. Από τις 20 Νοεμβρίου ο Δήμος Βόλου έχει ζητήσει νέα έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αποζημιώσεων πολιτών, ωστόσο από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας τα στοιχεία κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, στις 20 Δεκεμβρίου, και μόλις χθες έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε νέα επιχορήγηση.

Η επιχορήγηση αφορά σε ποσό 320.000 ευρώ και έρχεται σε συνέχεια της αρχικής απόφασης επιχορήγησης που αφορούσε σε ποσό 200.000 ευρώ.

Δικαιούχοι αποζημιώσεων που είδαν συντοπίτες τους να αποζημιώνονται και με το… παραπάνω ενώ οι ίδιοι μολονότι δικαιούχοι δεν έλαβαν ούτε ευρώ, αναμένεται να πάρουν τα χρήματα που τους αντιστοιχούν το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να προσδιορίζεται ποιο είναι αυτό στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτιστικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος που είναι αρμόδιος για την κρατική αρωγή.

Στην ενημερωτική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Τριαντόπουλος, αφήνει μάλιστα αιχμές κατά υπηρεσιών του Δήμου Βόλου ότι μολονότι έπρεπε να αναλάβουν την καταγραφή των ζημιών στην οικοσκευή και για τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες, την πραγματοποίηση των αυτοψιών ανέλαβαν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών.

«Υπενθυμίζεται πως, αρχικά, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέλαβαν, την πραγματοποίηση αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών διευκολύνοντας τη διαδικασία, καθώς – σύμφωνα με ότι ίσχυε μέχρι πρότινος – την καταγραφή για τις ζημιές στην οικοσκευή και για τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες θα έπρεπε να την αναλάβουν οι αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου Βόλου. Ωστόσο, στο πλαίσιο της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχει το Υπουργείο με το Δήμο, τη διαδικασία των αυτοψιών και της καταγραφής των ζημιών, ανέλαβαν τα στελέχη της ΓΔΑΕΦΚ, πραγματοποιώντας 471 αυτοψίες και παραδίδοντας τα πορίσματά τους στο Δήμο Βόλου – ενώ αθροιστικά για το νομό Μαγνησίας οι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν στις 518. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλλαν την αίτησή τους για την ενίσχυση αναφορικά με την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών στο Δήμο Βόλου, όπου – με τροποποίηση της σχετικής απόφασης – δόθηκε επέκταση στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να υποβάλλουν την αίτησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Τριαντόπουλου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μέχρι τώρα η ενίσχυση για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών μέσω του Δήμου Βόλου έχει χορηγηθεί σε 87 δικαιούχους και ανέρχεται, συνολικά, σε 176.490 ευρώ.

Την επόμενη περίοδο η εν λόγω ενίσχυση θα χορηγηθεί και στους εναπομείναντες δικαιούχους, κατανέμοντας επιπλέον πόρους συνολικού ύψους 343.510 ευρώ σε συνέχεια και της πρόσφατης έκτακτης χρηματοδότησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου