ΤΟΠΙΚΑ

Υπομονή… στο κρύο κάνουν οι Βολιώτες – Δεν αντέχει η τσέπη των καταναλωτών

υπομονή-στο-κρύο-κάνουν-οι-βολιώτες-821-1024255

Υποτονική η κίνηση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες

Διστακτικοί ακόμη και με το «τσουχτερό» κρύο εμφανίζονται οι καταναλωτές της Μαγνησίας μπροστά στην αγορά καυσόξυλων και πετρελαίου θέρμανσης, καθώς βλέπουν τον οικονομικό τους προϋπολογισμό βγαίνει … ίσα ίσα.

Μπορεί να έχει παρέλθει ο μισός Δεκέμβριος και οι θερμοκρασίες να έχουν ξεκινήσει, έστω και καθυστερημένα, να πέφτουν αισθητά, ωστόσο οι κάτοικοι στον Βόλο, αλλά και τον υπόλοιπο νομό, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το θέμα της θέρμανσης.

Η παρατεταμένη καλοκαιρία σε συνδυασμό με τα αυξημένα έξοδα των νοικοκυριών είχαν ως αποτέλεσμα τόσο την καθυστέρηση στην έναρξη της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων όσο και την περιορισμένη κινητικότητα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο Αρης Κωνσταντάκος, έμπορος καυσόξυλων από την περιοχή του Κεραμιδίου, που παρά το γεγονός, όπως ισχυρίζεται, ότι έχει σταθερούς πελάτες, αντιμετωπίζει την πεσμένη κίνηση.

«Είναι πεσμένη η αγορά και ο Δεκέμβριος είναι πολύ δύσκολος μήνας, λόγω των αυξημένων εξόδων που συσσωρεύονται. Φέτος όσοι ήταν να αγοράσουν, προμηθεύτηκαν αρκετά νωρίς, αλλά με πολύ περιορισμένες ποσότητες» αναφέρει αρχικά ο κ. Κωνσταντάκος και συνεχίζει ότι το δεύτερο «κύμα» ζήτησης αναμένεται γύρω στα τέλη του Φεβρουαρίου «καιρού επιτρέποντος».

Ο ίδιος τονίζει ότι οι σταθεροί πελάτες προβαίνουν σε έναν σχεδιασμό ενόψει χειμώνα και αγοράζουν από νωρίς τα καυσόξυλα, ενώ τώρα που σημειώθηκε πτώση στη θερμοκρασία, υπάρχουν οι λεγόμενοι «πελάτες της τελευταίας στιγμής, οι απρόοπτοι» όπως τους χαρακτηρίζει.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι ο κόσμος, πλέον, αγοράζει πολύ μικρότερες ποσότητες. «Πριν από 1-2 χρόνια οι πελάτες έκαναν παραγγελίες και πολύ νωρίς, αλλά και μεγάλες ποσότητες. Ζητούσαν 8 κυβικά για τη μισή σεζόν και τώρα αγοράζουν τα μισά και λιγότερα» προσθέτει ο κ. Κωνσταντάκος.

Ακόμη, προσθέτει ότι οι πρόσφατες πλημμύρες, ο ξεριζωμός και οι κοπές δένδρων που σημειώθηκαν, ωφέλησαν πολλούς καταναλωτές, οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία και πήραν ξύλα για το σπίτι.

Περιορισμένη εμφανίζεται και η αγορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τα όσα τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος των βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου.

«Τώρα που έπεσε η θερμοκρασία υπάρχει ένα ενδιαφέρον, αλλά υπολογίζουμε ότι θα γίνει ακόμη εντονότερο ενόψει ή ακόμη και μετά των πέρας των εορτών. Ο κόσμος είναι πιεσμένος οικονομικά, περιμένει ακόμη και το δώρο των Χριστουγέννων, προκειμένου να ζεσταθεί» εξηγεί η κ. Κοντοχρήστου.

Η ίδια τονίζει ότι η κίνηση σε σχέση και με πέρυσι έχει υποστεί σημαντική καθίζηση. «Λόγω καλοκαιρίας η αγορά πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί, τουλάχιστον, στο 40%. Ο κόσμος έβλεπε τον καλό καιρό, δεν αγόραζε, ήρθαν τα κρύα και έτρεξε να προμηθευτεί» εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι η μέση τιμή του νομού είναι στο 1,35 ευρώ το λίτρο και στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, οι καταναλωτές είναι πιο διστακτικοί.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου