ΤΟΠΙΚΑ

Κούρεμα «μαμούθ» οφειλών – Αποδίδει καρπούς… σταδιακά ο εξωδικαστικός

κούρεμα-μαμούθ-οφειλών-αποδίδει-κ-1018147

Δεύτερη ευκαιρία να ορθοποδήσουν σε Βολιώτες επαγγελματίες- Πέτυχαν μείωση έως 65% χρεών στην εφορία και γλύτωσαν το «σφυρί» της κατάσχεσης

Γενναίο κούρεμα των οφειλών τους προς την εφορία το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 50% και 65% αντίστοιχα και ταυτόχρονα άρση κάθε μέτρου κατάσχεσης από τη στιγμή που δόθηκε η έγκριση με τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, πέτυχαν δύο μικρομεσαίοι επαγγελματίες του Βόλου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αρχίσει έστω… και καθυστερημένα να αποδίδει τουλάχιστον για οφειλές στην εφορία, σε αντίθεση με τα ασφαλιστικά ταμεία που η διαδικασία παραμένει ακόμη σε «δύσβατα μονοπάτια», με τις εγκρίσεις να δίνονται με το σταγονόμετρο, όπως επισημαίνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δικηγόροι που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν υποθέσεις επαγγελματιών της πόλης.

Οι περιπτώσεις των δύο μικρομεσαίων του Βόλου δημιουργεί προσδοκίες και για τη συνέχεια, με τους επαγγελματίες να προσβλέπουν ότι θα πάρουν μία ανάσα, σε μία περίοδο που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει επιπτώσεις στη λειτουργία τους και το νέο φορολογικό προκαλεί επιπλέον τριγμούς, όπως λένε.

Χρωστούσε 150.000 θα πληρώσει 55.000

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στη μία περίπτωση Βολιώτης επαγγελματίας όφειλε στην εφορία 150.000 ευρώ. Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού πέτυχε τα χρέη του να μειωθούν κατά 95.000 ευρώ, ήτοι καλείται να αποπληρώσει τώρα 55.000 ευρώ, με επιτόκιο 3% και σε βάθος 20ετίας.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε μικρομεσαία επιχείρηση που εμφανιζόταν στην εφορία «κόκκινη» για οφειλές ύψους 100.000 ευρώ. Μέσω του εξωδικαστικού πλέον θα πληρώσει το ποσό των 50.000 ευρώ, αφού η συνολική οφειλή μειώθηκε κατά 50%.

Η διαδικασία της «διαπραγμάτευσης» μέχρι να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός με το δημόσιο διήρκησε περίπου τρεις μήνες.

«Το σύστημα του εξωδικαστικού ειδικά στο κομμάτι της εφορίας πλέον λειτουργεί με πολύ θετικό πρόσημο. Υπάρχει η δυνατότητα για πολύ μεγάλο “κούρεμα” οφειλών. Αρκετοί επαγγελματίες θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακουφιστούν, αφού ουσιαστικά τούς δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρύνουν οικονομικά βάρη που απειλούσαν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους», σχολίασε σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βολιώτης δικηγόρος Στέφανος- Θεόδωρος Κατσουλάκης, που χειρίστηκε τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο σε αντίθεση με το θετικό έδαφος…στο οποίο πλέον κινούνται οι εξωδικαστικές ρυθμίσεις για χρέη στην εφορία, δεν ισχύει το ίδιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που θα πρέπει να εξετάσει η πολιτεία, όπως λέει ο ίδιος, καθώς υπάρχουν και μεγάλες οφειλές σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες αποτελούν «θηλιά» για τους επαγγελματίες.

Στατιστικά στοιχεία για τον Οκτώβριο

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 1.210 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε σύνολο 438 εκατ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Όπως τονίζεται από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: Τον μήνα Οκτώβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 1.210 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε σύνολο 438 εκατ. ευρώ αρχικών οφειλών, ενώ οι εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα αριθμούν τις 3.821.

Συνολικά, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 10.023 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,7 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Σε σταθερά επίσης υψηλό επίπεδο διατηρείται και το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου